iStock

ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΑ ΣΑΚΧΑΡΑ ΤΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΦΛΕΓΜΟΝΗΣ;

Ανησυχείς μήπως τα σάκχαρα των φρούτων αυξάνουν την φλεγμονή στον οργανισμό; Ειδικοί έρχονται να λύσουν την απορία σου.

Η φλεγμονή είναι ένας όρος που ακούς συχνά τα τελευταία χρόνια. Είναι ωφέλιμη όταν αποτελεί απόκριση του οργανισμού σε έναν τραυματισμό, γιατί δείχνει ότι οι άμυνές του λειτουργούν όπως πρέπει. Όταν όμως η οξεία φλεγμονή επιμένει, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία σου και στην περίπτωση αυτή μιλάμε για χρόνια φλεγμονή.

Θα έχεις, επίσης, ακούσει ή διαβάσει ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα φλεγμονής και ότι πρέπει να κόψεις τη ζάχαρη. Τι συμβαίνει, όμως, με την κατανάλωση φρούτων, μιας και αυτά περιέχουν σάκχαρα;

Να πούμε στο σημείο αυτό ότι δεν ξυπνάς μια μέρα και διαγιγνώσκεσαι με χρόνια φλεγμονή. Το μπισκότο που έφαγες χθες δεν έσπειρε την καταστροφή. Αν και η υπερβολική κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή, δεν είναι ο μόνος παράγοντας κινδύνου. Η καθιστική ζωή και η έλλειψη άσκησης, τα γονίδια, το κάπνισμα είναι μερικοί ακόμα παράγοντες.

Τα διαφορετικά είδη ζάχαρης

Πολλά τρόφιμα περιέχουν πρόσθετα ή φυσικά σάκχαρα, ή και τα δύο. Αν και οι δύο κατηγορίες διασπώνται σε γλυκόζη κατά την πέψη, τα χωνεύεις κάπως διαφορετικά. Γιατί; Κυρίως γιατί τα φυσικά σάκχαρα βρίσκονται φυσικά σε τρόφιμα όπως φρούτα και λαχανικά, και πάνε πακέτο με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως π.χ. φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αφομοιώνονται πιο αργά και να έχουν μικρότερο αντίκτυπο στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Από την άλλη, «τα πρόσθετα σάκχαρα μπαίνουν στα τρόφιμα κατά την επεξεργασία ή την προετοιμασία τους, δεν παρέχουν πρόσθετη θρεπτική αξία και αφομοιώνονται πιο γρήγορα, προκαλώντας μεγαλύτερη επίδραση στα επίπεδα σακχάρου», εξηγεί η Αμερικανίδα διαιτολόγος Erin Palinski-Wade.

σάκχαρα φρούτων
iStock

Γλυκαιμικός δείκτης vs γλυκαιμικό φορτίο

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, ο γλυκαιμικός δείκτης μετρά πόσο γρήγορα οι υδατάνθρακες απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος. Το ζήτημα είναι ότι συχνά τρώμε μικρότερη ποσότητα υδατανθράκων, τους οποίους συνδυάζουμε με άλλα τρόφιμα. Οι διαιτολόγοι που μιλούν στην ιστοσελίδα EatingWell, αναφέρουν ότι το γλυκαιμικό φορτίο είναι καλύτερο εργαλείο, γιατί λαμβάνει υπόψη μια τυπική μερίδα ενός τροφίμου και τον αντίκτυπο που αυτή έχει στο σάκχαρο του αίματος. Έτσι, το καρπούζι, για παράδειγμα, αν και θεωρείται τροφή με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όταν λαμβάνεται υπόψη η ποσότητα που καταναλώνεται σε μια τυπική μερίδα, έχει γλυκαιμικό φορτίο σχετικά χαμηλό.

Επειδή πρακτικά τα παραπάνω δεν σε βοηθούν, οι ειδικοί συμβουλεύουν να παρατηρήσεις πώς σε κάνει να νιώθεις κάθε φρούτο που καταναλώνεις. Επίσης, ο συνδυασμός φρούτων με καλές πηγές λίπους ή πρωτεΐνης, όπως ξηροί καρποί, σπόροι και γαλακτοκομικά, βοηθά στην πρόληψη της απότομης ανόδου των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

σάκχαρα φρούτων
iStock

Τελικά, τι συμβαίνει με τα σάκχαρα των φρούτων;

«Θεωρητικά, θα μπορούσε η φυσική ζάχαρη στα φρούτα να συμβάλλει στη χρόνια φλεγμονή. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν συμβαίνει», λέει η διαιτολόγος Cara Harbstreet, καθώς τα φυσικά σάκχαρα των φρούτων συνδυάζονται με φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά. Οι δραστικές ενώσεις στα φρούτα, όπως π.χ. τα αντιοξειδωτικά, μπορούν να υποστηρίξουν την ευεξία και να καταπολεμήσουν τη φλεγμονή. Μην ξεχνάς ότι τα φρούτα -όπως και τα λαχανικά- είναι το άθροισμα των μερών τους, οπότε μην απομονώνεις τα σάκχαρα.

Αντί, λοιπόν, να αγχωθείς και να δηλώσεις εμφατικά «από αύριο όλα κομμένα!», εστίασε σε μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Εξάλλου, όταν έχεις αυτήν την «απογευματινή λιγούρα», το φρούτο είναι σίγουρα η καλύτερη επιλογή από ό,τι άλλο έχεις στο σπίτι ή στη δουλειά!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.