iStock

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΩΣΤΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΕΙΣ ΤΑ ΜΗΛΑ

Ο σωστός τρόπος αποθήκευσης των μήλων μπορεί να μοιάζει με σπαζοκεφαλιά. Μην ανησυχείς, όμως, γιατί στις γραμμές που ακολουθούν σου έχουμε τη λύση.

Έχω την αίσθηση ότι τα μήλα δεν τα εκτιμάμε όσο τους αξίζει. Ίσως επειδή είναι πάντα διαθέσιμα, προτιμάμε πολλές φορές τις πιο εξωτικές επιλογές. Κι όμως, αυτός ο καρπός είναι γεμάτος βιταμίνες, πολυφαινόλες, φυτικές ίνες, συστατικά που ωφελούν την υγεία μας, γι΄ αυτό και αξίζουν μια θέση στο καθημερινό μας μενού.

Καλό είναι, επομένως, να πάμε μέχρι το κοντινότερο σούπερ μάρκετ ή οπωροπωλείο και να προμηθευτούμε μερικά. Καλό είναι, επίσης, να γνωρίζουμε πώς θα τα συντηρήσουμε σωστά στο σπίτι μας.

Πώς να διαλέξεις μήλα

Απόφυγε τα μήλα με μαλακά σημεία, σημάδια και τρύπες ή σκισίματα στη φλούδα, και προτίμησε αυτά με λεία επιφάνεια. Γενικά, τα μήλα θα πρέπει να είναι σφιχτά, αλλά όχι σκληρά σαν πέτρα, και η φλούδα τους να είναι λαμπερή. Καλό είναι το στέλεχος του μήλου να είναι άθικτο, για να διατηρηθεί μεγαλύτερο διάστημα.

Επίσης, αν τα προμηθευτείς από λαϊκή αγορά, πιθανότατα θα κρατήσουν περισσότερο. Τα μήλα από τα σούπερ μάρκετ μπορεί να έχουν περάσει μεγάλο διάστημα σε χώρους αποθήκευσης πριν φτάσουν στα ράφια του τοπικού καταστήματος.

iStock

Η σωστή αποθήκευση μήλων

Η συνήθης πρακτική είναι να αποθηκεύεις τα μήλα σε μια χάρτινη σακούλα και να τα αφήνεις πάνω στον πάγκο της κουζίνας. Όμως, με τον τρόπο αυτό τα μήλα αλλοιώνονται πιο γρήγορα. Γιατί; Γιατί η σακούλα παγιδεύει το αιθυλένιο που εκλύουν φυσικά, επιταχύνοντας την ωρίμανσή τους. Μάλιστα, όσο πιο ώριμο είναι το φρούτο, τόσο περισσότερα αέρια εκπέμπει.

Αν πρόκειται να καταναλώσεις τα μήλα μέσα σε λίγες μέρες, μπορείς να τα αποθηκεύσεις σε ένα δροσερό, ξηρό, αεριζόμενο σημείο στην κουζίνα, μακριά από το άμεσο φως. Για μεγαλύτερο διάστημα, καλό είναι να τα βάλεις σε μια πλαστική σακούλα και να τα φυλάξεις στο συρτάρι του ψυγείου, αφού πρώτα τα σκουπίσεις με ένα πανί για να απομακρύνεις τυχόν υπολείμματα.

iStock

Η αποθήκευση κομμένων μήλων

Μπορεί να μην είναι ο καλύτερος τρόπος να τα διατηρήσεις, γιατί μαυρίζουν γρήγορα. Σε περίπτωση, πάντως, που θες να προετοιμάσεις ταπεράκια με σνακ, καλό είναι να γνωρίζεις τι χρειάζεται να κάνεις. Αρχικά, γεμίζεις ένα μπολ με κρύο νερό και προσθέτεις μια κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού. Κόβεις τα μήλα και τα ρίχνεις μέσα στο μπολ. Κλείνεις το δοχείο καλά και το βάζεις στο ψυγείο.

Μπαίνουν στην κατάψυξη;

Κι όμως, μπαίνουν. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ακολουθήσεις τα εξής βήματα: Καθαρίζεις, ξεφλουδίζεις και κόβεις τα μήλα σε φέτες ή κύβους. Τα τοποθετείς σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα (χωρίς το ένα να ακουμπάει το άλλο) και βάζεις το ταψί στην κατάψυξη για μία ώρα. Τέλος, μεταφέρεις τα μήλα σε ένα αεροστεγές δοχείο και τα φυλάς στην κατάψυξη. Μόλις θελήσεις να τα χρησιμοποιήσεις, π.χ. για να φτιάξεις μια νόστιμη μηλόπιτα, τα βγάζεις και τα χρησιμοποιείς κανονικά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.