iStock

5 ΤΥΠΟΙ ΜΑΓΝΗΣΙΟΥ ΓΙΑ 5 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Προτού πάρεις κάποιο συμπλήρωμα μαγνησίου, μάθε πώς ωφελούν 5 διαφορετικοί τύποι του που ίσως δεν ήξερες ότι υπάρχουν.

Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο, πολύτιμο για τον οργανισμό. Αποτελεί ζωτικό παράγοντα για τη σωστή λειτουργία των μυών και των νεύρων και βρίσκεται σε μεγάλη συγκέντρωση στα οστά, τους μυς και τα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο και σε άλλες λειτουργίες του οργανισμού, όπως ο καρδιακός ρυθμός, οι μεταβολικές διεργασίες που σχετίζονται με την υγεία των οστών και η ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.

Αλλά τα τελευταία χρόνια το μαγνήσιο έχει γίνει πολύ δημοφιλές για τη θετική του επίδραση στη διάθεση και την ήπια αγχολυτική του δράση. Έτσι, όλο και περισσότεροι αναζητάμε το συμπλήρωμα εκείνο που θα χαλαρώσει τα τεντωμένα... νεύρα μας, θα μας ηρεμήσει και θα μας βοηθήσει να αποκοιμηθούμε σαν πουλάκια.

Ήξερες ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι μαγνησίου;

Κατά πόσο όμως, το μαγνήσιο που αγοράζουμε από το φαρμακείο σε μορφή συμπληρώματος -και συνήθως χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού- είναι το κατάλληλο για τον σκοπό που το θέλουμε;

Τύποι μαγνησίου
iStock

Υπάρχουν αρκετοί, διαφορετικοί τύποι μαγνησίου, που ο καθένας ωφελεί το σώμα με διαφορετικό τρόπο. Μπορεί να το έχεις προσέξει στις ετικέτες των προϊόντων, μπορεί και όχι. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να γνωρίζεις ποιοι είναι οι πιο σημαντικοί και γιατί να προτιμήσεις τον καθένα από αυτούς.

Για τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου

Κιτρικό μαγνήσιο (magnesium citrate)

Είναι ίσως το πιο γνωστό σκεύασμα μαγνησίου και, σύμφωνα με αρκετές έρευνες, απορροφάται πιο εύκολα από το πεπτικό σύστημα σε σχέση με άλλους τύπους μαγνησίου.

Συνήθως λαμβάνεται από το στόμα για την αναπλήρωση χαμηλών επιπέδων μαγνησίου, ύστερα από σχετικές εξετάσεις, αλλά χρησιμοποιείται επίσης και για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, χάρη στη φυσική καθαρτική του δράση.

Επιπλέον, έχει βρεθεί ότι συμβάλλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την κατάθλιψη και το άγχος, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Για πεπτικές διαταραχές και ημικρανίες

Οξείδιο του μαγνησίου (magnesium oxide)

Το οξείδιο του μαγνησίου είναι ένα άλας που προκύπτει από την αντίδραση μαγνησίου και οξυγόνου. Δεν χρησιμοποιείται για την αναπλήρωση των χαμηλών επιπέδων του μετάλλου στον οργανισμό, καθώς δεν απορροφάται γρήγορα από το πεπτικό σύστημα.

Συμβάλλει όμως στην ανακούφιση της καούρας, της δυσπεψίας και της δυσκοιλιότητας, ενώ η μακροχρόνια χρήση του μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά και συμπληρωματικά κατά της ημικρανίας.

Για τη ρύθμιση του σακχάρου και την πίεση

Ταυρικό μαγνήσιο (magnesium taurate)

Το ταυρικό μαγνήσιο περιέχει το αμινοξύ ταυρίνη. Σύμφωνα με τις έρευνες, η επαρκής πρόσληψη ταυρίνης και μαγνησίου παίζει ρόλο στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Όμως, αυτός ο συνδυασμός ενδέχεται να υποστηρίζει επίσης την υγεία της καρδιάς, καθώς η ταυρίνη παίζει ρυθμιστικό ρόλο στην αρτηριακή πίεση, ενώ και το μαγνήσιο φαίνεται να έχει παρόμοια δράση. Χρειάζονται ωστόσο περισσότερες έρευνες για να αποδειχτεί σε ικανοποιητικό βαθμό αυτός ο ισχυρισμός.

Τύποι μαγνησίου
iStock

Για την υγεία του εγκεφάλου

Θρεονικό μαγνήσιο (magnesium L-threonate)

Το L-θρεονικό μαγνήσιο είναι μια συνθετική μορφή μαγνησίου που απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό. Οι έρευνες που έχουν γίνει, προς το παρόν σε πειραματόζωα, έχουν δείξει ότι εμφανίζεται σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στα εγκεφαλικά κύτταρα και ως εκ τούτου θεωρείται ότι μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική απόδοση.

Χορηγείται δοκιμαστικά για τα πιθανά οφέλη του στη διαχείριση της κατάθλιψης και της απώλειας μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία, αλλά δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση τη φαρμακευτική αγωγή.

Για τους μυϊκούς πόνους

Θειικό μαγνήσιο ή άλατα Epsom (magnesium sulfate)

Aν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε βρώσιμη μορφή για τη διαχείριση της δυσκοιλιότητας, έχει πολύ δυσάρεστη γεύση. Έτσι, το θειικό μαγνήσιο παραμένει ευρέως γνωστό με τη μορφή αλάτων για το μπάνιο, που καθώς διαλύονται στο νερό, καταπραΰνουν τους μυϊκούς πόνους και συμβάλλουν στη χαλάρωση των μυών.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.