5 ΑΠΙΘΑΝΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΝ ΕΙΣΑΙ FITNESS FOODIE
Το να είσαι fitness foodie σημαίνει να αναζητάς φαγητά πολύ υγιεινά, που δεν στερούνται γεύσης. Σου έχουμε 5 φοβερές τέτοιες συνταγές!
Υπάρχει μια παρανόηση ότι οι άνθρωποι που αγαπούν την άσκηση και καταφέρνουν να διατηρούν ένα σφριγηλό κορμί σε βάθος χρόνου κατά κανόνα δεν τρώνε. Ή τρώνε ελάχιστα. Ή τρώνε μόνο μαρούλι. Προφανώς για κάποιους μπορεί να ισχύει αυτό, όμως η μυϊκή μάζα απαιτεί υγιεινή και πλούσια διατροφή. Και είναι πολλά τα άτομα που αρνούνται να στερηθούν τη γεύση για χάρη της γραμμής τους – απλώς επιλέγουν φαγητά υγιεινά και ταυτόχρονα νόστιμα για να την διατηρήσουν. Ένα τέτοιο άτομο μπορεί να χαρακτηριστεί άτυπα ως fitness foodie.
Αν είσαι fitness foodie, λατρεύεις το junk όμως αγαπάς ακόμα πιο πολύ την υγιεινή εκδοχή του. Αναγνωρίζεις την αξία της σοκολάτας – όμως ακόμα περισσότερο της ποιοτικής μαύρης σοκολάτας με περιεκτικότητα άνω του 70% σε κακάο. Λατρεύεις τις τηγανητές πατάτες, μα ακόμα περισσότερο τις γλυκοπατάτες που μπορείς να ψήσεις στον φούρνο, συνδυάζοντάς τες με μια ωραία σος με ταχίνι και τζίντζερ. Ο fitness foodie, με άλλα λόγια, θέλει πέρα από το σώμα να ταΐσει και την ψυχή του, με τροφές που έχουν πάντα κάτι καλό να του προσφέρουν.
Ο συνδυασμός αυτός ακούγεται δύσκολος, όμως δεν είναι καθόλου, αν μπορέσει κανείς να εκτιμήσει τις δυνατότητες που έχουν ορισμένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα – το guacamole αποτελεί μια τέτοια περίπτωση: Υπάρχουν άνθρωποι που αποφεύγουν το αβοκάντο σκέτο, όμως λατρεύουν το guacamole.
5 συνταγές για πραγματικούς fitness foodies
Μάφινς με αβγό και τυρί cottage
Μια συνταγή γεμάτη πρωτεΐνη για το πρωινό των fitness foodies ή για σνακ στο γραφείο.
Υλικά (για 12 μάφινς):
- 12 αβγά
- Μια συσκευασία τυρί cottage, 2% λιπαρά
- 100 γρ. τυρί cheddar με χαμηλά λιπαρά, τριμμένο
- Αλάτι και πιπέρι
- Προαιρετικά: Για περισσότερη γεύση μπορείς να προσθέσεις στο μείγμα σπανάκι, φέτα, σχοινόπρασο, μπρόκολο.
Εκτέλεση:
Προθέρμανε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και ψέκασε τη φόρμα για μάφινς με λίγο ελαιόλαδο σε σπρέι.
«Χτύπα» καλά τα αβγά σε ένα μεγάλο μπολ και πρόσθεσε το τυρί cottage και το αλατοπίπερο (καθώς και όποιο άλλο επιπλέον υλικό έχεις επιλέξει).
Γέμισε με το μείγμα την κάθε θήκη μάφιν κατά το 1/3 και ρίξε πάνω από κάθε θήκη λίγο τριμμένο τσένταρ.
Ψήσε τα μάφινς για 18-22 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα. Το ιδανικό είναι να τα σερβίρεις με λίγο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο και να καταναλωθούν όσο ακόμα είναι ζεστά.
Γλυκοπατάτα με κιμά για fitness foodies
Ένα πλούσιο, γευστικό και χορταστικό γεύμα, που ετοιμάζεται πανεύκολα.
Υλικά:
- Μαγειρεμένος μοσχαρίσιος κιμάς (όπως θα τον έκανες για να τον σερβίρεις με μακαρόνια)
- Γλυκοπατάτες (υπολόγισε μια μεγάλη γλυκοπατάτα ανά μερίδα)
- Τριμμένο ξινολάχανο
- Μερικές πίκλες σε φέτες
Εκτέλεση:
Ετοίμασε τον κιμά όπως συνηθίζεις για τη μπολονέζ (αν δεν συνηθίζεις, δες μια ωραιότατη συνταγή του Γαβριήλ Νικολαΐδη εδώ).
Κόψε τη γλυκοπατάτα σε κύβους που θα απλώσεις σε ταψί, πάνω σε χαρτί ψησίματος, και άφησέ τη στο γκριλ για 15 λεπτά.
Τρίψε λίγο λάχανο και άσε το να μουλιάσει σε ξύδι για μισή ώρα. Κόψε σε ροδέλες τις πίκλες.
Όταν ο κιμάς και οι πατάτες είναι έτοιμα ετοίμασε το πιάτο σου: Ξινολάχανο και πίκλες πρώτα, ψητές πατάτες από πάνω και το περιχύνεις με τον κοκκινιστό κιμά.
Ψητό κοτόπουλο με κινόα και κάσιους
Ένα πιάτο ιδανικό για μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα, που παραπέμπει σε ασιατική κουζίνα.
Υλικά:
- 1 φλ. λευκή κινόα (πλυμένη αλλά όχι μαγειρεμένη)
- 1 φλ. λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 μέτριες κόκκινες πιπεριές ψιλοκομμένες
- 450 γρ. στήθος κοτόπουλο ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. τριμμένο σκόρδο
- 2 κ.σ. soya sauce
- ½ κ.α. τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
- 1 φλ. νερό
- 1 φλ. ψημένα, ανάλατα κάσιους
- Προαιρετικά: ½ φλ. hoisin sauce (θα τη βρεις στο σούπερ μάρκετ, στο τμήμα με τα ασιατικά τρόφιμα)
- Προαιρετικά: Χρησιμοποίησε λίγο σουσάμι για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
Προθέρμανε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και ψέκασε ένα πυρέξ με ελαιόλαδο.
Άπλωσε την κινόα στον πάτο του πυρέξ και συνέχισε με τα λαχανικά (κρεμμύδι, πιπεριές) και έπειτα με το κοτόπουλο.
Στη συνέχεια, ανάμειξε καλά σε ένα μπολ τη hoisin sauce, τη soya sauce, το σκόρδο, το τζίντζερ και το νερό, και περίλουσε το κοτόπουλο.
Ψήσε στον φούρνο στους 190 βαθμούς για 45 λεπτά. Στη συνέχεια, πρόσθεσε τα κάσιους και συνέχισε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά.
Άσε το φαγητό να κρυώσει 10 λεπτά πριν το σερβίρεις και αν θες γαρνίρισέ το με λίγο σουσάμι.
Σαλάτα με στήθος γαλοπούλας, σέλερι και μήλα
Το τέλειο βραδινό γεύμα, ειδικά αν σου έχει περισσέψει ψητή γαλοπούλα, ενώ μπορεί να ετοιμαστεί και με κοτόπουλο.
Υλικά:
- Ψητό φιλέτο γαλοπούλας, κομμένο σε κύβους
- 1 πράσινο μήλο καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους
- 1 φλ. σέλερι ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- ½ φλ.ψιλοκομμένα πεκάν
- ½ φλ. αποξηραμένα cranberries
- 3 κ.σ. μαγιονέζα light
- 2 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
- 1 κ.γ. μουστάρδα Dijon
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξε τη γαλοπούλα, το μήλο, τα λαχανικά και τους ξηρούς καρπούς.
Σε ένα μπολ ανακάτεψε καλά όλα τα υπόλοιπα υλικά. Δοκίμασε και κρίνε αν χρειάζεται περισσότερο αλάτι ή πιπέρι.
Η σαλάτα σου είναι έτοιμη.
Πρωτεϊνικά cake pops για fitness foodies
Έπειτα από ένα λαχταριστό fitness foodie-γεύμα, το γλυκό αυτό είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεσαι!
Υλικά (για 4 cake pops):
- 2 κ.σ. φυστικοβούτυρο χωρίς ζάχαρη
- 2 κ.σ. σκόνη πρωτεΐνης με γεύση βανίλια
- 2 κ.σ. νιφάδες βρόμης
- 2 κ.σ. μέλι
- Για την επικάλυψη των cake pops: Σταγόνες κουβερτούρας
- Προαιρετικά για διακόσμηση: Πολύχρωμα sprinkles
Εκτέλεση:
Ανάμειξε καλά όλα τα υλικά, εκτός από τις σταγόνες κουβερτούρας, σε ένα μπολ. Η ζύμη που θα σχηματιστεί πρέπει να είναι κάπως μαλακή και κολλώδης. Αν δεν είναι, πρόσθεσε λίγο νερό.
Στη συνέχεια, σχημάτισε με τη ζύμη μπαλάκια, σε καθένα από τα οποία θα βάλεις από ένα στικ για να κρατιέται το cake pop. Βάλε τα στην κατάψυξη μέχρι να σφίξουν καλά (2-3 ώρες).
Όταν έρθει η ώρα να τα βγάλεις, λιώσε τις σταγόνες κουβερτούρας σε ένα μπολ στα μικροκύματα, ανακατεύοντας ενδιάμεσα με ένα κουτάλι μέχρι να γίνει λείο το μείγμα.
Στη συνέχεια, βούτα τα cake pops στη σοκολάτα μέχρι να καλυφθούν εντελώς, ρίξε τα πολύχρωμα sprinkles από πάνω και τοποθέτησέ τα ξανά σε ένα ταψάκι και στην κατάψυξη για τουλάχιστον μισή ώρα πριν τα σερβίρεις.