Unsplash Gabriel Gurrola

ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΟΥΝ ΤΟΥΣ ΡΥΠΟΥΣ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΣΟΥ

Το σέλινο, το καρότο, το παστινάκι και ο μαϊντανός φαίνεται να μετριάζουν την τοξική δράση ουσιών που υπάρχουν στον καπνό του τσιγάρου και τους ρύπους της ατμόσφαιρας.

Κάποιοι από εσάς ζείτε στην Αθήνα. Σε μια από τις ευρωπαϊκές πόλεις με τα υψηλότερα επίπεδα ρύπανσης, κατά τα λεγόμενα της NASA. Σε μια πόλη που η κατάσταση το καλοκαίρι γίνεται ακόμα χειρότερη, όχι μόνο γιατί τα δέντρα είναι είδος προς εξαφάνιση, αλλά και εξαιτίας της υγρασίας και της έντονης ηλιοφάνειας.

Κάποιοι καπνίζετε και είναι πλέον περιττό να απαριθμήσουμε τις αρνητικές συνέπειες που έχει το τσιγάρο στην υγεία. Πάντως, οι διαφημίσεις του ’30 και του ’40 που υποστήριζαν ότι το κάπνισμα κάνει καλό έπεσαν έξω.

Αναρωτιέστε τι μπορείτε να κάνετε, για να προστατέψετε λίγο τον οργανισμό σας; Εδώ έρχονται επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ να σας βοηθήσουν, καθώς βρήκαν έναν τρόπο να μετριάσουν τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν οι ατμοσφαιρικοί ρύποι και ο καπνός το τσιγάρου στο σώμα.

Όπως αναφέρουν σε δημοσίευσή τους στο Journal of Nutritional Biochemistry, η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών που ανήκουν στην οικογένεια των σελινοειδών, όπως το σέλινο, το καρότο, το παστινάκι και ο μαϊντανός, προστατεύει –σε έναν βαθμό, βέβαια– το σώμα από τη συσσώρευση ακρολεΐνης.

Τι είναι η ακρολεΐνη

Η ακρολεΐνη είναι μια τοξική και ερεθιστική χημική ουσία στην οποία εκτιθέμεθα μέσω του καπνού των τσιγάρων και του ατμού των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Επίσης, σχηματίζεται κατά την καύση ορυκτών καυσίμων, ξύλου και πλαστικών, με αποτέλεσμα να εντοπίζεται στους ρύπους της ατμόσφαιρας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ακρολεΐνη ανήκει στους παράγοντες που είναι πιθανώς καρκινογόνοι για τον άνθρωπο (Ομάδα 2Α).

Το σέλινο καταπολεμά τους ρύπους
Unsplash Mostafa Agami

Πειράματα με πρωταγωνιστή το σέλινο

Σε μια σειρά εργαστηριακών δοκιμών, ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Jae Kyeom Kim, επίκουρο καθηγητή συμπεριφορικής υγείας και διατροφής, εξέτασε την δράση λαχανικών που ανήκουν στην οικογένεια των σελινοειδών (έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτοθρεπτικά συστατικά) στον μετριασμό της τοξικότητας που προκαλεί η ακρολεΐνη. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το οξειδωτικό στρες που προκαλεί η τελευταία  μπορεί πράγματι να μειωθεί.

«Τα συγκεκριμένα λαχανικά έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν προστασία από βλάβες και φλεγμονές που προκαλούνται από την ακρολεΐνη, επειδή ενισχύουν τη μετατροπή της στο συκώτι σε υδατοδιαλυτό οξύ, το οποίο στη συνέχεια αποβάλλεται από τον οργανισμό», εξηγεί σχετική ανακοίνωση.

Το σέλινο καταπολεμά τους ρύπους
Unsplash Kelly Sikkema

Πόσες μερίδες χρειαζόμαστε

Ευτυχώς, δεν είναι ανάγκη να τρώμε όλη μέρα σέλινο και καρότα για να επωφεληθούμε. «Η ποσότητα που ουσιαστικά απαιτείται είναι περίπου 1,3 φλιτζάνια την ημέρα, την οποία μπορούμε εύκολα να προσλάβουμε», προσθέτει ο καθηγητής.

Βέβαια, όπως τονίζει η ομάδα, είναι προτιμότερο να ακολουθούμε συνολικά μια υγιεινή διατροφή, από το να εστιάζουμε σε μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά. Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο έχει μεγαλύτερη επίδραση στην υγεία μας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.