Unsplash Igor Miske

5 ΡΟΦΗΜΑΤΑ (ΚΑΙ ΠΟΤΑ) ΠΟΥ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ

Αυτά είναι τα 5 ροφήματα και ποτά που καταναλώνουν οι μακροβιότεροι άνθρωποι στον κόσμο, δείχνοντάς μας ότι το μυστικό της μακροζωίας μπορεί να βρίσκεται και στα πιο απλά πράγματα.

Μπορείτε να φανταστείτε τον εαυτό σας σε ηλικία 150 ετών; Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications υποστηρίζει ότι θα μπορούσαμε να ζήσουμε μέχρι αυτή την ηλικία. Χρησιμοποιώντας μαθηματικά μοντέλα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το διάστημα μεταξύ 120-150 αποτελεί δυνητικά το «όριο της ανθρώπινης ζωής», καθώς σε αυτό το ηλικιακό εύρος το σώμα χάνει την ικανότητά του να αναρρώνει από ασθένειες και βλάβες.

Βέβαια, το ζητούμενο δεν είναι απλώς να αυξήσουμε το προσδόκιμο ζωής μας. Το ζητούμενο είναι τα χρόνια που θα κερδίσουμε να είναι καλά και εμείς να είμαστε όσο γίνεται πιο υγιείς. Ε, λοιπόν, οι συμβουλές των επιστημόνων δεν είναι και τόσο δύσκολο να ενταχθούν στην καθημερινότητά μας. Μία από αυτές είναι η κατανάλωση ροφημάτων και ποτών που φαίνεται να συνδέονται με τη μακροζωία, δίνοντάς μας… έξτρα χρόνια ζωής.

Οι Μπλε Ζώνες της μακροζωίας

Αναζητώντας τα μυστικά της μακροζωίας στη Σαρδηνία, το 2000, οι επιστήμονες Michel Poulain και Giovanni Mario Pes εισήγαγαν τον όρο Blue Zone (Μπλε Ζώνη). Την ίδια χρονιά, ο Dan Buettner, συγγραφέας και ερευνητής, ξεκίνησε ένα πρόγραμμα με στόχο να εντοπίσει τους μακροβιότερους ανθρώπους του πλανήτη και τα κοινά σημεία στον τρόπο ζωής τους.

Οι πέντε περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά μακροζωίας που εντόπισε ονομάστηκαν Blue Zones και ήταν: η Ικαρία (στη χώρα μας), η Λόμα Λίντα (στην Καλιφόρνια), η Σαρδηνία (στην Ιταλία), η Οκινάουα (στην Ιαπωνία) και η Νικόγια (στην Κόστα Ρίκα).

«ΜΗΝ ΠIΝΕΤΕ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚA. ΜΕ ΕΛAΧΙΣΤΕΣ ΕΞΑΙΡEΣΕΙΣ, ΟΙ AΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΙΣ ΜΠΛΕ ΖΩΝΕΣ EΠΙΝΑΝ ΚΑΦE, ΤΣAΪ, ΝΕΡO ΚΑΙ ΚΡΑΣI».

Μεγάλο μέρος της έρευνας του Buettner εστιάζει στον τρόπο ζωής και στη διατροφή των κατοίκων των περιοχών αυτών. Μάλιστα, πριν από λίγους μήνες δημοσίευσε στο προφίλ του στο Instagram μια λίστα με ροφήματα και ποτά που καταναλώνουν οι άνθρωποι αυτοί.

«Δεν μπορώ να αποδείξω μια αιτιώδη συνάφεια μεταξύ της μακροζωίας και της κατανάλωσής τους, αλλά μπορώ να πω ότι αυτά πίνουν οι κάτοικοι στις Μπλε Ζώνες εδώ και δεκαετίες», εξηγεί ο ίδιος. Πάντως, οι έρευνες υποστηρίζουν τα λεγόμενά του.

Τα ροφήματα της μακροζωίας στις Μπλε Ζώνες

«Μην πίνετε αναψυκτικά (ούτε διαίτης). Με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι άνθρωποι στις Μπλε Ζώνες έπιναν καφέ, τσάι, νερό και κρασί», αναφέρει στην ιστοσελίδα του ο Buettner. Τα πέντε ροφήματα και ποτά της που κυριαρχούν στις καθημερινές τους συνήθειες είναι τα εξής:

1. Πράσινο τσάι

Στην Οκινάουα, οι κάτοικοι καταναλώνουν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας ρόφημα από φύλλα τσαγιού. Τι κερδίζουν; Πολλά, όπως φαίνεται από έρευνες.

Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα γνωστά φλαβονοειδή (όπως οι κατεχίνες), που έχουν συνδεθεί μεταξύ άλλων με τη μείωση της κακής χοληστερόλης. Περιέχει, επίσης, ένα αμινοξύ, την L-θεανίνη, που συνδέεται με την υγεία του εγκεφάλου. Ανασκόπηση 21 μελετών συνδέει την κατανάλωση πράσινου τσαγιού με τη βελτίωση της προσοχής και της μνήμης.

5 ροφήματα (και ποτά) που χαρίζουν μακροζωία
Unsplash Nathan Dumlao

Ένας ακόμα λόγος να καταναλώσουμε πράσινο τσάι φαίνεται να είναι η καφεΐνη που περιέχει. Ανασκόπηση τύπου «ομπρέλα» (επισκόπηση ανασκοπήσεων) του 2017, έδειξε ότι η πρόσληψη καφεΐνης σε φυσιολογικά πλαίσια σχετίζεται με χαμηλότερα ποσοστά εκδήλωσης διαβήτη, Πάρκινσον και καρδιακών παθήσεων, και με βελτίωση της ικανότητας συγκέντρωσης. Επιπλέον, το τσάι φαίνεται να κάνει καλό στα οστά, καθώς οι πολυφαινόλες που περιέχει συμβάλλουν στον υγιή σχηματισμό τούς και αναστέλλουν τη διαδικασία φθοράς τους.

Τέλος, έρευνα έχει δείξει ότι το πράσινο τσάι κάνει καλό στο έντερο, καθώς ενισχύει την ανάπτυξη μικροοργανισμών που ευνοούν το μικροβίωμα και αναστέλλει εκείνα που δεν είναι τόσο ευεργετικά.

2. Μαύρο τσάι

Στη δεύτερη θέση της λίστας με τα ροφήματα της μακροζωίας βρίσκεται το μαύρο τσάι, που έχει πολλά από τα οφέλη του πράσινου τσαγιού. Περιέχει καφεΐνη, πολυφαινόλες, L-θεανίνη και φλαβονόλες. Χάρη στα πολύτιμα συστατικά του φαίνεται να έχει προστατευτική δράση απέναντι στην ανάπτυξη αρκετών χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2, του καρκίνου και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

5 ροφήματα (και ποτά) που χαρίζουν μακροζωία
Unsplash Oriento

Μάλιστα, οι πολυφαινόλες του μαύρου τσαγιού φαίνεται να είναι πιο δραστικές από αυτές του πράσινου. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια διαπίστωσαν ότι συνδέονται με τη βελτίωση της λειτουργίας του εντέρου και την ισορροπία του μικροβιώματος στο πεπτικό μας σύστημα. Βρήκαν, επίσης, ότι το μαύρο τσάι μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και στην πρόληψη του διαβήτη και της παχυσαρκίας.

3. Καφές

Ο καφές είναι πλούσιος σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Εκτός από καφεΐνη και αντιοξειδωτικές ουσίες, περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος B, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως βιταμίνη B5 (για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων), μαγγάνιο (για τη φυσιολογική ανάπτυξη των οστών και τον μεταβολισμό), κάλιο (για τη ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης), μαγνήσιο (για την παραγωγή ενέργειας και τον ύπνο).

Σε γενικές γραμμές, η κατανάλωσή του σε λογικά πλαίσια φαίνεται να συνδέεται με τη βελτίωση ορισμένων παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, του διαβήτη τύπου 2, της κατάθλιψης και της παχυσαρκίας.

5 ροφήματα (και ποτά) που χαρίζουν μακροζωία
Unsplash Clay Banks

Μάλιστα, ένα φλιτζάνι ελληνικός καφές φαίνεται να βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία και να συμβάλλει στη μακροζωία. Τα παραπάνω υποστηρίζει ελληνική έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Vascular Medicine. Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα, η λειτουργία του ενδοθηλίου (αδένας που παίζει κυρίαρχο ρόλο στη διατήρηση της ομοιόστασης του καρδιαγγειακού συστήματος) των ηλικιωμένων κατοίκων της Ικαρίας οι οποίοι κατανάλωναν μεγαλύτερη ποσότητα ελληνικού καφέ ήταν βελτιωμένη σε σχέση με εκείνων που έπιναν άλλα είδη καφέ. Ίσως το μυστικό να βρίσκεται στον τρόπο άλεσης, σημειώνει ο Buettner.

Και στην Μπλε Ζώνη της Σαρδηνίας ο καφές είναι το αγαπημένο πρωινό ρόφημα των περισσοτέρων. Αντί να πίνουν έναν δυνατό καφέ για να ξυπνήσουν, οι κάτοικοι της Κόστα Ρίκα συνηθίζουν να πίνουν μεγαλύτερες ποσότητες ελαφρύ καφέ καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.

4. Νερό

Αν κάτι εκτιμούν οι κάτοικοι των Μπλε Ζωνών, αυτό είναι το νερό, το δεύτερο πιο σημαντικό συστατικό για την επιβίωσή μας. Το νερό, μεταξύ άλλων, είναι απαραίτητο για τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών και οξυγόνου στα κύτταρα, την απομάκρυνση βακτηρίων από την ουροδόχο κύστη, βοηθά στην πέψη και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, προστατεύει όργανα και αρθρώσεις, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος.

5 ροφήματα (και ποτά) που χαρίζουν μακροζωία
Unsplash Giorgio Trovato

Επιπλέον, δεν περιέχει ζάχαρη και συντηρητικά, όπως η πλειοψηφία των ροφημάτων στα σούπερ μάρκετ, κάτι που το καθιστά την καλύτερη επιλογή για να σβήσουμε τη δίψα μας.

Οι μακροβιότεροι άνθρωποι μαζί με το γεύμα τους πίνουν νερό, «δεν πίνουν γάλα, ή κάποιο ενεργειακό ποτό, ή κομπούχα, ή οποιοδήποτε άλλο πολυδιαφημισμένο ρόφημα», λέει ο Buettner.

5. Κόκκινο κρασί

Και η λίστα με τα ροφήματα και ποτά της μακροζωίας κλείνει με τον οίνο που ευφραίνει την καρδιά. Μάλλον κάτι ήξεραν οι παππούδες μας, που συνόδευαν το φαγητό τους με ένα ποτηράκι κρασί. Το ίδιο κάνουν καθημερινά και οι άνθρωποι στις πέντε Μπλε Ζώνες.

Η μέτρια κατανάλωσή του, δηλαδή 1-2 ποτηράκια, συσχετίστηκε με τη βελτίωση της κατάστασης της υγείας και την πρόληψη ασθενειών, αναφέρει ομάδα Ελλήνων επιστημόνων. Σε δημοσίευσή τους στο επιστημονικό περιοδικό Diseases, εξηγούν ότι ο ευεργετικός ρόλος του κρασιού οφείλεται στις φυτοχημικές ενώσεις που περιέχει, οι οποίες δρουν προστατευτικά ενάντια στις καρδιαγγειακές παθήσεις, τον διαβήτη τύπου 2, ακόμα και μερικές μορφές καρκίνου.

5 ροφήματα (και ποτά) που χαρίζουν μακροζωία
Unsplash Ashley Byrd

Μάλιστα, μπορούμε να ενισχύσουμε την επίδραση της ρεσβερατρόλης (ανήκει στις πολυφαινόλες) κάνοντας το κόκκινο κρασί μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, όπως η μεσογειακή, αναφέρει έρευνα του 2018 στο περιοδικό Molecules.

Πέρα, όμως, από τα διατροφικά οφέλη, ο Buettner σημειώνει ότι δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τον ρόλο της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ στην κοινωνική συνοχή. Αφού ένα ποτηράκι κρασί πάντα συνοδεύει τις οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι οι ισχυροί κοινωνικοί δεσμοί αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες μακροζωίας, οτιδήποτε τους ενισχύει μας βοηθά να κερδίσουμε χρόνο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.