Freepik

ΥΠΕΡΤΑΣΗ: ΠΟΤΕ Η ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής αποτελεί αποτελεσματικότερο τρόπο αντιμετώπισης για την πρώιμη υπέρταση και την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων από τη λήψη φαρμακευτικών προϊόντων.

Και κάπου εκεί γύρω στα 45-50 μαθαίνεις ότι έχεις υψηλή πίεση. Τι κάνεις; Παίρνεις το χάπι που σου συνταγογραφεί ο γιατρός. Τι αμελείς να κάνεις; Να αλλάξεις τις συνήθειές σου.

Κατανοώντας πόσο δύσκολο είναι αυτό στη μέση ηλικία, πρέπει να σου υπενθυμίσουμε ότι η υγιεινή διατροφή και η αλλαγή του τρόπου ζωής μπορεί να έχουν πιο θεαματικά αποτελέσματα σε σχέση με το αντιυπερτασικό χάπι.

Μια νέα έρευνα για την πρώιμη υπέρταση

Όχι, δεν λέμε σε καμία περίπτωση να μην ακούσεις τον γιατρό σου, αν θεωρεί ότι η υπέρτασή σου πρέπει να αντιμετωπιστεί με φάρμακα. Είναι πιθανό πριν το κάνει αυτό να σου συστήσει και εκείνος αλλαγές στη διατροφή για κάποιο διάστημα, ώστε να δει πώς ανταποκρίνεται ο οργανισμός σου.

Σύμφωνα με τα δεδομένα μιας νέας έρευνας που διεξήγαγε ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής αποτελεί αποτελεσματικότερο τρόπο για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων από τη λήψη φαρμακευτικών προϊόντων.

Υπέρταση και διατροφή
Freepik

Αυτό βέβαια ισχύει για τους νέους και τους μεσήλικες που είναι στο πρώιμο στάδιο της υπέρτασης, σύμφωνα με τους ερευνητές. Και πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να στρέψεις την προσοχή σου στη διατροφή, την άσκηση και τη διαχείριση του στρες.

Στις ΗΠΑ τα στοιχεία έδειξαν ότι η υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με φυσική δραστηριότητα και σημαντικό περιορισμό του αλκοόλ μπορεί να αποτρέψει μέχρι και 26 χιλιάδες καρδιαγγειακές παθήσεις και 2.900 θανάτους από καρδιά.

Υπέρταση: Τι να προσέξεις στη διατροφή

Ο σημαντικότερος παράγοντας για την πρόληψη, αλλά και τη διαχείριση της υπέρτασης είναι σύμφωνα με τους ερευνητές η προσεγμένη διατροφή.

Πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεχάσεις τις επεξεργασμένες τροφές, το αλάτι, τη ζάχαρη και το αλκοόλ, αναψυκτικά, αρτοπαρασκευάσματα και τυποποιημένες ζύμες και να επενδύσεις σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, άπαχο κρέας (αφού θα περιορίσεις σημαντικά το κόκκινο), σπόρους και δημητριακά ολικής άλεσης.

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, διάβασε ποιες τροφές βλάπτουν την καρδιά και με ποιες να τις αντικαταστήσεις ή μάθε για την ευεργετική δίαιτα DASH, που ταιριάζει περισσότερο στις γυναίκες.

Υπέρταση και διατροφή
Freepik

Σημαντικό ρόλο για την υγεία της καρδιάς παίζουν επίσης οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, επειδή βοηθούν στη λειτουργία του νευρικού συστήματος και κατ' επέκταση στην περιβόητη διαχείριση του άγχους, το οποίο επιβαρύνει και τους υπερτασικούς. Ειδικά οι βιταμίνες Β6, Β12 και το φολικό οξύ (Β9), συμβάλλουν στην ελάττωση ενός αμινοξέος που ονομάζεται ομοκυστεΐνη και συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου.

Ποιες είναι οι τιμές της υπέρτασης

Η ιδανική αρτηριακή πίεση σε υγιείς ενήλικες είναι κάτω από 120 mmHg για τη συστολική (δηλαδή κάτω από 12 για τη μεγάλη) και κάτω από 80 mmHg για τη διαστολική (δηλαδή κάτω από 8 για τη μικρή). Οποιαδήποτε τιμή αρτηριακής πίεσης άνω του 140 για τη συστολική και άνω του 90 για τη διαστολική θεωρείται υπέρταση.

Ειδικότερα, άτομα με τιμές αρτηριακής πίεσης μεταξύ 130-139 για τη συστολική ή/και 80-89 για τη διαστολική θεωρούνται ότι έχουν οριακή υπέρταση (προ-υπέρταση) κι έχουν ανάγκη τακτικής παρακολούθησης της αρτηριακής τους πίεσης και άμεσης αλλαγής τρόπου ζωής.

Υπέρταση και διατροφή
Freepik

Σε αυτή λοιπόν την κατηγορία απευθύνεται περισσότερο η εν λόγω έρευνα, σύμφωνα με την οποία 9 εκατομμύρια μεσήλικες Αμερικανοί έως 64 ετών βρίσκονται στο στάδιο της πρώιμης υπέρτασης. Αν δεν κάνουν αλλαγές στον τρόπο της ζωής τους, η υπέρταση έχει αυξημένο κίνδυνο να εξελιχθεί σε καρδιαγγειακή πάθηση.

Η σημασία της άσκησης

Και φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την καθημερινή άσκηση, η οποία όμως από μόνη της δεν μπορεί να νικήσει τις επιπτώσεις μιας κακής διατροφής. Πόση άσκηση είναι αρκετή; Πάντως, ακόμη και 2 μέρες την εβδομάδα είναι καλύτερες από το καθόλου. Τέλος, ρίξε μια ματιά και σε αυτή την άσκηση αναπνοής που περιστασιακά μπορεί να ρίξει την πίεση

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.