Unsplash Υasin Αribuga

ΑΡΚΟΥΝ ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ;

Μπορεί η γυμναστική του Σαββατοκύριακου –για μας που έχουμε πολύ πιεσμένο πρόγραμμα– να έχει εξίσου καλά αποτελέσματα με τις συστηματικές προπονήσεις μέσα στην εβδομάδα, που προτείνουν οι ειδικοί;

Μήπως ανήκετε σε αυτούς που τις καθημερινές είναι πνιγμένοι με παιδιά, σκυλιά, γατιά, υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα η γυμναστική μέσα στην εβδομάδα να παραμένει άπιαστο όνειρο;

Αν ανησυχείτε για τη φυσική σας κατάσταση και κατ’ επέκταση για τη σωματική σας υγεία, επειδή δεν καλύπτετε τα λεπτά καθημερινής άσκησης που συστήνουν οι ειδικοί, σας έχουμε ένα καλό νέο: ένα κίνητρο για να εντάξετε στο βαρύ σας πρόγραμμα μόνο δύο συνεδρίες φυσικής δραστηριότητας.

Δύο μέρες άσκησης βελτιώνουν την υγεία;

Ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι που καλύπτουν τον συνιστώμενο χρόνο άσκησης μέσα σε μία ή δύο προπονήσεις, π.χ. κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου σχεδόν όσο και οι συνομήλικοί τους που ασκούνται στον ίδιο βαθμό, αλλά μοιράζουν τον χρόνο αυτόν μέσα στη βδομάδα.

Πιο συγκεκριμένα, και οι δύο κατηγορίες ασκούμενων έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποκύψουν σε καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο, διαβήτη και άλλες ασθένειες, σε σχέση με τους ανθρώπους που ακολουθούν έναν καθιστικό τρόπο ζωής.

«Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα άτομα που ασκούνται είτε το Σαββατοκύριακο είτε τακτικά μέσα στη βδομάδα παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από κάθε αιτία», γράφουν οι ερευνητές στο JAMA Internal Medicine. Στη διάρκεια της μελέτης σημειώθηκαν σχεδόν 22.000 θάνατοι, αλλά μεταξύ των ασκούμενων του… Σαββατοκύριακου ήταν 8% λιγότεροι και μεταξύ εκείνων που ήταν τακτικά ενεργοί 15% λιγότεροι.

Τα ευρήματα βασίζονται σε δεδομένα περισσοτέρων από 350.000 ενηλίκων στις ΗΠΑ, τους οποίους οι ειδικοί παρακολούθησαν για περισσότερο από μια δεκαετία, κατά μέσο όρο.

Αρκούν δύο μέρες άσκησης την εβδομάδα για να είμαι υγιής;
Unsplash Flo Karr

Πόση ώρα πρέπει να γυμναζόμαστε;

Οι ειδικοί συνιστούν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας (ή 75 λεπτά έντονης) άσκησης την εβδομάδα για άτομα ηλικίας 18 έως 64 ετών. Ως εκ τούτου, ένα άτομο θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε αυτές τις οδηγίες με ένα γρήγορο περπάτημα 30 λεπτών πέντε ημέρες την εβδομάδα ή τρέξιμο 1 ώρας και 15 λεπτών, μία φορά την εβδομάδα.

«Διαπιστώσαμε ότι εφόσον οι ασκούμενοι αφιερώνουν τον χρόνο που χρειάζεται στη σωματική δραστηριότητα, το αν θα τον μοιράσουν σε περισσότερες ή λιγότερες ημέρες μπορεί να μην επηρεάσει τα αποτελέσματα στην υγεία τους όσον αφορά τη θνησιμότητα», αναφέρουν. «Για άτομα με λιγότερες ευκαιρίες για καθημερινή ή τακτική σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, αυτά τα ευρήματα είναι σημαντικά».

Αρκούν δύο μέρες άσκησης την εβδομάδα για να είμαι υγιής;
Unsplash Marcos Paulo Prado

Διάρκεια εναντίον συχνότητας

Λίγα χρόνια νωρίτερα, έρευνα σε Αγγλία και Σκωτία, με περισσότερους από 60 χιλιάδες συμμετέχοντες, μιλούσε για τους λεγόμενους «weekend warriors». Εκείνους, δηλαδή, που στριμώχνουν όλη την άσκηση που κάνουν μέσα σε δύο προπονήσεις, συνήθως το σαββατοκύριακο, αντί να τη διαχέουν μέσα στη βδομάδα.

Στη μελέτη αυτή, όσοι πέτυχαν τον στόχο σωματικής δραστηριότητας κάνοντας γυμναστική μέσα στην εβδομάδα είχαν 35% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από ό,τι όσοι δεν ασκούνταν, με τους καρδιαγγειακούς θανάτους να μειώνονται κατά 41% και τους θανάτους από καρκίνο κατά 21%.

Όμως, και οι «weekend warriors» είδαν σημαντικά οφέλη για την υγεία τους στην περίπτωση που συμπλήρωναν τον στόχο σωματικής δραστηριότητας. Ο συνολικός κίνδυνος θανάτου ήταν 30% χαμηλότερος, με τον κίνδυνο από καρδιαγγειακά και καρκίνο να μειώνεται κατά 40% και 18% αντίστοιχα.

«Οι “πολεμιστές του Σαββατοκύριακου” αφιερώνουν μόνο δύο μέρες στην άσκηση, αλλά πρόκειται για άσκηση υψηλής έντασης», εξήγησε ο Gary O'Donovan, ερευνητής και συγγραφέας της μελέτης από το πανεπιστήμιο Loughborough. «Φαίνεται ότι η διάρκεια και πιθανώς η έντασ, της σωματικής δραστηριότητας είναι πιο σημαντικές από τη συχνότητα», καταλήγει.

Το ζητούμενο, επομένως, είναι να βάλετε την κίνηση στη καθιστική ζωή σας με όποιον τρόπο σας βολεύει.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.