6 ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΥΡΙΣΕΙ ΕΝΑ ΚΟΜΜΕΝΟ ΑΒΟΚΑΝΤΟ
Αν αφήσεις ένα κομμένο αβοκάντο στην άκρη, σύντομα θα το δεις να μαυρίζει. Τι μπορείς να κάνεις για να το καθυστερήσεις;
Κόβεις ένα αβοκάντο στη μέση και βάζεις το μισό στο τοστ ή στη σαλάτα σου. Τι κάνεις με το άλλο μισό; Λογικά, το βάζεις στο ψυγείο, για να το χρησιμοποιήσεις την επόμενη μέρα. Όταν όμως έρχεται η ώρα να το καταναλώσεις, βλέπεις ότι έχει μαυρίσει. Και τότε σκέφτεσαι: Να το φάω ή να το βάλω στον κάδο της κομποστοποίησης;
Το μαύρισμα επηρεάζει την ποιότητα και τη γεύση του αβοκάντο, ωστόσο η τροφή παραμένει ασφαλής για κατανάλωση. Απλώς αφαίρεσε τα καφέ τμήματα (εννοείται πως αν μυρίζει περίεργα, το πετάς). Αν και δεν μπορείς να αποφύγεις τελείως το μαύρισμα, μπορείς να το καθυστερήσεις με μερικούς έξυπνους τρόπους.
Τι συμβαίνει με το μαύρισμα;
Όπως εξηγούν ειδικοί από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, όταν καθαρίζουμε ή κόβουμε λαχανικά και φρούτα συμβαίνει μια σειρά αντιδράσεων που μεταβάλλουν το χρώμα της σάρκας τους, κάνοντάς το πιο σκούρο. Αυτές οι μεταβολές ονομάζονται ενζυμική αμαύρωση. Πρόκειται για το μαύρισμα που παρατηρείται όταν κομμένες, πληγωμένες ή ξεφλουδισμένες επιφάνειες φυτικών ιστών εκτίθενται στον αέρα. Το φαινόμενο οφείλεται στη μετατροπή των φαινολικών ενώσεων των τροφίμων σε σκουρόχρωμες πολυμερείς ενώσεις, τις μελανίνες, με τη βοήθεια ενζύμων που ονομάζονται φαινολάσες. Οι φαινολάσες βρίσκονται στο κυτταρόπλασμα των φυτικών κυττάρων και καταλύουν την έναρξη αυτής της σειράς αντιδράσεων.
6 απλοί τρόποι να προστατέψεις το κομμένο αβοκάντο
1. Τύλιξέ το
Όταν κόβεις το αβοκάντο, η επιφάνειά του εκτίθεται στο οξυγόνο κι έτσι ξεκινά μια σειρά χημικών αντιδράσεων που καταλήγουν στο καφέ χρώμα. Ένας τρόπος για να καθυστερήσεις το μαύρισμα είναι να περιορίσεις την έκθεση αυτή. Πώς; Μπορείς να το τυλίξεις με μεμβράνη (υπάρχουν και επαναχρησιμοποιούμενες μεμβράνες σιλικόνης) ή να το βάλεις σε ένα δοχείο που κλείνει αεροστεγώς και να το φυλάξεις στο ψυγείο, όπου οι χαμηλές θερμοκρασίες θα εμποδίζουν λίγο ακόμα το ένζυμο να δράσει.
2. Βύθισέ το σε νερό
Η εμβάπτιση φρούτων και λαχανικών σε νερό εμποδίζει την επαφή του φυτικού ιστού με το οξυγόνο. Επομένως, προλαμβάνει την έναρξη της αντίδρασης. Ωστόσο, μην τα αφήσεις εκεί για πολλές ώρες.
3. Άπλωσε λίγο μέλι
Η προσθήκη μιας λεπτής στρώσης μελιού στην επιφάνεια του κομμένου αβοκάντο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην καθυστέρηση του μαυρίσματος. Το μέλι βοηθά στον περιορισμό της επαφής με το οξυγόνο, ενώ ταυτόχρονα απενεργοποιεί το ένζυμο που ευθύνεται για την κατάσταση αυτή.
4. Ράντισε με χυμό λεμονιού
Πριν αποθηκεύσεις το αβοκάντο, ρίξε μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού στην κομμένη επιφάνεια. «Το λεμόνι μεταβάλλει το pH, οπότε μειώνεται η δραστικότητα της φαινολάσης και η αντίδραση αμαύρωσης δεν μπορεί να ξεκινήσει», εξηγούν οι ειδικοί.
5. Πρόσθεσε μισό κρεμμύδι
Πάρε ένα δοχείο που κλείνει αεροστεγώς και βάλε μέσα το κομμένο αβοκάντο και μισό κρεμμύδι, φροντίζοντας να ακουμπά τη φλούδα κι όχι τη σάρκα. Χωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες, το κρεμμύδι απελευθερώνει θείο, το οποίο διατηρεί το αβοκάντο πράσινο.
6. Διάλεξε σωστά σκεύη
Απόφυγε να τοποθετήσεις τα κομμένα ή χτυπημένα φρούτα και λαχανικά σε χάλκινα σκεύη. Γιατί να το κάνεις αυτό; Γιατί ο χαλκός επιταχύνει το μαύρισμα των φρούτων, καθώς είναι απαραίτητο συστατικό του ενζύμου φαινολάση, το οποίο ευθύνεται για την ενζυμική αμαύρωση.