iStock

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΟΤΑΝ ΝΙΩΘΕΙΣ ΚΟΥΡΑΣΗ;

Αν η κούραση που νιώθεις σε κάνει να σκέφτεσαι το ενδεχόμενο να «skip-άρεις» την καθιερωμένη προπόνησή σου, ρίξε μια ματιά σε όσα έχουν να προτείνουν οι ειδικοί.

Είναι το τέλος άλλης μια κουραστικής ημέρας. Δεν έχεις κοιμηθεί καλά και οι ώρες στη δουλειά φαίνεται να σε εξάντλησαν ακόμα περισσότερο. Ωστόσο, δεν θέλεις να χάσεις την καθιερωμένη σου προπόνηση, η οποία πιστεύεις ότι θα σε αναζωογονήσει και θα σε γεμίσει ενέργεια.

Αν συνηθίζεις να γυμνάζεσαι βραδινές ώρες, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα έχεις έρθει αντιμέτωπος με το παραπάνω δίλημμα. Η απάντηση στο ερώτημα του αν πρέπει να κάνεις γυμναστική μια μέρα που νιώθεις εξαντλημένος ή απλά κουρασμένος δεν είναι μονοδιάστατη. Ωστόσο, οι ειδικοί εξηγούν παραμέτρους που πρέπει να λάβουμε υπόψη.

Ο καλός ύπνος ωφελεί την προπόνηση

Γενικά, οι έρευνες έχουν δείξει ότι όσο καλύτερα κοιμόμαστε τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να πετύχουμε υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας. Μία νύχτα κακού ή μέτριου ύπνου ίσως δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο στην καθημερινή μας προπόνηση.

Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο και στις περιπτώσεις χρόνιας στέρησης ύπνου. Αν κάποιος νιώθει υπερβολικά κουρασμένος, σε σημείο που να μην μπορεί να συγκεντρωθεί ή να περπατήσει, σίγουρα δεν είναι συνετό να κάνει γυμναστική. Σε πρόσφατο άρθρο του CNN, διάβασα τη γνώμη ενός ειδικού σε θέματα ύπνου, του Δρ Raj Dasgupta, ο οποίος υποστήριζε ότι χωρίς ύπνο, οι μύες δεν μπορούν να ανακάμψουν από το στρες στο οποίο τους υποβάλλουμε κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Επομένως, δεν ωφελεί να συνεχίσουμε να τους καταρρακώνουμε χωρίς να τους δίνουμε χρόνο να ανακάμψουν και να δυναμώσουν.

Ο Δρ Dasgupta συμπλήρωσε ότι ο κακός ύπνος μπορεί ακόμα και να μειώσει το κίνητρο για τη γυμναστική μακροπρόθεσμα αλλά και να οδηγήσει σε ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες.

προπόνηση
iStock

Τι γίνεται με τους τραυματισμούς

Επιπλέον, αν και ο κακός ύπνος ίσως δεν αποτελεί την πιο κοινή αιτία τραυματισμών σε ένα πρόγραμμα γυμναστικής, όταν νιώθουμε κουρασμένοι πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της προπόνησης, είμαστε πιο επιρρεπείς στους τραυματισμούς. Αυτό συμβαίνει επειδή οι χρόνοι αντίδρασης του οργανισμού μας επιβραδύνονται λόγω της κούρασης που «νιώθει» ο εγκέφαλος.

Εν κατακλείδι, χρησιμοποιήστε την κοινή λογική

Γενικά, αξιολογήστε το πώς νιώθετε και πράξτε ανάλογα. Αν δεν αισθάνεστε ότι η ενέργειά σας βρίσκεται στα υψηλότερα δυνατά επίπεδα, δοκιμάστε να κάνετε μια λιγότερο έντονη προπόνηση, όπως είναι ένα χαλαρό πρόγραμμα γιόγκα ή το περπάτημα.

Αν δεν έχετε πολύ ελεύθερο χρόνο, σκεφτείτε να εντάξετε ορισμένες σύντομες περιόδους άσκησης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Και πάνω απ' όλα, επιλέξτε τη γυμναστική που σας κάνει να νιώθετε ευχάριστα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.