iStock

ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΧΑΣΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗ ΝΗΣΤΕΙΑ;

Έχεις ακούσει ότι αν δεν τρως ορισμένες ώρες το 24ωρο θα αδυνατίσεις; Πρόκειται για τη λεγόμενη διαλειμματική νηστεία, που κανονικά δεν είναι δίαιτα. Και υπάρχουν ορισμένες παρανοήσεις που πρέπει να ξεκαθαρίσεις προτού τη δοκιμάσεις. 

Τη διαλειμματική νηστεία την πρωτάκουσα ως διαλειμματική δίαιτα, όταν την ανακάλυψε ο σύντροφός μου στο διαδίκτυο. Μου την παρουσίασε ως μια καινούργια μέθοδο για να χάσεις κιλά και άρχισε να πειραματίζεται ευθύς αμέσως. Μου φάνηκε σχεδόν απάνθρωπο να τρώει για 6 ώρες και να μένει νηστικός για 18, οπότε αποφάσισα να το ψάξω. 

Ε, λοιπόν, δεν υπάρχει «δίαιτα των 16 ωρών», όπως είναι γνωστή. Υπάρχει μόνο διαλειμματική ή διαλείπουσα νηστεία, η οποία δεν είναι καν δίαιτα. Είναι μια διατροφική τάση, που περιλαμβάνει τα λεγόμενα «πρωτόκολλα». Πρόκειται για προγράμματα συγκεκριμένων ωρών ή ημερών, κατά τις οποίες εναλλάσσονται η θρέψη και η αφαγία. Ο καθένας ακολουθεί κάποιο από αυτά ανάλογα με τις οδηγίες του ειδικού επαγγελματία υγείας που τον παρακολουθεί. Τα πιο «αυστηρά» χρειάζονται επίβλεψη από ιατρική ομάδα και όχι μόνο από διαιτολόγο. 

Διαλειμματική νηστεία: Για υγεία ή για απώλεια βάρους;

«Η διαλειμματική νηστεία ενδείκνυται για λόγους υγείας, επειδή έχει φανεί ότι ωφελεί παθήσεις του ανοσοποιητικού, ορισμένα αυτοάνοσα νοσήματα, καθώς και τον καρκίνο, μειώνοντας τη χρόνια φλεγμονή. Από την άλλη, η εφαρμογή της είναι πολύ πρόσφατη. Οι μελέτες που έχουν γίνει χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με το αν η όποια βελτίωση στην υγεία οφείλεται αποκλειστικά και μόνο σε αυτή. Σε έναν βαθμό, τα οφέλη της διαλειμματικής νηστείας ίσως να οφείλονται και στις πολυφαινόλες της φυτοφαγικής κατεύθυνσης που έχει η συγκεκριμένη διατροφή». Αυτά σχολιάζει η κλινική διατροφολόγος-διαιτολόγος Δέσποινα Μαρσέλου. Η ίδια αναλύει παρακάτω επιμέρους παραμέτρους, με στόχο την αποφυγή παρανοήσεων.

ΑΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗ ΝΗΣΤΕΙΑ ΕΝΩ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΦΡΕΝΗΡΕΙΣ ΡΥΘΜΟΥΣ, Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΘΑ ΥΠΟΣΤΕΙ ΣΟΚ. 

Διατροφικό μοντέλο μακροζωίας

Η διαλειμματική νηστεία συνιστά ένα σωστό και ισορροπημένο μοντέλο διατροφής. Συμβαδίζει με τους ήρεμους ρυθμούς ζωής στις λεγόμενες Μπλε Ζώνες του πλανήτη – τις περιοχές όπου οι κάτοικοι έχουν το μέγιστο προσδόκιμο ζωής, όπως η Ικαρία. Αν προσπαθήσουμε να την εφαρμόσουμε ενώ ακολουθούμε φρενήρεις ρυθμούς, το πιο πιθανό είναι ότι θα το κάνουμε λάθος. Ο οργανισμός μας θα υποστεί σοκ. Χρειάζεται να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας να προσαρμοστεί, με τη βοήθεια ειδικού. 

Αν έχετε ακούσει ότι το διάστημα που τρώει κανείς, μπορεί να καταναλώσει ό,τι τραβάει η όρεξή του, κατατάξτε την πληροφορία στις παρανοήσεις που συνοδεύουν τη διαλειμματική νηστεία. Στη διαλειμματική νηστεία, είναι απαραίτητο το διάστημα κατά το οποίο τρως –όποιο κι αν είναι αυτό– να λαμβάνεις όλα τα θρεπτικά συστατικά: βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα. Συνήθως, όσοι την εφαρμόζουν για απώλεια βάρους δεν το κάνουν. Θεωρούν ότι είναι μια εύκολη λύση για να μην υπολογίζουν θερμίδες και να μην οργανώνουν τα γεύματά τους, όπως θα έκαναν με μια κλασική δίαιτα. Οπότε, τις ώρες που τρώνε τρέφονται πρόχειρα, άστατα ή υπερβολικά. Αποτέλεσμα; Βλάπτουν την υγεία τους. 

Διαλειμματική νηστεία
iStock

Πώς θα εφαρμόσουμε τη διαλειμματική νηστεία σωστά;

Ο βασικότερος λόγος για να επιλέξει κανείς τη διαλειμματική νηστεία είναι η αντιμετώπιση παθήσεων και όχι η απώλεια βάρους. Στην περίπτωση αυτή, χρειάζεται καθοδήγηση από επαγγελματία υγείας και συνεργασία ειδικοτήτων, για την πλήρη επίβλεψη του ασθενούς. Το ίδιο απαιτείται και στα πιο αυστηρά πρωτόκολλα, όπως είναι για παράδειγμα το «20 ώρες αφαγία και 4 θρέψη». 

Το πρόγραμμα της νηστείας πρέπει πάντα να βγαίνει εξατομικευμένα. Να λαμβάνει υπόψη την εποχή, την πάθηση και τις συνήθειες του ατόμου. Για παράδειγμα, διαβητικοί ασθενείς υπό φαρμακευτική αγωγή δεν συνίσταται να ακολουθήσουν νηστειοθεραπεία. Οι υψηλές θερμοκρασίες του ελληνικού καλοκαιριού επίσης είναι απαγορευτικές. 

Αν θέλουμε να δοκιμάσουμε τη διαλειμματική νηστεία για λόγους ευεξίας, θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε δοκιμάζοντας να μην φάμε για 12 ώρες. Από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 8 το πρωί. Στη συνέχεια θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε το ελαφρύτερο πρωτόκολλο που είναι το 14/10 (14 ώρες αφαγία και 10 ώρες θρέψη), με το τελευταίο γεύμα στις 7 το απόγευμα και το πρώτο στις 9 το πρωί. 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΟ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ, ΤΗΝ ΠΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΚΑΘΕΝΟΣ. 

Ένα υγιές άτομο θα μπορούσε να καταλήξει σε ένα μοντέλο διαλειμματικής νηστείας κατά το οποίο τις 5 μέρες της εβδομάδας θα τρώει κανονικά και τις 2 θα νηστεύει, με σημαντικό περιορισμό στις θερμίδες (μια μέση πρόσληψη ημερήσιων θερμίδων είναι οι 800, αλλά αυτό χρειάζεται εξατομικευμένη καθοδήγηση). Κάτι τέτοιο θα έκανε καλό στη γενικότερη υγεία του, με την προϋπόθεση ότι έχει συμβουλευτεί ειδικό και δεν παραλείπει θρεπτικά συστατικά. 

Για πόσο διάστημα ακολουθούμε τη διαλειμματική νηστεία;

Δεν μπορούμε να ακολουθούμε τη διαλειμματική νηστεία για πάντα. Μπορούμε να μιλάμε για ένα μοντέλο υγιεινής διατροφής, κατά το οποίο θα αφήναμε το σώμα μας να ξεκουραστεί νηστικό για 12 ώρες το βράδυ εφ’ όρου ζωής, αυτό όμως δεν ανήκει στα προγράμματα της διαλειμματικής νηστείας (τα πρωτόκολλα ξεκινούν από 14 ώρες αποχής από το φαγητό).

Όποιος την εφαρμόζει για λόγους υγείας θα πρέπει να διακόπτει μετά από 2-3 μήνες, ανάλογα με τις συμβουλές των ειδικών που τον παρακολουθούν. 

Όποιος την ακολουθεί για ευεξία, θα πρέπει να συμβουλεύεται ειδικό για το πώς θα επανέλθει σταδιακά στις πρότερες διατροφικές του συνήθειες. Σε μόνιμη βάση, θα μπορούσε να νηστεύει 2-3 ημέρες τον μήνα, επιλέγοντας κατά τη διάρκειά τους ένα μοντέλο χαμηλής θερμιδικής πρόσληψης. 

Η Δέσποινα Μαρσέλου είναι κλινική διαιτολόγος–διατροφολόγος, με ειδίκευση στην Κλινική Διατροφή και Ανοσολογία. 

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.