iStock

7 ΤΡΟΦΕΣ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΣΕ ΚΑΛΙΟ – ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΠΑΝΑΝΑ

Η μπανάνα μπορεί να είναι μια τροφή πλούσια σε κάλιο, όμως σίγουρα δεν είναι η μοναδική. Διάβασε σε ποιες άλλες θα βρεις αυτό το μέταλλο και φρόντισε να τις εντάξεις στη διατροφή σου, αν δεν το έχεις ήδη κάνει.

Το κάλιο, ένα μέταλλο που έχει ταυτίσει το όνομά του με τη μπανάνα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε αυτό, έχει πολλά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Μεταξύ άλλων, βοηθάει στη σωστή λειτουργία των μυών και του νευρικού μας συστήματος, ενώ έρευνες έχουν συνδέσει μια πλούσια σε κάλιο διατροφή με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι μπορούμε να λάβουμε το συγκεκριμένο μέταλλο από διάφορες τροφές, ιδιαίτερα από κάποια φρούτα και λαχανικά. Όπως είπαμε, η μπανάνα είναι ένα από αυτά, καθώς τα 100 γραμμάρια του φρούτου περιέχουν 358 mg καλίου. Με άλλα λόγια, μια μεσαίου μεγέθους μπανάνα περιέχει 422 mg καλίου. Ποιες άλλες τροφές, όμως, μας το προσφέρουν;

7 τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο

1. Λιαστές ντομάτες

Οι λιαστές ντομάτες που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και βιταμίνη C και είναι ιδανικές για μια χορταστική σαλάτα, περιέχουν ένα καλό ποσοστό καλίου. Για την ακρίβεια, μισό φλιτζάνι λιαστές ντομάτες περιέχει 925 mg.

2. Ακτινίδιο

Το παρεξηγημένο ακτινίδιο έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και μπορεί να γίνει σύμμαχός μας στην υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών. Αρκεί να σκεφτούμε ότι ένα μικρό ακτινίδιο έχει 215 mg.

κάλιο
iStock

3. Αβοκάντο

Αυτό το κρεμώδες φρούτο με την πράσινη σάρκα δεν είναι απλώς πλούσιο σε φυτικές ίνες και καλά για την καρδιά λιπαρά, αλλά περιέχει και 690 mg καλίου. Το εντυπωσιακό με το αβοκάντο είναι ότι μπορεί κανείς να το εντάξει σε οποιοδήποτε γεύμα της ημέρας (σε μια σαλάτα, ένα σάντουιτς, ακόμα και σε ένα γλυκό, όπως μια μους σοκολάτας).

4. Ορισμένα ψάρια

Ψάρια όπως ο σολομός, ορισμένες ποικιλίες τόνου ή η πέστροφα περιέχουν υψηλές ποσότητες του μετάλλου. Επίσης, τα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, έναν τύπο πολυακόρεστων λιπαρών που μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη και τη φλεγμονή στο σώμα.

5. Γαλακτοκομικά

Παρόλο που τα φρούτα και τα λαχανικά είναι από τις πιο γενναιόδωρες πηγές καλίου, τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν επίσης να προσθέσουν το συγκεκριμένο μέταλλο στη διατροφή μας. Ένα φλιτζάνι πλήρες γάλα περιέχει περισσότερο από 350 mg, ενώ η ίδια ποσότητα άπαχου γάλακτος περιέχει περισσότερο από 400 mg. Γενικά, έχετε κατά νου ότι όσο λιγότερα λιπαρά έχει το γάλα, τόσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα καλίου.

κάλιο
Pexels Rachel Claire

6. Αποξηραμένα φρούτα

Όταν τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά δεν είναι στην εποχή τους, τα αποξηραμένα φρούτα είναι μια καλή εναλλακτική για να βάλουμε το κάλιο στη διατροφή μας. Για παράδειγμα, τα αποξηραμένα βερίκοκα δίνουν περίπου 750 mg καλίου ανά μισό φλιτζάνι, ενώ τα αποξηραμένα δαμάσκηνα και οι σταφίδες είναι επίσης καλές επιλογές.

7. Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Τέλος, αυτή η κατηγορία λαχανικών περιλαμβάνει τροφές με υψηλή περιεκτικότητα στο συγκεκριμένο μέταλλο. Για παράδειγμα, το μαγειρεμένο σπανάκι περιέχει 1.180 mg καλίου ανά φλιτζάνι, ενώ η ίδια ποσότητα μαγειρεμένου σέσκουλου έχει σχεδόν 1.000 mg.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.