Unsplash Nikolai Chernichenko

ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΩΦΕΛΙΜΟ ΤΟ ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ ΓΑΛΑ;

Το κατσικίσιο γάλα είναι μια τροφή με μεγάλη θρεπτική αξία και υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους αξίζει να το προτιμάει κάποιος.

Δεν ξέρω αν το γάλα είναι μια τροφή αγαπητή στους ενήλικες. Τουλάχιστον ως ρόφημα, γιατί ως υλικό χρησιμοποιείται σε πλήθος συνταγών, όπως επίσης και ως συνοδευτικό στα δημητριακά ή στον καφέ. Ακόμη κι αν δεν είναι ιδιαίτερα αγαπητή τροφή (ή, τουλάχιστον, αυτή είναι μια δική μου υπόθεση) σε κάθε περίπτωση φαίνεται να είναι μια ωφέλιμη τροφή. Κι αυτό δεν είναι δική μου υπόθεση. Για να το επιβεβαιώσω ρώτησα μια ειδικό για την αξία του γάλακτος σε παιδιά και ενήλικες.

Όπως μου εξήγησε η διατροφολόγος-διαιτολόγος Φαίδρα Σερελέα, «το γάλα αποτελεί πηγή διατροφικής αξίας για τα νεογέννητα θηλαστικά, καθώς χρησιμοποιείται και από άλλες ηλικιακές ομάδες για ανάπτυξη στα παιδιά και ως πηγή βιταμινών στους ενήλικες. Η περιεκτικότητα του γάλακτος σε πρωτεΐνες ορού γάλακτος και καζεΐνη είναι εξαιρετικά σημαντική για βιοχημικές και φυσιολογικές λειτουργίες στην ανθρώπινη υγεία και τον μεταβολισμό».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος, την 1 Ιουνίου, τονίζουμε τα οφέλη ενός συγκεκριμένου είδους γάλακτος, που μοιάζει να μην είναι πολύ διαδεδομένο, ωστόσο έχει εξαιρετικά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Τόσα, που ίσως θα έπρεπε να το προτιμάμε συγκριτικά με άλλα είδη, ζωικά ή φυτικά. Ποιο είναι αυτό; Το κατσικίσιο γάλα.

Τα οφέλη του κατσικίσιου γάλακτος

1. Βοηθάει στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών

Ως προς την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών άλλων τροφών, το κατσικίσιο γάλα κάνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που κάνει το αγελαδινό: ενώ το αγελαδινό παρεμποδίζει την απορρόφηση βασικών μετάλλων, όπως ο σίδηρος, όταν καταναλώνεται μαζί με το γεύμα, το κατσικίσιο γάλα μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα του οργανισμού να απορροφά σημαντικά θρεπτικά συστατικά από άλλες τροφές.

Ειδικότερα, έρευνα έχει δείξει ότι το κατσικίσιο γάλα λειτουργεί ευεργετικά σε άτομα με σιδηροπενική αναιμία, όπως ονομάζεται η αναιμία που συνοδεύεται από έλλειψη σιδήρου. Γι' αυτό, συνιστάται τα άτομα αυτά να συμπεριλαμβάνουν το κατσικίσιο γάλα στη διατροφή τους.

κατσικίσιο γάλα
Unsplash Strvnge Films

2. Έχει ελαφρώς χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λακτόζη

Όπως αναφέρει σε άρθρο στο Healthline η Tamara Duker Freuman, πιστοποιημένη διαιτολόγος-διατροφολόγος και ειδικός στην υγεία του πεπτικού συστήματος και στην ιατρική διατροφική θεραπεία για γαστρεντερικές παθήσεις, όλα το γάλατα ζωικής προέλευσης περιέχουν λίγη λακτόζη, την οποία πολλοί άνθρωποι αδυνατούν να χωνέψουν πλήρως. Το κατσικίσιο γάλα έχει ελαφρώς χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λακτόζη από το αγελαδινό, περίπου 12% λιγότερη ανά φλιτζάνι, που χαμηλώνει περισσότερο όταν γίνεται σε γιαούρτι.

Παρόλο που η ίδια αναφέρει ότι οι άνθρωποι με ήπια δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να έχουν μικρότερο θέμα στην πέψη από την κατανάλωση κατσικίσιου γάλακτος, άλλοι ειδικοί ισχυρίζονται ότι ακόμα και οι άνθρωποι με ελαφριάς μορφής δυσανεξία στη λακτόζη, είναι ασφαλέστερο να καταναλώνουν φυτικά γάλατα που δεν περιέχουν καθόλου λακτόζη.

3. Βοηθάει στην υγεία του πεπτικού συστήματος

Το κατσικίσιο γάλα έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε ολιγοσακχαρίτες, σε σχέση με το αγελαδινό. Αυτοί είναι πρεβιοτικοί υδατάνθρακες οι οποίοι βοηθούν στη θρέψη των «ωφέλιμων» βακτηρίων που ζουν στο οικοσύστημα του εντέρου μας και συνολικά στη διατήρηση της μικροχλωρίδα του εντέρου μας σε φυσιολογικά επίπεδα. Επίσης, λόγω της σύστασής του χωνεύεται εύκολα.

4. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά

Η κ. Σερελέα μάς εξήγησε ότι «το κατσικίσιο γάλα, χάρη στη μοναδική του σύνθεση, θεωρείται ως ανώτερο προϊόν σε σχέση με το αγελαδινό γάλα για βρέφη, ηλικιωμένους καθώς και για άτομα με αλλεργίες, λόγω της καλής αναλογίας του σε πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες και άλλα θρεπτικά συστατικά που οφελούν την υγεία του ανθρώπου».

Είναι πηγή πρωτεϊνών, μετάλλων, βιταμινών και φωσφόρου. Επίσης, περιέχει υψηλές ποσότητες συζευγμένων λινολεϊκών οξέων (CLA), οι οποίες βοηθούν στη διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην προώθηση της ανάπτυξης και στην πρόληψη ασθενειών. Ακόμη, είναι σημαντική πηγή βιταμίνης Α, η οποία συμβάλλει στην υγεία των ματιών, και ασβεστίου, που ευνοεί την υγεία των οστών.

5. Βοηθάει στη διαχείριση των επιπέδων χοληστερόλης

«Ενδιαφέρον έχουν οι εξαιρετικές ιδιότητες που εμφανίζει το κατσικίσιο γάλα και τα προϊόντα του στα βελτιωμένα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα», αναφέρει η κ. Σερελέα. Μελέτες έχουν δείξει ότι το κατσικίσιο γάλα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης στις αρτηρίες και τη χοληδόχο κύστη. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης να ελέγχουν ευκολότερα τη χοληστερόλη τους.

κατσικίσιο γάλα
Unsplash Eiliv-Sonas Aceron

Το κατσικίσιο γάλα δεν έχει κανένα μειονέκτημα;

Αν έπρεπε να πούμε ένα αρνητικό για το κατσικίσιο γάλα, αυτό θα ήταν ότι έχει περισσότερες θερμίδες (συγκριτικά με άλλα ζωικά ή φυτικά γάλατα), οπότε καλό θα ήταν να μην προτιμάται από ανθρώπους που προσπαθούν να χάσουν βάρος. Ωστόσο, κρατάμε αυτό που ανέφερε στο τέλος η κ. Σερελέα, ότι «λόγω των πολλαπλών οφελών του στο κομμάτι της υγείας, το κατσικίσιο γάλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη νέων γαλακτοκομικών προϊόντων καθώς και για την ανάπτυξη διαφορετικών βρεφικών τροφών, εάν διεξαχθεί πιο λεπτομερής έρευνα».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.