Unsplash Brooke Lark

8 ΜΑΓΕΙΡΙΚΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ

Υπάρχει μια μαγειρική που να προσφέρει μακροζωία; Όσοι ζουν στις λεγόμενες Μπλε Ζώνες έχουν ορισμένα μυστικά που χρησιμοποιούν στα πιάτα τους και φαίνεται ότι τους «προσθέτουν» χρόνια. Είναι απλά και εύκολα για να τα ακολουθήσεις.

Ο ρόλος που παίζει η διατροφή στην υγεία και τη μακροζωία αποδεικνύεται πολύ σημαντικός. Οι έρευνες φέρνουν όλο και περισσότερο στο προσκήνιο το πώς αυτά που τρώμε θα μπορούσαν να είναι έως και φάρμακα για την προστασία του οργανισμού. Το ιδανικότερο διατροφικό μοντέλο φαίνεται ότι είναι η μεσογειακή διατροφή με βάση τη φυτοφαγία, καθώς προσφέρει πλήθος αντιοξειδωτικών συστατικών, άρα και πρόληψη.

Η διατροφή που ακολουθείται στις λεγόμενες Μπλε Ζώνες του πλανήτη, τις περιοχές δηλαδή που ζουν οι μακροβιότεροι άνθρωποι του κόσμου, είναι κατά βάση μια φυτοφαγική διατροφή, που περιλαμβάνει στο ελάχιστο τη ζάχαρη και το κρέας, συνήθως σε εορταστικές περιστάσεις.

Σύμφωνα, βέβαια με τις μελέτες που έχουν γίνει, η μακροζωία σε αυτές τις περιοχές δεν οφείλεται μόνο στις διατροφικές συνήθειες, αλλά στον τρόπο ζωής που περιλαμβάνει επίσης καθημερινή σωματική δραστηριότητα, διαχειρίσιμο στρες, κοινωνικότητα και καλές σχέσεις, καθώς και αυτό που λέμε «νόημα της ζωής».

Ποια είναι όμως τα μυστικά που «κρύβουν» οι μακροβιότεροι άνθρωποι στην κουζίνα τους; Ο δημοσιογράφος και ερευνητής Dan Buettner που ασχολείται εδώ και χρόνια με τη μελέτη του τρόπου ζωής τους, ξεχώρισε τα 8 σημαντικότερα.

1. Χρησιμοποιήστε με φειδώ τα υλικά σας

Οι μάγειρες και οι μαγείρισσες των Μπλε Ζωνών χρησιμοποιούν έναν περιορισμένο αριθμό υλικών - περίπου 20 - ξανά και ξανά. Τα συστατικά αυτά, φυτικής προέλευσης κυρίως, είναι προσεκτικά επιλεγμένα και αγνά. Κανείς δεν λέει να μην υπάρχει ποικιλία στη διατροφή, όμως ένα μέτρο σε αυτή την ποικιλία και στην ποσότητα μπορεί να συγκρατήσει τους ανθρώπους από την υπερκατανάλωση τροφής και να επιτρέψει στο ανοσοποιητικό να ισχυροποιηθεί.

2. Προσθέστε σταυρανθή λαχανικά

Τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι, βοηθούν στην προστασία της καρδιάς, αποτρέπουν τον καρκίνο και μειώνουν το οξειδωτικό στρες. Μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στη Σαρδηνία, όπου οι άνθρωποι προσθέτουν σταυρανθή λαχανικά στην καθημερινή τους σούπα μινεστρόνε, ο θυρεοειδής λειτουργεί διαφορετικά και μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση του μεταβολισμού.

Μαγειρικά Tips
iStock

3. Μαγειρέψτε φασόλια σε πολλές εκδοχές

Στις ΗΠΑ, το κρέας είναι το επίκεντρο της κουζίνας, αλλά και της εφευρετικότητας των σεφ. Στις Μπλε Ζώνες, τα φασόλια έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Μαγειρεύονται σε σούπες και μαγειρευτά, εμπλουτίζονται με μπαχαρικά και συμπληρώνονται με δημητριακά και λαχανικά.

Τα φασόλια, όπως άλλωστε και οι ξηροί καρποί, τα φασόλια και τα δημητριακά, είναι μια πολύ υγιεινή πηγή πρωτεΐνης, τουλάχιστον σε σχέση με το κρέας. Τα φασόλια κρύβουν απίστευτους διατροφικούς θησαυρούς, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες. Και τέλος, είναι οικονομικά και δίνουν δυνατότητα για πολλά πιάτα και πειραματισμούς, όπως αυτό το «επικό» μπριάμ με φασόλια χάντρες και το κουνουπίδι με φασόλια γιαχνί.

4. Προσθέστε στο τέλος έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα του ελαιόλαδου διασπώνται γρήγορα, όταν αυτό θερμαίνεται πέρα από το σημείο καπνίσματος, περίπου στους 190 βαθμούς Κελσίου. Στις Μπλε Ζώνες, το ελαιόλαδο προστίθεται σε θερμοκρασία δωματίου στα ψωμιά, περιχύνεται πάνω από σαλάτες και βραστά λαχανικά και προστίθεται σε σούπες και μαγειρευτά προς το τέλος του μαγειρέματος.

Μαγειρικά Tips
Unsplash Tina Dawson

5. Συμπληρώστε με φρέσκα βότανα και μπαχαρικά

Το δεντρολίβανο, η ρίγανη, το φασκόμηλο, η μέντα, το σκόρδο και ο κουρκουμάς διαθέτουν αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία. Προσθέτουν επίσης γεύση περιορίζοντας την ανάγκη για χρήση υπερβολικού αλατιού.

Δεδομένου ότι οι περισσότερες δραστικές ιδιότητες των βοτάνων απενεργοποιούνται μόλις αποξηρανθούν, είναι προτιμότερο να τα χρησιμοποιήσετε φρέσκα. Αν μάλιστα φτιάξετε έναν μικρό κήπο έξω από την κουζίνα σας, ακόμη καλύτερα.

6. Δώστε βάρος στις φυτικές ίνες

Τα δημητριακά, τα χόρτα, οι ξηροί καρποί και τα φασόλια, όχι μόνο περιέχουν τις πρωτεΐνες, τους σύνθετους υδατάνθρακες, τις βιταμίνες και τα μέταλλα που διατηρούν την καρδιά μας υγιή και το μυαλό μας λειτουργικό, αποτρέποντας τον καρκίνο, τροφοδοτούν επίσης τα καλά βακτήρια που ζουν στο έντερό μας, το μικροβίωμά μας δηλαδή.

Τα βακτήρια που παράγουν τοξίνες τείνουν να τρέφονται από το κρέας και τα αβγά, ενώ τα καλά βακτήρια, που μειώνουν τη φλεγμονή, ρυθμίζουν τον μεταβολισμό και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, αγαπούν τις φυτικές ίνες. Ενδιαφέρουσα είναι και μια πρόσφατη μελέτη που έδειξε πόσο αντιοξειδωτικά είναι τα άγρια χόρτα της μεσογειακής φύσης

7. Απολαύστε τα γεύματά σας με κόκκινο κρασί

Έχουμε ακούσει πολλά για τις πολυφαινόλες και τα αντιοξειδωτικά, τα οποία εμφανίζονται συχνότερα στο κόκκινο παρά στο λευκό κρασί. Αλλά αποδεικνύεται ότι το κόκκινο κρασί, μαζί με μια κατά βάση φυτοφαγική δίαιτα, σχεδόν τριπλασιάζει την απορρόφηση των αντιοξειδωτικών.

Μαγειρικά tips
iStock

Επιπλέον, το 90% των πολυφαινολών του κρασιού μεταβολίζονται στο έντερο, όπου τα καλά βακτήρια τα μετατρέπουν σε ισχυρές ενώσεις οι οποίες μειώνουν τη φλεγμονή και το σύνδρομο του διαρρέοντος εντέρου.

8. Δώστε βάρος στο πώς τρώτε

Το φαγητό μαζί με την οικογένεια (και όσους θεωρούμε οικογένεια), η παύση πριν από ένα γεύμα για να εκφράσουμε ευγνωμοσύνη, η περιστασιακή νηστεία, η κατανάλωση πρωινού και η προσπάθεια να φάμε μέσα στην ημέρα, μας βοηθούν να αισθανόμαστε καλύτερα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.