Καρολίνα Δωρίτη

ΑΠΟΓΕΙΩΣΕ ΤΟ ΚΛΑΣΙΚΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Το κλασικό κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες αποκτά για παρέα μια ποικιλία λαχανικών και φασόλια χάντρες που το κάνουν πιο θρεπτικό, ενώ ο κουρκουμάς δίνει το ιδιαίτερο άρωμα και τα ευεργετικά χαρακτηριστικά του.

Ποιος δεν έχει φάει κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες; Εδώ πατάμε δημιουργικά πάνω στο στερεότυπο της μαμαδίστικης συνταγής, που σημαίνει ότι κρατάμε την πατάτα που μας αρέσει βεβαίως, αλλά προσθέτουμε επίσης μια ποικιλία λαχανικών και φασόλια χάντρες. Το κέρδος με αυτή τη συνταγή είναι διπλό: και μεγαλύτερη νοστιμιά και περισσότερα θρεπτικά στοιχεία.

Στα μπαχαρικά που χρησιμοποιούμε πρόσθεσα κουρκουμά, που έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας. Ο κουρκουμάς είναι ρίζα συγγενική με το τζίντζερ (πιπερόριζα). Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες σε ασιατικές κουζίνες, όπως της Ινδίας, αλλά και στην ινδική ιατρική. Το βασικό δραστικό συστατικό του κουρκουμά είναι η κουρκουμίνη, που έχει έντονη αντιφλεγμονώδη δράση, ιδιαίτερα όταν λαμβάνεται σε συνδυασμό με μαύρο πιπέρι ή τζίντζερ (η κοτόσουπα με κουρκουμά και τζίντζερ είναι χωρίς υπερβολή φάρμακο).

Μπορούμε να βρούμε κουρκουμά φρέσκο σε κάποια μανάβικα και καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, ή να χρησιμοποιήσουμε κουρκουμά σε σκόνη, που κυκλοφορεί ευρέως στην αγορά.

Και κάτι ακόμα: Όσον αφορά τα κοτόπουλα, προτιμώ πάντα να επιλέγω ελευθέρας βοσκής ή βιολογικά.

Συνταγή για κοτόπουλο στο φούρνο, με λαχανικά, φασόλια χάντρες και κουρκουμά

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου

κοτόπουλο στο φούρνο
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 4-6 άτομα

  • 1 κοτόπουλο (περίπου 1.600 γρ.)
  • ½ λεμόνι
  • 270 γρ. κολοκύθα, καθαρισμένη και κομμένη σε κομμάτια περίπου 3x3 εκ.
  • 8-10 πατάτες μικρές, καθαρισμένες και κομμένες στα δύο (ανάλογα με το μέγεθος)
  • 2 καρότα, κομμένα σε φέτες
  • 2 κρεμμύδια μικρά, κομμένα στα τέσσερα
  • 1 κεφάλι σκόρδου με τη φλούδα, πλυμένο και κομμένο στη μέση
  • 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε χοντρές φέτες
  • 4 κ.σ. φασόλια χάντρες, φρέσκα ή κατεψυγμένα
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2-3 κλωναράκια φρέσκο δενδρολίβανο
  • 1-2 κ.γ. ρίγανη
  • αλάτι
  • πιπέρι μαύρο

Για τη σάλτσα

  • 50 γρ. μουστάρδα
  • 50 ml χυμός λεμόνι
  • ½ κ.γ. γλυκιά πάπρικα
  • ¾ κ.γ. κουρκουμάς σε σκόνη
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 200 ml νερό
  • αλάτι
  • πιπέρι μαύρο

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα σε μπολ, χτυπώντας με σύρμα το λεμόνι, τη μουστάρδα, την πάπρικα, τη ρίγανη και τον κουρκουμά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο ενώ ανακατεύουμε, και λίγο αλατοπίπερο. Συνεχίζοντας το ανακάτεμα, προσθέτουμε σιγά σιγά και το νερό. Αφήνουμε το μείγμα για λίγο στην άκρη.

Πλένουμε καλά το κοτόπουλο και το στεγνώνουμε. Το μεταφέρουμε σε ένα πυρέξ ή ένα βαθύ ταψί, στύβουμε πάνω του το μισό λεμόνι και το αλείφουμε με τον χυμό. Βάζουμε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη εξωτερικά και εσωτερικά, και στην κοιλιά του τη στυμμένη λεμονόκουπα. Το τοποθετούμε με τα πόδια προς τα πάνω.

Βάζουμε τα φασόλια και τα λαχανικά –εκτός από το σκόρδο– σε ένα μπολ και προσθέτουμε λίγο αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε με τα χέρια. Τα ρίχνουμε στο πυρέξ, γύρω από το κοτόπουλο, και βάζουμε ανάμεσα τα φύλλα δάφνης, το σκόρδο και το δενδρολίβανο. Περιχύνουμε με τη σάλτσα το κοτόπουλο και τα λαχανικά.

κοτόπουλο
Καρολίνα Δωρίτη

Αν θέλουμε, δένουμε με σπάγκο τα πόδια και βάζουμε το ταψί στον φούρνο για περίπου 20 λεπτά, μέχρι η πέτσα να αρχίσει να παίρνει χρώμα. Το βγάζουμε από τον φούρνο, το σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο, και το επιστρέφουμε στον φούρνο.

Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180°C και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά. Το ξεσκεπάζουμε και το ψήνουμε για ακόμη 10-15 λεπτά, μέχρι να πάρει λίγο χρώμα και να γίνει η πέτσα τραγανή.

Όταν το ξεσκεπάσουμε, πρέπει να φασόλια να έχουν μαλακώσει. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό για να γίνουν.