Freepik

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΣΟΥ ΑΝ ΒΑΛΕΙΣ ΤΟΝ ΚΡΟΚΟ ΚΟΖΑΝΗΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ

Βουτήξτε στο τσάι σας μερικά στίγματα από το «χρυσάφι της γης» και δεχτείτε τις ευεργετικές ιδιότητες της λεπτής κόκκινης κλωστής από την Κοζάνη.

Δεν φεύγεις από την Κοζάνη χωρίς να πάρεις για το σπίτι σου τον κρόκο της σε στίγματα ή σκόνη, επεξεργασμένο φυσικά και τυποποιημένο από τον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Κρόκου Κοζάνης. Στο σακίδιό σου θα χωρέσουν και μαρμελάδες, σάλτσες,  ροφήματα, ακόμη και τσίπουρο με το άρωμα και το χρώμα του κρόκου, βρώσιμα σουβενίρ που δεν θα σε αφήσουν να ξεχάσεις το ταξίδι σου στη δυτική Μακεδονία.

Αν μάλιστα βρεθείς στα μέρη όπου συλλέγεται ο κρόκος Οκτώβρη μήνα, θα δεις εκατοντάδες ανθρώπους σκυφτούς να συλλέγουν τα μοβ άνθη που γεμίζουν τον κάμπο. Την ίδια μέρα θα ξεχωρίσουν τα πέταλα από τους στήμονες ακολουθώντας παραδοσιακά τη σκληρή χειρωνακτική τέχνη κομμάτι της ιστορίας του τόπου.

Τι κάνει ο κρόκος Κοζάνης στο σώμα μου;

Όταν μιλάμε για κρόκο Κοζάνης, εννοούμε το δικό μας «σαφράν» ή ζαφορά, που είναι Π.Ο.Π. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα στάδια της διαδικασίας παραγωγής, μεταποίησης και παρασκευής πραγματοποιούνται στη συγκεκριμένη κωμόπολη, τον Κρόκο Κοζάνης. Εκατό πενήντα χιλιάδες άνθη απαιτούνται για ένα μόλις κιλό αποξηραμένων στιγμάτων, οπότε αντιλαμβανόμαστε γιατί είναι τόσο ακριβό προϊόν. Ας δούμε τώρα γιατί είναι και πολύτιμο για τον οργανισμό μας.

κρόκος κοζάνης
Unsplash

Τα συστατικά του κρόκου Κοζάνης αλλά και του ιρανικού σαφράν μελετώνται χρόνια τώρα και φαίνεται να έχουν φαρμακευτική δράση στον ανθρώπινο οργανισμό. Ο Καθηγητής Χημείας Μόσχος Γ. Πολυσίου, από το Εργαστήριο Γενικής Χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ξέρει περισσότερα για την κροκίνη, την πικροκροκίνη, τη σαφρανάλη και τη κροκετίνη, συστατικά του κρόκου και τη βιολογική τους δράση. Βασισμένος σε εργαστηριακά ευρήματα, υποστηρίζει ότι ο κρόκος Κοζάνης μπορεί να δράσει όχι μόνο προληπτικά αλλά και θεραπευτικά στον καρκίνο.

Οι μελέτες του καθηγητή κ. Πολυσίου είδαν ελάχιστο από το φως της δημοσιότητας που ενδεχομένως τους άξιζε. Μία όμως μελέτη του 2020 από το Ιράν και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Jahrom έτυχε θερμής υποδοχής από τους Αμερικανούς επιστήμονες και αναδημοσιεύθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ιατρικής, του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των Η.Π.Α. 

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα της μελέτης –Ιρανοί όλοι, οι οποίοι παραδοσιακά καταναλώνουν συχνά σαφράν– το συγκεκριμένο μπαχαρικό έχει επιλεκτική τοξική δράση στα καρκινικά κύτταρα, που σημαίνει ότι αποτρέπει τον σχηματισμό όγκων χωρίς η δράση του να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στα φυσιολογικά κύτταρα του οργανισμού. Φαίνεται επίσης ότι το σαφράν μειώνει τις τοξικές επιδράσεις των αντικαρκινικών φαρμάκων κάνοντας ανεκτή τη δράση τους. Αυτό βέβαια αφορά σε ποσότητες σαφράν πολύ μεγαλύτερες από εκείνες που χρησιμοποιούνται στην κοινή χρήση του μπαχαρικού.

κρόκος Κοζάνης
Freepik

Στο συμπέρασμα της μελέτης αναφέρεται ότι το εκχύλισμα σαφράν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία και την πρόληψη του καρκίνου μετά από επιβεβαίωση σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι οι έρευνες έδειξαν κυτταροτοξικές επιδράσεις του σαφράν αρκετούς καρκίνους, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του νευρικού συστήματος και των κοινών καρκίνων.

Για τον προσδιορισμό της αποτελεσματικής δόσης και της επίδρασης του μηχανισμού του σαφράν σε διάφορους τύπους καρκίνου απαιτούνται περισσότερες μελέτες. Όμως οι Αμερικανοί που πρόσθεσαν τη συγκεκριμένη μελέτη στα επιστημονικά τους δίκτυα τη βρίσκουν προφανώς έγκυρη και εμπεριστατωμένη.

Νιώθεις πεσμένος/η; Φτιάξε τσάι με κρόκο

Ο κρόκος Κοζάνης φαίνεται να βελτιώνει τη διάθεση και να κάνει πιο ήπια τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Γαλλική μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2021 στο Journal of Behavioral and Brain Science έδειξε σαφή μείωση της καταθλιπτικής συμπεριφοράς σε ποντίκια.

Στο τέλος του συμπεράσματός τους οι συγγραφείς αναφέρουν: «Συνολικά, αυτή η εργασία υποστηρίζει τη θεραπευτική συνάφεια των διατροφικών παρεμβάσεων με εκχυλίσματα σαφράν για τη βελτίωση της διαχείρισης ή και της της θεραπείας των διαταραχών της διάθεσης».

κρόκος Κοζάνης
Unsplash

Μερικοί ακόμη λόγοι για να πιεις τέτοιο ρόφημα

Το 2018 σε εκδήλωση του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού κροκοπαραγωγών Κοζάνης, ο ομότιμος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μόσχος Πολυσίου, ο καθηγητής της φαρμακολογίας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντώνης Τσαρμπόπουλος, και ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πέτρος Ταραντίλης, αναφέρθηκαν στα ευεργετικά αποτελέσματα του κρόκου Κοζάνης και στα αποτελέσματα των τελευταίων ερευνών σχετικά με τις φαρμακευτικές ιδιότητες του:

Ακόμη, από μελέτες ξένων επιστημόνων μαθαίνουμε ότι ο κρόκος Κοζάνης:

  • Βοηθάει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS).
  • Αυξάνει τη λίμπιντο σε άντρες και γυναίκες.

Προσοχή: Αν ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή ή είστε έγκυος, δεν θα έχετε πρόβλημα αρτύνοντας το ρύζι σας με λίγο κρόκο. Αν όμως θέλετε να χρησιμοποιήσετε συμπλήρωμα διατροφής με κρόκο Κοζάνης συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.