iStock

ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΡΟΥΤΟ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ

Υπάρχει ένα φρούτο που ωφελεί την υγεία της καρδιάς και του πεπτικού συστήματος, ενισχύει το ανοσοποιητικό και τονώνει τη διάθεση!

Μπορεί να μην διαθέτει την ευελιξία της μπανάνας που την παίρνεις μαζί σου όπου κι αν πας και την καθαρίζεις με τα χέρια. Μπορεί να μην έχει το εντυπωσιακό, ακαταμάχητο χρώμα και την τόσο γλυκιά γεύση της φράουλας. Ωστόσο, το ακτινίδιο είναι ένα φρούτο που αξίζει να κατέχει σταθερή θέση στη διατροφή μας.

Ο εξωτικός αυτός καρπός, με καταγωγή από την Κίνα, φυτρώνει πάνω σε αναρριχώμενα φυτά που μοιάζουν με ξυλώδη αμπέλια και έχει τόσο πολλά οφέλη, που δικαιολογημένα οι πρώτες χρήσεις του είχαν σκοπούς ιατρικούς.

Στις μέρες μας, που οι ιδιότητές του έχουν πλέον ερευνηθεί σε βάθος, γνωρίζουμε τουλάχιστον 4 καλούς λόγους για να το απολαμβάνουμε συστηματικά.

Ποιο είναι το φρούτο που ανεβάζει τη διάθεση
Unsplash Sam Cernik

4 λόγοι για να τρως καθημερινά από ένα ακτινίδιο

1. Το ακτινίδιο ανεβάζει διάθεση

Στο πλαίσιο της διερεύνησης του κατά πόσο οι τροφές που καταναλώνουμε μπορεί να συνδέονται με την ψυχική μας υγεία, μία από τις πιο πρόσφατες μελέτες έδειξε τα σαφή πλεονεκτήματα του ακτινίδιου. Συγκεκριμένα, η έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση British Journal of Nutrition υποστηρίζει πως άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C βελτίωσαν τη ζωτικότητα και τη διάθεσή τους έχοντας καταναλώσει ακτινίδια για 4 συνεχόμενες ημέρες. Στους ίδιους εθελοντές είχε νωρίτερα προσφερθεί βιταμίνη C σε μορφή συμπληρώματος, που χρειάστηκε περισσότερες από 12 ημέρες για να έχει τα ίδια αποτελέσματα.

Παρόλο που χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιώσουν το αποτέλεσμα, οι επιστήμονες θυμίζουν πως η βιταμίνη C έχει σημαντική επίδραση στην πνευματική μας ευεξία και πως δύο μόνο ακτινίδια (τόσο υπολογίζεται μία μερίδα) ξεπερνούν σε βιταμίνη C τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού.

2. Περιέχει θρεπτικές ουσίες που στηρίζουν το ανοσοποιητικό

Όπως τα περισσότερα φρούτα που είναι πλούσια σε βιταμίνη C, έτσι και το ακτινίδιο είναι θησαυρός για το ανοσοποιητικό μας, σε συνδυασμό και με τις υπόλοιπες σημαντικές θρεπτικές ουσίες που περιέχει, όπως η βιταμίνη Ε και Κ, το φυλλικό οξύ και τα καροτενοειδή.

Μικρής έκτασης πρόσφατη μελέτη ανέφερε γι’ αυτό ότι θα μπορούσε να «συνταγογραφείται για καθημερινή λήψη προς όφελος της υγείας μας», αφού έχει βρεθεί να μειώνει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της γρίπης σε ευάλωτους πληθυσμούς, όπως οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά.

Ποιο είναι το φρούτο που ανεβάζει τη διάθεση
iStock

3. Το ακτινίδιο κάνει καλό στην καρδιά

Είναι γνωστή η σημασία της διατροφής στην καλή υγεία της καρδιάς, όμως το ακτινίδιο φαίνεται πως παίζει τον δικό του ξεχωριστό ρόλο. Μελέτη προηγούμενων ετών έδειξε πως άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση που έτρωγαν τρία ακτινίδια την ημέρα για 8 εβδομάδες κατάφεραν να τη μειώσουν πολύ περισσότερο από αυτούς που έτρωγαν ένα μήλο την ημέρα.

Αντίστοιχα οφέλη είχαν, σύμφωνα με προηγούμενη μελέτη, καπνιστές που έτρωγαν τρία ακτινίδια την ημέρα για 8 εβδομάδες, οι οποίοι είδαν να μειώνεται όχι μόνο η πίεσή τους αλλά και η συσσώρευση αιμοπεταλίων στο αίμα (η αύξησή τους μπορεί να οδηγήσει σε στένωση των αρτηριών).

Την ίδια ώρα, τα ακτινίδια έχουν βρεθεί να μειώνουν τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, βελτιώνοντας τα επίπεδα της «καλής» HDL χοληστερόλης, ενώ είναι και πλούσια σε κάλιο, το οποίο μειώνει τον κίνδυνο να εμφανίσει κάποιος καρδιαγγειακές παθήσεις.

4. Τα οφέλη του για το πεπτικό σύστημα

Το ακτινίδιο συμβάλλει και στην καλή υγεία του εντέρου, χάρη στο ένζυμο ακτινιδίνη που περιέχει, το οποίο διευκολύνει στη διάσπαση των πρωτεϊνών. Έπειτα από ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνη, το ακτινίδιο μπορεί να σε βοηθήσει να χωνέψεις πιο γρήγορα, ανακουφίζοντας από το φούσκωμα.

Επίσης, χάρη στα υψηλά επίπεδα φυτικών ινών του, μειώνει τον κίνδυνο της δυσκοιλιότητας.

Ακολουθώντας διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες αυξάνουμε την παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας, τα οποία παράγονται όταν η ίνα ζυμώνεται από το μικροβίωμα του εντέρου. Τα πανίσχυρα αυτά οξέα έχουν οφέλη αντιφλεγμονώδη, ανοσορυθμιστικά και νευροπροστατευτικά .

Ποιο είναι το φρούτο που ανεβάζει τη διάθεση
Unsplash Nataliya Melnychuk

Τι δεν ήξερες για το ακτινίδιο που τρως στην Ελλάδα

Το ελληνικό ακτινίδιο ταΐζει όλη την Ευρώπη και σχεδόν όλο τον κόσμο! Η χώρα μας κατέχει τη δεύτερη θέση παγκοσμίως στην παραγωγή ακτινιδίων, με τη Νέα Ζηλανδία να κατέχει σταθερά την πρώτη θέση.

Οι καλλιέργειες γίνονται στην Πιερία, στην περιοχή του ποταμού Σπερχειού στη Φθιώτιδα, στην Πέλλα, την Ημαθία, την Άρτα, την Πρέβεζα και την Αιτωλοακαρνανία, όπου ρέει ο ποταμός Αχελώος, και συγκεκριμένα στην πεδιάδα του Αγρινίου, περιοχές με ήπιο χειμώνα και θερμό, υγρό καλοκαίρι. Το εύφορο έδαφος και το μικροκλίμα των περιοχών αυτών, όπως και οι σύγχρονες εγκαταστάσεις των φυτειών, εξασφαλίζουν τη σταθερή ποιότητα του προϊόντος που το κάνουν τόσο δημοφιλές.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.