iStock

ΠΟΙΟ ΕΙΔΟΣ ΑΛΑΤΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΟ

Υπάρχει κάποιο αλάτι που θεωρείται πιο υγιεινό; Θέσαμε το παραπάνω ερώτημα σε έναν διατροφολόγο και μεταφέρουμε όσα μας εξήγησε.

Επιτραπέζιο, ιωδιούχο, Ιμαλαΐων, θαλασσινό, ορυκτό. Όταν οι μαγειρικές συζητήσεις έρχονται στο θέμα «αλάτι», οι ονομασίες από τα διάφορα είδη του πέφτουν στο τραπέζι και τα πράγματα περιπλέκονται.

Γενικά, το αλάτι ως υλικό δεν έχει καλή φήμη. Η υπερβολική κατανάλωσή του έχει συσχετιστεί με το στρες, την αρτηριακή πίεση, τη νεφρική ανεπάρκεια και παθήσεις της καρδιάς. Νομίζουμε ότι αν δεν προσθέσουμε αρκετό στο φαγητό μας, τότε αυτό θα είναι άνοστο, όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Σιγά σιγά οι γευστικοί μας κάλυκες προσαρμόζονται και εμείς συνηθίζουμε στις νέες γεύσεις.

Υπάρχουν στοιχεία που υποστηρίζουν ότι η συχνότητα με την οποία ένα άτομο προσθέτει αλάτι στο φαγητό του μπορεί να επηρεάζει την προτίμησή του στη γεύση αυτού μακροπρόθεσμα. Μια πρόσφατη μελέτη εξέτασε τη συχνότητα προσθήκης επιπλέον αλατιού στα φαγητά σε σχέση με την υγεία των ανθρώπων, και συμπέρανε ότι όσοι δεν ρίχνουν επιπλέον έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων, κυρίως καρδιακής ανεπάρκειας και ισχαιμικής καρδιοπάθειας.

Ποια είναι η συνιστώμενη ποσότητα ημερησίως

Όπως έχει εξηγήσει στο OW ο διαιτολόγος-διατροφολόγος Πάρης Παπαχρήστος, η συνιστώμενη ποσότητα για τους ενήλικες είναι λιγότερη από 6 γρ. την ημέρα. Αυτό αντιστοιχεί περίπου σε 1 κουταλάκι του γλυκού.

Όσον αφορά τα παιδιά, υπάρχουν διαφοροποιήσεις στις ποσότητες που επιτρέπονται να καταναλώνουν, σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Ειδικότερα, τα παιδιά ηλικίας:

  • 1 έως 3 ετών δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο από 2 γρ. ημερησίως,
  • 4 έως 6 ετών δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο από 3 γρ. ημερησίως,
  • 7 έως 10 ετών δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο από 5 γρ. ημερησίως,
  • 11 ετών και άνω δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο από 6 γρ. ημερησίως.

αλάτι
iStock

Υπάρχει κάποιο αλάτι που θεωρείται πιο υγιεινό;

Όπως καταλαβαίνουμε, λιγότερο αλάτι σημαίνει περισσότερη υγεία. Υπάρχει, όμως, κάποιο είδος που θεωρείται πιο υγιεινό; Θέσαμε αυτό το ερώτημα στον κ. Παπαχρήστο και εκείνος μας έδωσε την ακόλουθη απάντηση:

«Τα περισσότερα άλατα που κυκλοφορούν είναι παρόμοια, αποτελούμενα από χλωριούχο νάτριο και μικρές ποσότητες μετάλλων. Χωρίς αμφιβολία, το κλειδί βρίσκεται στη μείωση της ποσότητας που καταναλώνουμε και όχι μόνο στην αντικατάσταση του κανονικού επιτραπέζιου αλατιού.

Προτείνεται η επιλογή των λιγότερο επεξεργασμένων αλάτων, στα οποία αποφεύγονται τα πρόσθετα και οι παράγοντες κατά της συσσωμάτωσης που συχνά βρίσκονται στο κανονικό επιτραπέζιο αλάτι. Για παράδειγμα, ο ανθός αλατιού αποτελεί τύπο θαλασσινού αλατιού. Η διαδικασία συγκομιδής του είναι 100% φυσική, χωρίς καμία επεξεργασία, καθώς συλλέγεται με το χέρι από την επιφάνεια του νερού.

Εξαιτίας της περιεχόμενης υγρασίας του, το άνθος αλατιού προσφέρει γεύση με μεγαλύτερη διάρκεια, καθώς διαλύεται πιο αργά στο στόμα. Συστήνεται η προσθήκη του στο φαγητό σε μικρότερη ποσότητα από το κοινό αλάτι».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.