iStock

ΑΥΤΗ Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΑΣΤΑ ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΗ ΓΝΩΣΤΙΚΗ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Το καυτερό wasabi, κλασικό συνοδευτικό στο σούσι, κρύβει μια ουσία που επιδρά καταλυτικά στις γνωστικές μας λειτουργίες.

Μέχρι πρότινος, το wasabi θεωρείτο μια πάστα που μπορεί να απογειώσει την εμπειρία του σούσι, χωρίς όμως να έχει ιδιαίτερη θρεπτική αξία. Τώρα γίνεται γνωστό ως «φάρμακο» για τη γνωστική μας λειτουργία.

Αυτή η πράσινη πάστα προκύπτει από το ρίζωμα φυτού που ανήκει στην οικογένεια του χρένου και του σιναπιού (βλ. σταυρανθοί). Το χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι το κάψιμο που διαχέεται στο στόμα. Δεν διεγείρει αυτό, αλλά τη ρινική οδό.

Τι είναι το wasabi

Το παραδοσιακό ιαπωνικό καρύκευμα έχει για κύριο ενεργό συστατικό ένα βιοχημικό που ονομάζεται 6-MSITC. Είναι γνωστό αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες, και υπάρχει σε απειροελάχιστες ποσότητες, σε όλο το φυτικό βασίλειο.

wasabi
iStock

Οι ερευνητές του Tohoku University έκαναν διπλή, τυφλή τυχαιοποιημένη, μελέτη, με τη συμμετοχή 72 ατόμων, ηλικίας από 60 έως 80 ετών. Όπως αναφέρει η δημοσίευση της εργασίας, οι μισοί από αυτούς έλαβαν 100 χιλιοστόγραμμα εκχυλίσματος wasabi πριν τον ύπνο, με τους υπόλοιπους να λαμβάνουν εικονική ουσία.

Τρεις μήνες αργότερα, η ομάδα που πήρε το wasabi κατέγραψε «σημαντική ενίσχυση» σε δύο πτυχές της γνωστικής λειτουργίας:

  • την εργασιακή (βραχυπρόθεσμη) μνήμη κατά 14%,
  • τη μακροχρόνια επεισοδιακή μνήμη (γλωσσική δεξιότητα, συγκέντρωση, ικανότητα εκτέλεσης απλών εργασιών), κατά 18%.

Δεν παρατηρήθηκαν βελτιώσεις σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα στην ικανότητα να παραμένουμε συγκεντρωμένοι ή στην ταχύτητα επεξεργασίας των δεδομένων.

Το αυθεντικό wasabi έχει αξία

Τονίζεται πως η πράσινη πάστα που σερβίρεται σε πολλά σούσι μπαρ ενδέχεται να μην περιέχει καθόλου wasabi. Το αυθεντικό προσφέρεται σε πολύ μικρή ποσότητα, έχει ενδεικτική γεύση και κοστίζει ακριβά, γιατί το ειδικό χρένο που χρησιμοποιείται παράγεται δύσκολα.

wasabi
iStock

Όπως αναφέρουν ειδικοί, το wasabi είναι το πιο δύσκολο φυτό στον κόσμο για να αναπτυχθεί εμπορικά. Χρειάζεται δυο χρόνια για να φτάσει σε πλήρη ωρίμανση και απαιτούνται πολύ συγκεκριμένες συνθήκες, ώστε να αναπτυχθεί σωστά. Για παράδειγμα, δεν αντέχει το άμεσο ηλιακό φως, χρειάζεται θερμοκρασία μεταξύ 8 και 20 βαθμών Κελσίου και λατρεύει την υψηλή υγρασία το καλοκαίρι.

Εξ ου και μια μικρή ποσότητα wasabi μπορεί να κοστίζει περισσότερο από τα ψάρια που χρησιμοποιούνται για σούσι, με επιχειρηματίες να καταφεύγουν σε υποκατάστατα. Συνήθως περιέχουν χρένο, μουστάρδα, άμυλο και ένα τρόφιμο πράσινου χρώματος. Αυτό το προϊόν το αποκαλούν οι Ιάπωνες seiyō wasabi (δυτικό wasabi).

Τι επισήμαναν οι ερευνητές

«Γνωρίζαμε από προηγούμενες μελέτες σε ζώα ότι το wasabi προσέφερε οφέλη για την υγεία. Aυτό που πραγματικά μας εξέπληξε ήταν η δραματική αλλαγή που κατεγράφη. Η βελτίωση ήταν πραγματικά ουσιαστική», δήλωσε στo CBS News ο Rui Nouchi, ερευνητής επικεφαλής της μελέτης.

Συγκεκριμένα, μια μικρή δόση γνήσιου wasabi που περιέχει 0,8 χιλιοστόγραμμα 6-MSITC προσφέρει τα ίδια οφέλη με τα συμπληρώματα κάψουλας που χρησιμοποιούνται στη μελέτη του Tohoku University.

Αυτό σημαίνει (και) ότι αν δεν απολαμβάνεις τη γεύση της πράσινης πάστας, μπορείς να καταφύγεις σε συμπλήρωμα. Σε κάθε περίπτωση, το wasabi θα βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου σου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.