Unsplash Mae Mu

4 ΤΡΟΠΟΙ ΠΟΥ Η ΚΑΝΕΛΑ ΩΦΕΛΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Δεν δίνει μόνο άρωμα στον καπουτσίνο και στο ρυζόγαλο. Η κανέλα κρύβει και μερικά ακόμα ατού για την υγεία σου. Επομένως, πασπάλισε λίγη παραπάνω στον αγαπημένο σου καφέ.

Όλα τα κάνει καλύτερα. Μια πρέζα κανέλα χαρίζει υπέροχο άρωμα σε κάθε δημιουργία και η γεύση της δεν περνά ποτέ απαρατήρητη. Μπορείς να την απολαύσεις σε ρολά ή κέικ κανέλας, μπισκότα, κράμπλ μήλου, ρυζόγαλο, αβγόφετες, πίτες κολοκύθας ή γλυκοπατάτας. Μην φοβηθείς να πειραματιστείς ακόμα και σε συνταγές με κρέας (στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές).

Πέρα από τη χρήση της στη μαγειρική, η κανέλα έχει χρησιμοποιηθεί και ως παραδοσιακό φάρμακο. Στην αγορά θα βρεις την κανέλα σε ξυλάκια και σε μορφή σκόνης, αλλά και τσάι κανέλας, συμπληρώματα σε μορφή κάψουλας ή βάμμα. Αν και μέχρι στιγμής η λήψη κανέλας δεν συνίσταται για την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας, αυτό δεν σημαίνει ότι η κατανάλωσή της στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής δεν βάζει ένα λιθαράκι στην διατήρηση της καλής κατάστασης της υγείας σου.

Τα οφέλη της κανέλας στην υγεία σου

1. Τι συμβαίνει με τα επίπεδα της γλυκόζης

Το ενδιαφέρον των επιστημόνων για την επίδραση της κανέλας στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα έχει εκδηλωθεί εδώ και πολλά χρόνια. Από τις μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί έχει φανεί ότι η πρόσληψη 1 γρ., 3 γρ. ή 6 γρ. κανέλας την ημέρα (περίπου 0,5-2 κουταλάκια) μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της γλυκόζης, των τριγλυκεριδίων, καθώς και της LDL και της ολικής χοληστερόλης σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Τα παραπάνω υποδηλώνουν ότι η συμπερίληψή της στη διατροφή των ασθενών θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον διαβήτη και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Τα κρυφά οφέλη της κανέλας στην υγεία
Unsplash Αngelo Pantazis

2. Για την ενίσχυση του μεταβολισμού

Η κινναμαλδεΰδη, ένα αιθέριο έλαιο που δίνει στην κανέλα τη γεύση της, έχει φανεί ότι προστατεύει τα ποντίκια από την παχυσαρκία και την υπεργλυκαιμία. Τον μηχανισμό πίσω από τη δράση αυτή θέλησαν να κατανοήσουν ερευνητές από το Ινστιτούτο Επιστημών Ζωής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Μέσα από μια σειρά πειραμάτων κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συγκεκριμένη ουσία βελτιώνει τη μεταβολική υγεία δρώντας απευθείας στα λιποκύτταρα και ωθώντας τα να κάψουν ενέργεια μέσω της θερμογένεσης. Ίσως, λοιπόν, η κανέλα να αποτελέσει μελλοντικά ένα ακόμα όπλο στη μάχη ενάντια στην παχυσαρκία.

3. Κανέλα για την υγεία του εγκεφάλου

Λίγη κανέλα στη διατροφή σου μπορεί να βελτιώσει αρκετές νοητικές λειτουργίες. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ αναφέρουν ότι τα οφέλη για τον εγκέφαλο που σχετίζονται με την κατανάλωση κανέλας περιλαμβάνουν τη βελτίωση της μνήμης, της προσοχής και της γνωστικής επεξεργασίας. Επιπλέον, μελέτη σε ζώα διαπίστωσε ότι εκχύλισμα από το συγκεκριμένο μπαχαρικό συνέβαλε στην προστασία εργαστηριακών αρουραίων από γνωστική εξασθένηση και εγκεφαλική βλάβη, που σχετίζονταν με το οξειδωτικό στρες.

Τα κρυφά οφέλη της κανέλας στην υγεία
Unsplash Ηeather Βarnes

4. Περιορισμός της φλεγμονής

Η κανέλα φαίνεται να διαθέτει συστατικά (π.χ. Trans-cinnamaldehyde και p-cymene) που καταπολεμούν τη φλεγμονή. Μάλιστα, έρευνα που αξιολόγησε την αντιφλεγμονώδη δράση 115 τροφίμων, την κατέταξε στις κορυφαίες θέσεις της λίστας. Αλλά και έρευνα του 2018 τονίζει ότι τα συμπληρώματα κανέλας μπορεί να αποτελούν μια ασφαλή και πιθανή συμπληρωματική θεραπεία για τη βελτίωση της φλεγμονής και των κλινικών συμπτωμάτων σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Προτού, όμως, αρχίσεις να καταναλώνεις την κανέλα με τη σέσουλα, καλό είναι να γνωρίζεις ότι οι μεγάλες ποσότητες μπορεί να επηρεάσουν την ηπατική λειτουργία. Απαιτείται, λοιπόν, περαιτέρω έρευνα, ώστε να προσδιοριστεί ο καλύτερος τρόπος για να αξιοποιηθούν τα οφέλη της, χωρίς να προκληθούν ανεπιθύμητες παρενέργειες.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.