ΟΙ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΚΜΗ ΣΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ
Δερματολόγοι εντοπίζουν 7 τροφές, που φαίνεται να ευθύνονται για φλεγμονές του δέρματος και να προκαλούν την ακμή των ενηλίκων. Μήπως συνηθίζεις να τις συμπεριλαμβάνεις συχνά στην διατροφή σου;
Εάν δεν ανήκεις στην κατηγορία των τυχερών ανθρώπων που διαθέτουν αλαβάστρινη επιδερμίδα, γνωρίζεις πραγματικά τι αβάσταχτος καημός είναι τα ενοχλητικά σπυράκια στο πρόσωπο, στο στέρνο, στην πλάτη ή στους ώμους. Ο εφιάλτης της ακμής, που συντροφεύει πολλούς από τα πρώτα χρόνια της εφηβείας, μπορεί να υποχωρεί με τον καιρό, αλλά σίγουρα αφήνει στο πέρασμά του σημάδια, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Όσο για την περίπτωση που η ακμή αντέχει στον χρόνο και συνεχίζεται μετά την εφηβεία, ή που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην ενήλικη ζωή, τότε θέλει λίγο κουράγιο παραπάνω για να το αντιμετωπίσει κανείς.
Η ακμή είναι η πιο συχνή δερματοπάθεια του ανθρώπου και, μολονότι αναφέρεται συνήθως σε εφήβους, είναι λάθος να εγκαθίσταται στη συνείδηση του κόσμου ως εφηβική ασθένεια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για φλεγμονή της τριχοσμηγματογόνου μονάδας. Ανάλογα με την ηλικία εμφάνισης, διακρίνεται σε νεογνική, βρεφική, παιδική, εφηβική και ακμή ενηλίκων ή όψιμη ακμή. Αυτή η τελευταία μορφή, που συνήθως έχει την εικόνα κόκκινων σπυριών με πύον (βλατιδοφλυκατινώδης), εμφανίζεται στο πρόσωπο και λιγότερο συχνά σε πλάτη και στέρνο.
Η ακμή των ενηλίκων έχει κυρίως ορμονικά αίτια, ωστόσο ενδέχεται να μην υπάρχει υποκείμενος αιτιολογικός παράγοντας. Σε κάθε περίπτωση, η κληρονομικότητα, ο γενικός τρόπος ζωής και η διατροφή φαίνεται να επηρεάζουν την ανάπτυξη της όψιμης ακμής. Διατροφολόγοι ξεχωρίζουν 7 τροφές που μπορεί να δημιουργήσουν το κατάλληλο έδαφος για την δημιουργία ή την επανεμφάνιση ακμής.
1. Το γάλα βρόμης
Ευρέως διαδεδομένο πλέον, το γάλα βρόμης φαίνεται ότι ενθαρρύνει τους παράγοντες δημιουργίας ακμής, καθώς είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, λέει ο Dr Karan Lal, διευθυντής τμήματος παιδιατρικής δερματολογίας και αισθητικής χειρουργικής στην Αριζόνα.
2. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος
Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος, ένα μείγμα πρωτεϊνών που προέρχεται από το υγρό που απομένει μετά την παρασκευή τυριού και χρησιμοποιείται συχνά στην παρασκευή smoothies ως έξτρα πρωτεΐνη, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο δέρμα, αναφέρει η δερματολόγος Emily Wood: «Η εξαιρετικά συμπυκνωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος ισοδυναμεί με την κατανάλωση 6-12 λίτρων γάλακτος. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό συνδέεται με τον τρόπο που η πρωτεΐνη ορού γάλακτος επηρεάζει την ινσουλίνη. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος ανεβάζει τον ινσουλινόμορφο αυξητικό παράγοντα-1 (IGF-1), ο οποίος αυξάνει τα ανδρογόνα, τα οιστρογόνα και την αναπαραγωγή των κυττάρων που παράγουν κερατίνη. Τα ανδρογόνα είναι ορμόνες που ενισχύουν την ακμή, όπως η τεστοστερόνη. Η αυξημένη αναπαραγωγή κερατινοκυττάρων ενισχύει την δημιουργία μπιμπικιών».
3. Τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη
Τα αγαπημένα γλυκά σνακ στα σακουλάκια, τα αναψυκτικά αλλά και το λευκό ρύζι, τα μακαρόνια και το ψωμί από κοινό αλεύρι φαίνεται ότι ευνοούν την εμφάνιση ακμής. Η Dr. Wood επιβεβαιώνει κάτι που ίσως ήδη γνωρίζεις: «Τρόφιμα σαν αυτά ανεβάζουν την γλυκόζη στο αίμα, η οποία ευθύνεται για τις φλεγμονές στο δέρμα και την αύξηση της λιπαρότητας».
4. Συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν βιταμίνη Β6 ή Β12
Πολλοί συνηθίζουν να λαμβάνουν συμπληρώματα με Β6 ή Β12, ωστόσο η Dr. Wood λέει ότι αυτή η τακτική ενδέχεται να επιδεινώσει την ακμή: «Μια εξήγηση είναι ότι οι βιταμίνες Β αλλοιώνουν το μικροβίωμα του δέρματος, ειδικά όσον αφορά το P.Acnes (Propionibacterium Acnes), έναν από τους βασικούς παράγοντες που προκαλούν ακμή».
5. Υπερβολική πρόσληψη ιωδίου
Σύμφωνα με την Dr. Wood, η υπερβολική πρόσληψη ιωδίου μπορεί να χειροτερέψει την ακμή. Όπως εξηγεί, το ιώδιο το συναντάμε σε μεγάλες ποσότητες συνήθως στα φύκια και στα συμπληρώματά τους, τα οποία χρησιμοποιούνται και σε smoothies που βελτιώνουν την υγεία του δέρματος.
Χωρίς να έχουν αποσαφηνιστεί οι λόγοι που το ιώδιο κάνει κακό στην ακμή, φαίνεται ότι αυξάνει την λιπαρότητα του δέρματος και τη φλεγμονή. Η ειδικός συνιστά να προσέχουμε τα συστατικά των ροφημάτων μας, διότι μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ακμή μας.
6. Άπαχο γάλα
Μπορεί το άπαχο γάλα να αποτελεί μια πιο υγιεινή επιλογή, ωστόσο μελέτες παρατήρησαν αυξημένη ακμή σε εφήβους που το κατανάλωναν. Υπάρχουν μερικές θεωρίες, που συνδέουν αυτά τα δύο γεγονότα:
- Οι ορμόνες (όπως τα ανδρογόνα και ο αυξητικός παράγοντας ινσουλίνης -1) βρίσκονται στο γάλα και επηρεάζουν τις ορμόνες στο σώμα.
- Ορισμένες πρωτεΐνες στο άπαχο γάλα μπορεί να συμβάλλουν στην επιδείνωση της ακμής.
- Το άπαχο γάλα αυξάνει τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα περισσότερο από το πλήρες γάλα.
- Μια άλλη υπόθεση συνδέει την παρουσία ιωδίου στο γάλα με την επιδείνωση της ακμής.
7. Πρωτεΐνη με βάση τη σόγια
Εάν είσαι vegan, χορτοφάγος ή απλώς συμπεριλαμβάνεις τη σόγια τακτικά στην διατροφή σου, ίσως χρειάζεται να γνωρίζεις αυτό που επισημαίνει ο Dr. Lal: «Σε ορισμένους ασθενείς η υπερβολική κατανάλωση σόγιας μπορεί να προκαλέσει ακμή. Μπορείτε να τρώτε σόγια, αλλά με μέτρο».