iStock

84ΧΡΟΝΟΣ ΤΡΙΑΘΛΗΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ

Στα 40 του χρόνια, έπειτα από βαρύ πένθος, ο νευροχειρουργός Joseph Maroon αποφάσισε να αλλάξει τη διατροφή και τον τρόπο ζωής του. Στα 84 είναι τριαθλητής και μας δίνει μαθήματα καλής υγείας.

Όταν ήταν 40, ο Joseph Maroon, νευροχειρουργός στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Pittsburgh, δυσκολευόταν να πάει από τον έναν όροφο στον άλλο με τις σκάλες. «Ήμουν εντελώς ντεφορμέ, ζούσα τρώγοντας fast food και δεν έκανα καθόλου γυμναστική», γράφει στην ιστοσελίδα του. Τη χρονιά εκείνη ο Maroon έχασε τον πατέρα του. Η σωματική και ψυχική του υγεία έπιασε πάτο. Άκουσε, ωστόσο, τη συμβουλή κάποιου φίλου του να ξεκινήσει το τρέξιμο, για να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη. Αυτή ήταν η αρχή για μια σειρά μικρών μα ουσιαστικών αλλαγών στον τρόπο ζωής, τη διατροφή και τη βελτίωση της φυσικής του κατάστασης.

Στα 53 του δήλωσε συμμετοχή στο Ironman. Από τότε έχει συμμετάσχει σε 8 συνολικά διοργανώσεις. Το 2022 ήρθε δεύτερος στο ηλικιακό γκρουπ του στους αμερικανικούς Αγώνες Τριάθλου Ηλικιωμένων. Σήμερα είναι 84 ετών.

Τα τελευταία χρόνια ο –διάσημος πλέον– Maroon έχει γράψει και δύο εξαιρετικά επιτυχημένα βιβλία, τα οποία βασίζονται σε επιστημονικές μελέτες και παρουσιάζουν τον ρόλο που παίζει η διατροφή στην καλύτερη υγεία και τη μακροζωία. Αξίζει να τα διαβάσεις, αλλά μέχρι τότε διάβασε τις 4 αρχές που ο ίδιος ακολουθεί στη διατροφή του, όπως τις μοιράστηκε με το Business Insider.

Τα 4 μυστικά διατροφής του 84χρονου τριαθλητή Dr. Joseph Maroon

1. Ακολουθεί διατροφή μεσογειακού τύπου

Η πλειοψηφία των μελετών συμφωνεί ότι η μεσογειακή διατροφή είναι η ιδανική, καθώς περιστρέφεται γύρω από τις πιο υγιεινές επιλογές. Βασίζεται κυρίως σε λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης, φρούτα, καρπούς, όσπρια και υγιεινά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο. Λιγότερο συχνά περιλαμβάνει λιπαρά ψάρια και κόκκινο κρέας.

Η διατροφή αυτή έχει συνδεθεί με ένα σωρό οφέλη για την υγεία, όπως μικρότερο κίνδυνο για καρδιοπάθειες, καρκίνο και Αλτσχάιμερ.

84χρονος τριαθλητής αποκαλύπτει τα 4 μυστικά της διατροφής του
iStock

2. Αποφεύγει τις υπερ-επεξεργασμένες τροφές

Οι υπερ-επεξεργασμένες τροφές παρασκευάζονται με τεχνικές που δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε στο σπίτι, οι οποίες κατά κανόνα περιλαμβάνουν πρόσθετα όπως άλατα, σάκχαρα και κορεσμένα λίπη. Ένας εύκολος τρόπος για να καταλάβεις πόσο επεξεργασμένη είναι μια τροφή είναι παρατηρώντας πόσο μοιάζει με τις πρώτες ύλες της, όπως π.χ. οι μπάρες πρωτεΐνης ή τα χοτ ντογκ.

Οι τροφές αυτές έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για ασθένειες όπως ο καρκίνος, η άνοια και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

3. Αποφεύγει τα τρανς λιπαρά οξέα

Τα τρανς λιπαρά μπορούν να αυξήσουν την «κακή» χοληστερόλη στο αίμα μειώνοντας ταυτόχρονα τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης, και αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού.

Τα τεχνητά τρανς λιπαρά παρασκευάζονται με υδρογόνωση φυτικών ελαίων. Έχουμε καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αυτών στο παρελθόν μέσω υπερ-επεξεργασμένων τροφών, αλλά τα τελευταία χρόνια κρίθηκαν μη ασφαλή για κατανάλωση. Το 2015, ο FDA έδωσε στους κατασκευαστές τροφίμων τρία χρόνια για να τα αφαιρέσουν από τα προϊόντα τους, ενώ στην Ευρώπη το 2019 τέθηκαν πιο αυστηρά όρια στην παρουσία τρανς λιπαρών οξέων στα τρόφιμα. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι μικρές ποσότητες αυτών δεν παραμένουν, όποτε χρειάζεται προσοχή.

Συνήθως εμφανίζονται στις λίστες συστατικών ως «μερικώς υδρογονωμένο» λάδι, σε τρόφιμα όπως η μαργαρίνη, οι προπαρασκευασμένες ζύμες και τα συσκευασμένα αρτοσκευάσματα.

84χρονος τριαθλητής αποκαλύπτει τα 4 μυστικά της διατροφής του
iStock

4. Τρώει λιγότερη ζάχαρη

«Η πραγματικά υγιεινή διατροφή αποκλείει πολλά από αυτά που αρέσει στους ανθρώπους να τρώνε, συμπεριλαμβανομένης της ζάχαρης», λέει ο Maroon. Μελέτες που έχουν γίνει σε στρογγυλά σκουλήκια (τα οποία χρησιμοποιούνται για τη μοντελοποίηση του εύρους της ανθρώπινης μακροζωίας) έδειξαν ότι αφαιρώντας τη ζάχαρη από την διατροφή τους, τα σκουλήκια ζούσαν περισσότερο. Αυτό, λένε οι επιστήμονες, συμβαίνει γιατί όταν το σώμα μεταβολίζει τη ζάχαρη παράγει υποπροϊόντα που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, καρδιαγγειακών παθήσεων, χρόνιας νεφρικής νόσου και νόσου Αλτσχάιμερ.

Εξάλλου, λέει ο νευροχειρουργός, είναι σημαντικό να διατηρούμε σταθερά τα επίπεδα σακχάρου για να μην εξαντλούμε τον μηχανισμό που χρησιμοποιεί το πάγκρεας προκειμένου να ρυθμίζει την απότομη αύξησή του, που με τη σειρά της μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Αποφεύγοντας τις υπερ-επεξεργασμένες τροφές αποφεύγουμε εν πολλοίς και την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.