iStock

ΕΝΑ ΚΟΙΝΟ ΜΑΓΕΙΡΙΚΟ ΛΑΘΟΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΓΝΩΣΤΗ ΣΕΦ

Υπάρχει ένα λάθος που οι περισσότεροι κάνουμε στην κουζίνα και σχετίζεται με το αλάτι. Μια σεφ εξηγεί πώς να το αποφεύγουμε.

Αν σου αρέσει η μαγειρική, παρακολουθείς τις σχετικές τάσεις και τα μισά σου «follow» στο Instagram είναι σεφ, τότε είναι πολύ πιθανό να γνωρίζεις την Lidia Bastianich. Πρόκειται για μια Ιταλο-αμερικανίδα σεφ, τηλεοπτική παρουσιάστρια και συγγραφέα με περισσότερα από 50 χρόνια εμπειρίας και μια συλλογή από 16 βιβλία μαγειρικής! Σαν να λέμε μια κανονική expert στην κουζίνα!

Σε ένα από βιντεάκια της στο Instagram, η σεφ εξηγεί ποιο είναι εκείνο το λάθος που όλοι μπορεί να κάνουμε όταν μαγειρεύουμε αλλά και μια συμβουλή για να το αποφύγουμε. Όπως λέει, έχει να κάνει με το αλάτι, την ποσότητα του οποίου πολλές φορές δεν μπορούμε να κοντρολάρουμε στο φαγητό – είτε μας «ξεφεύγει» είτε βάζουμε λιγότερο απ' όσο πρέπει.

Πώς να ελέγξετε το αλάτι σε μια συνταγή

Προκειμένου να ελέγχουμε καλύτερα το αλάτι που βάζουμε σε μια συνταγή, η ειδικός προτείνει να κάνουμε το εξής: να βάζουμε μια ποσότητά του σε ένα μικρό μπολ, να τοποθετούμε το μπολ στον πάγκο καθώς μαγειρεύουμε, να ρίχνουμε στο φαγητό όσο προτείνει η συνταγή αλλά πάντα να έχουμε λίγο περισσότερο αν χρειαστεί να προσθέσουμε. «Δοκιμάζεις και, αν έχει αρκετό, σταματάς».

Σύμφωνα με τη σεφ, αυτό το κόλπο μπορεί να μας βοηθήσει να χρησιμοποιήσουμε την ακριβή ποσότητα αλατιού που χρειάζεται το φαγητό και έτσι να μην χρειάζεται να έχουμε την αλατιέρα δίπλα μας όταν τρώμε, προσθέτοντας ξανά και ξανά αλάτι στο πιάτο. Φυσικά, αυτό μπορεί να βοηθήσει στο να ρυθμίσουμε τη συνολική πρόσληψή του στη διατροφή μας. Αν, πάλι, σου πέσει παραπάνω, έχουμε γράψει τι μπορείς να κάνεις για να το διορθώσεις.

αλάτι
iStock

Ποιο είδος να προτιμάμε;

Γενικά, το πιο σημαντικό είναι να μειώσουμε το αλάτι στη διατροφή μας και όχι τόσο να αντικαταστήσουμε το κανονικό επιτραπέζιο με άλλα είδη αλατιού, καθώς –σύμφωνα με τους ειδικούς– τα περισσότερα είναι παρόμοια.

Παρ' όλα αυτά, συνιστάται η επιλογή των λιγότερο επεξεργασμένων αλάτων, όπως ο ανθός αλατιού, ένας τύπος θαλασσινού αλατιού του οποίου η διαδικασία συγκομιδής είναι 100% φυσική και δεν έχει υποστεί καμία επεξεργασία.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.