Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΙΟ ΣΥΧΝΟΣ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΤΣΑΚΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν σε συγκρούσεις τα ζευγάρια που συμβιώνουν. Ο κυριότερος είναι πολύ πιθανό να έχει απασχολήσει και τη δική σου σχέση.

Οι παλιοί έλεγαν πως δεν έχεις γνωρίσει κάποιον άνθρωπο πραγματικά, αν δεν έχεις μείνει μαζί του. Που, για να θες να μείνεις μαζί του, μάλλον σε έχουν κερδίσει κάποιες «ποιότητές» του. Εκτός κι αν θες το κακό σου. Δεν κρίνω. Απλά αναφέρω τα ενδεχόμενα.

Όπως και να ’χει, πέραν των γενικότερων προβλημάτων που μπορεί να αντιμετωπίζεις στη ζωή σου (π.χ. στον εσωτερικό σου κόσμο ή στη δουλειά), σε μια συνθήκη συμβίωσης καλείσαι να διαχειριστείς –μαζί με τον άνθρωπο που λέγαμε– και τις μύριες όσες προκλήσεις σου προσφέρει η καθημερινότητα για να μην έχεις ησυχία.

Μάντεψε τώρα ποιος είναι ο πιο συχνός λόγος που τσακώνονται τα ζευγάρια. Ή, μάλλον, διάλεξε για αρχή έναν από τους τρεις που ακολουθούν:

  1. χρήματα,
  2. σεξ,
  3. δουλειές σπιτιού.

Χωρίς να σε ξέρω, θα υποθέσω πως επέλεξες το Νο1. Δηλαδή, τα χρήματα. Λυπάμαι, έχασες.

Είναι το Νο3, οι δουλειές του σπιτιού, που εκτιμήσεις θέλουν να «παίρνουν» από τη ζωή μας κοντά στις 690 ώρες τον χρόνο (1,8 ώρες περίπου τη μέρα, αν θες να κάνεις τη διαίρεση).

Σε πρόσφατη μελέτη, το 80% ατόμων που ζούσαν με σύντροφο ομολόγησαν πως έχουν σχετικές διαφωνίες, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν ακόμη και το πώς πρέπει να μπαίνει στο μπάνιο το ρολό με το χαρτί υγείας – με την άκρη προς τα κάτω ή προς τα πάνω; Το 1/5 αυτού του αριθμού διευκρίνισε πως είναι συχνές.

χαρτί υγείας
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Σε παλαιότερη μελέτη, το 25% των συμμετεχόντων ανέφερε τα οικιακά, με το ποσοστό να είναι αντίστοιχο εκείνου των χρημάτων και του σεξ μαζί.

Ποσοστό μεγαλύτερο του 50% ανέφερε πως το πρόβλημα που απασχολεί τα ζευγάρια ζευγάρια είναι το πότε πρέπει να γίνονται αυτές οι δουλειές. Ακολούθησαν το πώς να γίνονται και το ποιος θα έπρεπε να τις κάνει.

Το 61% δήλωσε ότι καθαρίζει ξανά το σπίτι, αφού ολοκληρώσει την προσπάθεια το έτερον ήμισυ!

ΟΣΟΙ ΕΠΩΜΙΖΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΕΙΝΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΤΟΥΣ.

Γιατί πραγματικά τσακώνονται τα ζευγάρια;

Βοηθά να θυμάσαι πως ευρήματα μελετών έχουν ενημερώσει ότι οι άνθρωποι τείνουν να είναι λιγότερο ικανοποιημένοι με τις σχέσεις τους, όταν κάνουν τις περισσότερες δουλειές στο σπίτι. Επίσης, όταν τσακωνόμαστε για τις δουλειές, δεν τσακωνόμαστε πραγματικά για αυτές, αλλά για τα επίπεδα  σπουδαιότητας στη σχέση, όπως εμείς τα νιώθουμε.

Οι απανταχού θεραπευτές επισημαίνουν τη σημασία του να κάνουν τα ζευγάρια ειλικρινείς συζητήσεις, προκειμένου να καταλήξουν σε ένα εφικτό και ισορροπημένο πλάνο, αντί να αποδίδει ευθύνες ο ένας στον άλλο. Μια τέτοια συζήτηση μπορεί να γίνει εποικοδομητική εάν φτάσει στις πραγματικές ανάγκες του καθενός, αντί να μένει στις ίδιες, ατελείωτες διαμάχες που δεν καταλήγουν ποτέ πουθενά.

Οι ψυχολόγοι ενημερώνουν και ότι όλα γίνονται πιο απλά εάν συμφωνηθούν τα απαραίτητα επί των οικιακών στην αρχή της συγκατοίκησης. Τότε χρειάζεται να μοιράζονται οι ευθύνες. Αν διαπιστωθεί πως κάποιος δεν είναι συνεπής, γίνεται μια νέα συζήτηση, στην οποία αναφέρονται και συγκεκριμένα στοιχεία ήρεμα και ωραία.

Tα SOS για μια καλύτερη συμβίωση

Στην ατελείωτη λίστα με μικροπράγματα που οδηγούν τα ζευγάρια σε διενέξεις, ανήκουν τα:

  • πώς μπαίνουν σωστά τα πράγματα στο πλυντήριο πιάτων,
  • πώς κρεμάμε σωστά το ρολό με το χαρτί υγείας,
  • πώς διπλώνονται σωστά τα ρούχα,
  • ποια είναι η σωστή θερμοκρασία για το σπίτι,
  • ποιο είναι το κατάλληλο επίπεδο φωτισμού στο σαλόνι, όταν βλέπουμε μια ταινία,
  • πού «πάει» κάθε έπιπλο, σε κάθε δωμάτιο,
  • γιατί δεν είναι σηκωμένο το κάθισμα της τουαλέτας,
  • πώς στρώνεται σωστά το κρεβάτι,
  • πόσο συχνά σκουπίζουμε και καθαρίζουμε τα δάπεδα,
  • πώς τοποθετούμε σωστά τα προϊόντα στα ντουλάπια ή το ψυγείο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.