Ελένη Καστρινογιάννη

ΤΙ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕ ΝΑ ΧΑΣΩ ΤΑ ΚΙΛΑ ΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ

Οι περιορισμοί της πανδημίας είχαν ως αποτέλεσμα να πάρω κάποια περιττά κιλά. Μετά, η ανάγκη για απώλεια βάρους με οδήγησε σε ορισμένες απλές πρακτικές.

Η πανδημία δεν είχε επιπτώσεις μόνο στην ψυχολογία μου, αλλά και στον δείκτη της ζυγαριάς μου. Από τη μία το κλείσιμο των γυμναστηρίων και των χώρων άθλησης, από την άλλη η κοινωνική αποστασιοποίηση και η τηλεργασία, είχαν ως αποτέλεσμα το πολύωρο καθισιό μπροστά στον υπολογιστή. Όταν τα τζιν δεν κούμπωναν πια, το πήρα απόφαση. Κάτι έπρεπε να αλλάξει και αυτό δεν ήταν η γκαρνταρόμπα μου. Άρχισα, λοιπόν, να καταγράφω τι καταναλώνω και τις διατροφικές μου συνήθειες, για να εντοπίσω πώς θα κατακτήσω τον στόχο μου: την πολυπόθητη απώλεια βάρους.

«Αυτή η μέθοδος μπορεί να φανερώσει το διατροφικό σου προφίλ (αν τρως μπροστά στην τηλεόραση ή μέσα στο αυτοκίνητο, αν καταναλώνεις κάθε μέρα το ίδιο πρωινό κ.λπ.), τις ψυχολογικές μεταπτώσεις που σε οδηγούν στο ψυγείο (άγχος, θλίψη, ανία) και, φυσικά, τα σημεία που θα πρέπει να αλλάξεις στη διατροφή σου», επισημαίνει η Ειρήνη Χαρτερού, διαιτολόγος-διατροφολόγος.

Η απώλεια βάρους απαιτεί αλλαγές

Έτσι, συνειδητοποίησα τις αλλαγές που χρειάζεται η διατροφή μου. Άρχισα, επίσης, να περπατάω λίγο παραπάνω, κάτι που ως έναν βαθμό βοήθησε στην απώλεια βάρους. Εκεί που υστερούσα αρκετά, όμως, ήταν στον τρόπο που αντιμετώπιζα το φαγητό μου: Ως άλλη μια «αυτόματη» διαδικασία, που έπρεπε να γίνει.

Υιοθέτησα, λοιπόν, κάποια «κόλπα» για να αντικαταστήσω παλιές συνήθειες με νέες. «Όλα στο μυαλό είναι», τραγουδούσε η Χάρης Αλεξίου. Στην περίπτωσή μου φάνηκε να έχει δίκιο. Τι έκανα;

1. Άλλαξα συμπεριφορά στο σούπερ μάρκετ

Πάντα πεταγόμουν να πάρω ένα ή δυο πράγματα που χρειαζόμουν και κατέληγα με συσκευασίες έτοιμων φαγητών. Γιατί; Γιατί πήγαινα νηστική. Σε ώρα που ήθελα κάτι να φάω.

Τώρα; Πηγαίνω αφού έχω φάει το πρωινό ή το μεσημεριανό μου. Έτσι, περιόρισα τις εύκολες λύσεις, που είναι φορτωμένες με ζάχαρη, αλάτι και λιπαρά. Δάμασα ακόμα και την εξάρτησή μου από τα γλυκά, αφού πριν βγω από το σπίτι τρώω ένα φρούτο. Αν και δεν μου επιβάλλω κάποια απαγόρευση στην αγορά της αγαπημένης μου σοκολάτας, τις περισσότερες φορές καταλήγω να μην θέλω να την αγοράσω.

  • Όταν πεινάμε, είμαστε πολύ πιο επιρρεπείς στο να αρπάξουμε τα πάντα από τα ράφια του σούπερ μάρκετ, είτε είμαστε σε δίαιτα είτε όχι.
  • Πριν πάμε στο σούπερ μάρκετ, φτιάχνουμε μια λίστα με τα απαραίτητα και δεν παρεκλείνουμε! Πάντα να περιλαμβάνουμε στη λίστα και κάτι μικρό «απαγορευμένο» που θέλουμε πραγματικά να φάμε και ικανοποιεί την επιθυμία μας για λιχουδιά. Όμως, να προτιμάμε τις ατομικές συσκευασίες και όχι τις οικογενειακές.
  • Καλό είναι να επισκεπτόμαστε το σούπερ μάρκετ μία φορά την εβδομάδα.

ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΤΟΥΛΑΠΙΑ ΜΑΣ, ΔΙΝΟΥΜΕ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΕ ΜΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ.

2. Τακτοποίησα αλλιώς τα τρόφιμα στο σπίτι

Όταν πεινάω, το πρώτο πράγμα που κάνω είναι να ανοίξω το ψυγείο ή το ντουλάπι της κουζίνας και να πάρω ό,τι βρω μπροστά μου. Αν αυτό είναι πατατάκια ή μπισκότα, τότε δεν θα σκεφτώ να επιλέξω κάτι άλλο. Άρχισα, λοιπόν, να τακτοποιώ τα πράγματα βάζοντας τα επεξεργασμένα τρόφιμα στο πίσω μέρος του ψυγείου ή στα πιο ψηλά ράφια. Όταν ψάχνω για κάτι γρήγορο, το πρώτο πράγμα που βρίσκω τώρα είναι αποξηραμένα φρούτα, ξηροί καρποί, στικς από αγγούρι ή καρότο. Ακόμα κι αν ενδώσω στον πειρασμό, η ποσότητα που θα καταναλώσω είναι πολύ μικρότερη.

  • Όσο περισσότερα φρούτα, λαχανικά και άπαχα προϊόντα υπάρχουν στο σπίτι, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να τα επιλέξουμε. Αντίθετα, όσο πιο πολλά συσκευασμένα και παχυντικά προϊόντα υπάρχουν σε μια κουζίνα, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες κάποιος να έχει παραπάνω κιλά.

Τι με βοήθησε να χάσω τα κιλά της καραντίνας
Ελένη Καστρινογιάννη

3. Κάθισα στο τραπέζι

Ήμουν από αυτούς που έτρωγαν σχεδόν κάθε γεύμα μπροστά στον υπολογιστή. Αν δεν ήμουν σε αυτή την οθόνη, τότε ήμουν στην οθόνη της τηλεόρασης. Σίγουρα πάντως η προσοχή μου ήταν στραμμένη αλλού και όχι σε ό,τι έτρωγα. Έτσι, είτε κατάπινα το φαγητό αμάσητο, είτε το συνέδεα με συγκεκριμένες ενέργειες. Από τη μία, δεν έδινα στον οργανισμό μου τον χρόνο που χρειαζόταν για να επεξεργαστεί την τροφή και να με «ενημερώσει» ότι έχω χορτάσει. Από την άλλη, είχα δημιουργήσει μια τελετουργία, συνδέοντας την κατανάλωση τροφών με άλλες δραστηριότητες.

ΟΤΑΝ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΜΑΣ, Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΘΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΟ ΣΗΜΑ ΤΟΥ ΚΟΡΕΣΜΟΥ.

Η λύση απλή. Την ώρα του φαγητού, κλείνουν όλα και κάθομαι στο τραπέζι. Εγώ και το πιάτο μου, χωρίς οθόνες ανάμεσά μας. Μάλιστα, αν έχω και παρέα, μεγαλώνει ο χρόνος κατανάλωσης του γεύματος και μασάω το φαγητό καλύτερα.

  • Αυτή η συνήθεια βοηθά στην απώλεια βάρους, καθώς ενεργοποιείται καλύτερα ο μεταβολισμός, χάρη στην μείωση των ορμονών του στρες, οι οποίες μας παχαίνουν. Επίσης, όταν κοιτάζουμε το πιάτο μας, απολαμβάνουμε το φαγητό με όλες τις αισθήσεις μας και ο εγκέφαλος θα στείλει γρήγορα το σήμα του κορεσμού (20 λεπτά περίπου), ώστε να μην φάμε περισσότερο.

4. Άλλαξα σερβίτσια

Το τελευταίο «τρικ» για απώλεια βάρους προέκυψε εν είδει πειράματος, με αφορμή έρευνες που είχα διαβάσει για τη σχέση ανάμεσα στο μέγεθος του πιάτου σερβιρίσματος και την ποσότητα της τροφής που καταναλώνουμε. Πιο συγκεκριμένα, οι έρευνες κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι η χρήση μικρότερων πιάτων οδηγούσε στην κατανάλωση μικρότερης ποσότητας φαγητού. Αποφάσισα, λοιπόν, να αντικαταστήσω τα μεγάλα πιάτα με πιο μικρά και, όντως, στην περίπτωσή μου το μάτι και το στομάχι χόρταιναν.

  • Αυτό το κόλπο βοηθά την οπτική αίσθηση κορεσμού και παράλληλα στη μείωση της κατανάλωσης της τροφής κατά 10%.

Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΥΠΝΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΝΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΛΙΠΟΣ.

4 συμβουλές της διαιτολόγου για απώλεια βάρους

1. Βάλε τάξη στα γεύματα της ημέρας. Προγραμμάτισε κάθε 3 ώρες να υπάρχει ένα σνακ ή γεύμα. Έτσι, ρυθμίζεται η πείνα και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου. Επίσης, αυξάνεται η θερμογένεση της τροφής, δηλαδή η επιπλέον θερμότητα που παράγεται από τον οργανισμό κάθε φορά που τρώμε, και οι θερμίδες που καίμε κατά την πέψη της. Τέλος, περιορίζεται το μέγεθος κάθε γεύματος ξεχωριστά.

2. Κατά την διάρκεια των γευμάτων, και κυρίως του μεσημεριανού και του βραδινού, προτίμησε να φοράς στενά ρούχα, όπως το στενό σου τζιν ή το αγαπημένο σου φόρεμα με μια ζώνη. Αυτό θα σε αποθαρρύνει από το να φας πολύ.

3. Όποτε βλέπεις τηλεόραση, άλλαξε κανάλι στις διαφημίσεις τροφίμων ή στις εκπομπές μαγειρικής, ώστε να μην επηρεάζεται η όρεξή σου και το διατροφικό προφίλ που επιθυμείς να καθιερώσεις.

4. Φρόντισε να κοιμάσαι περίπου 8 ώρες κάθε μέρα, αλλά να είναι ποιοτικές. Αυτό θα βοηθήσει στην μείωση της έκκρισης της κορτιζόλης, η οποία ρυθμίζει τα επίπεδα του στρες και της όρεξης. Επιπλέον, η έλλειψη ύπνου κάνει το σώμα να καίει λιγότερους υδατάνθρακες, αποθηκεύοντας κατ’ επέκταση περισσότερο λίπος.

Η Ειρήνη Χαρτερού είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.