ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΠΙΝΕΙΣ ΤΗΝ ΠΡΩΤΕΪΝΗ ΜΕ ΓΑΛΑ Ή ΜΕ ΝΕΡΟ;
Ήξερες ότι το συστατικό με το οποίο επιλέγεις να αναμειγνύεις την πρωτεΐνη επηρεάζει τη θρεπτική της αξία και τον τρόπο που επιδρά στον οργανισμό σου;
Τα πρωτεϊνικά shakes είναι ένας εύκολος τρόπος να αυξήσει κανείς την πρόσληψη πρωτεΐνης, υποστηρίζοντας έτσι την ενίσχυση της μυϊκής μάζας, την υγεία των οστών και την απώλεια βάρους. Η διαδικασία παρασκευής τους είναι πολύ απλή: Απλά αναμειγνύει κανείς σε ένα shaker μερικές κουταλιές της σκόνης με νερό ή με γάλα, «χτυπά» καλά ώστε το μείγμα να ομογενοποιηθεί, και απολαμβάνει την πρωτεΐνη ως ρόφημα.
Σκόνη πρωτεΐνης μπορεί επίσης να προσθέσει κανείς σε smoothies, σε σπιτικές μπάρες δημητριακών ή ομελέτες, ενώ ο Γαβριήλ Νικολαΐδης έχει δώσει στο OW και μια απολαυστική πουτίγκα σοκολάτας με πρωτεΐνη.
Αυτό που ίσως δεν ήξερες είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο επιλέγεις να πίνεις την πρωτεΐνη μπορεί να επηρεάζει τη θρεπτική της αξία.
Πρωτεΐνη με γάλα ή με νερό;
«Εξαρτάται», λέει στο ΟW ο personal trainer Άκης Κρητικίδης, όταν του ζητάμε να απαντήσει στο παραπάνω ερώτημα. «Η κάθε πρωτεΐνη δίνει τις δικές της οδηγίες στην ετικέτα. Ακόμα, παίζει ρόλο αν επιλέγεις αργής ή γρήγορης απορρόφησης, ενώ έχει να κάνει και με το τι θέλεις εσύ να πάρεις από αυτή».
Όπως εξηγεί, η πρωτεΐνη με νερό δίνει σαφώς λιγότερες θερμίδες –δεδομένου ότι το νερό δεν έχει θερμίδες–, οπότε το ρόφημα είναι πιο «ελαφρύ». Συνιστάται, λοιπόν, να καταναλώνεται πριν την προπόνηση.
«Τις πρωτεΐνες με γάλα συνήθως τις πίνει κανείς είτε τα πρωινά, όταν δεν έχει προπόνηση, είτε το βράδυ, αντί για βραδινό. Μια αργής απορρόφησης πρωτεΐνη το βράδυ, πριν τον ύπνο, μπορεί να κρατήσει κάποιον χορτάτο όλη τη νύχτα», συμπληρώνει ο κ. Κρητικίδης.
Φυσικά, σημειώνει ότι έχει να κάνει και με τη γεύση που προτιμά καθένας. Μπορεί π.χ. κάποιος να προτιμά ένα ρόφημα πρωτεΐνης με γάλα αμυγδάλου, που αποτελεί μια ενδιάμεση λύση, ανάμεσα στο νερό και το πλήρες γάλα αναφορικά με τις θερμίδες.
Η διατροφολόγος Suzanne Fisher αναφέρει σε άρθρο ότι καθώς το πλήρες γάλα έχει θερμίδες, υδατάνθρακες, λιπαρά αλλά και τις δικές του πρωτεΐνες, ένα πρωτεϊνικό shake με γάλα είναι ιδανικό για όσους θέλουν να αυξήσουν την πρόσληψη θερμίδων. Ενδεικτικά, ένα τέτοιο ρόφημα μπορεί να φτάνει και τις 270 θερμίδες, τη στιγμή που το πρωτεϊνικό shake με νερό περιέχει συνήθως περίπου 110 με 120 θερμίδες.
Σε κάθε περίπτωση, το γάλα προφανώς δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.
Συμπερασματικά, η Fisher ανακεφαλαιώνει:
Γιατί να πίνεις την πρωτεΐνη με νερό
- Για να μην αυξήσεις τη θερμιδική αξία του ροφήματός σου.
- Γιατί είναι εύκολο να φτιάξεις ένα ρόφημα πρωτεΐνης με νερό ανά πάσα στιγμή.
- Γιατί ακολουθείς μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες, οι οποίοι περιλαμβάνονται στο γάλα.
Γιατί να πίνεις την πρωτεΐνη με γάλα
- Γιατί έτσι αυξάνεις την πρόσληψη πρωτεΐνης, χάρη σε αυτήν που έχει ούτως ή άλλως το γάλα.
- Γιατί το γάλα περιέχει πρωτεΐνες ορού γάλακτος και καζεΐνης, οι οποίες ενισχύουν την ανάπτυξη των μυών. Γι' αυτό και όσοι θέλουν να αποκτήσουν μυϊκή μάζα επιλέγουν το γάλα, ακόμα και σοκολατούχο.
- Το γάλα παρέχει επίσης υδατάνθρακες, οι οποίοι αναπληρώνουν τα μυϊκά αποθέματα γλυκογόνου, την αποθηκευτική μορφή γλυκόζης που χρησιμοποιεί το σώμα ως ενέργεια κατά τη διάρκεια έντονων προπονήσεων. Μάλιστα, έρευνες δείχνουν ότι το γάλα μετά την προπόνηση ενυδατώνει τους μυς πιο αποτελεσματικά από οποιοδήποτε άλλο ρόφημα.
- Το γάλα δίνει στο ρόφημα πιο κρεμώδη υφή, που το κάνει πιο ελκυστικό και για κάποιους πιο γευστικό.
Ποιο συνδυασμό να προτιμάς όταν γυμνάζεσαι;
Σύμφωνα με τη Fisher, όποιο συνδυασμό κι αν προτιμάς, ένα shake πρωτεΐνης όταν γυμνάζεσαι μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να πετύχεις την επιθυμητή ενίσχυση της μυϊκής σου μάζας.
Ωστόσο, το να συνδυάζεται η σκόνη αυτή με γάλα ίσως είναι προτιμότερο για όσους προπονούνται σε γυμναστήριο, καθώς το γάλα έχει βρεθεί να βοηθά στην ανάπτυξη των μυών και να μειώνει τον τραυματισμό τους μετά την προπόνηση. Αυτό ισχύει ακόμα κι όταν πίνει κανείς πρωτεΐνη ορού γάλακτος ή αρακά, για τους vegan.
Συμπερασματικά, ο ιδανικός συνδυασμός είναι αυτός που επιλέγει κάποιος έχοντας λάβει υπόψη τους διατροφικούς του περιορισμούς (π.χ. αν είναι vegan ή έχει δυσανεξία στη λακτόζη), τις γευστικές του προτιμήσεις και τις ανάγκες του σώματος και της υγείας του (π.χ. αν θέλει περισσότερες ή λιγότερες θερμίδες).