iStock

ΕΧΕΙΣ 3 ΛΟΓΟΥΣ ΝΑ ΦΑΣ ΚΑΤΙ ΚΑΥΤΕΡΟ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

Αν σου αρέσουν τα καυτερά φαγητά, είσαι τυχερός/ή γιατί η γευστική αυτή αδυναμία φαίνεται να ωφελεί την υγεία σου.

Υπάρχουν άνθρωποι που τους αρέσουν τα καυτερά φαγητά και οι τροφές που τους φέρνουν… λίγα δάκρυα στα μάτια. Από την άλλη, υπάρχουμε κι εμείς που γενικά τα αποφεύγουμε. Αν ανήκεις τους πρώτους, μην τα σταματήσεις. Αν, πάλι, ανήκεις στο δεύτερο γκρουπ, προσπάθησε μια στο τόσο να τα προσθέτεις για ποικιλία στη διατροφή σου.

Γιατί να το κάνεις αυτό; Γιατί τα πικάντικα φαγητά ή έστω οι καυτερές τροφές έχουν κάτι να προσφέρουν στον οργανισμό σου. Αυτό το κάτι είναι η καψαϊκίνη, που ναι μεν δεν θα σου λύσει τα προβλήματα (ας είμαστε ρεαλιστές), αλλά ίσως σου προσφέρει μια μικρή ώθηση. Δεν έχεις, λοιπόν, κάτι να χάσεις, κάνοντας μια δοκιμή. Πρόσεξε, ωστόσο, μην το παρακάνεις, καθώς μπορεί να αυξηθεί το γαστρικό οξύ που εκκρίνεται στο στομάχι και να σου προκαλέσει καούρα.

Πώς ωφελούν τα καυτερά φαγητά την υγεία σου;

1. Μπορεί να δώσουν μία ώθηση στον μεταβολισμό σου

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση βάρους, όπως η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, οι λανθασμένες διατροφικές συνήθειες, η κληρονομικότητα, η ηλικία κ.ά. Η παχυσαρκία με τη σειρά της μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η αθηροσκλήρωση. Η καψαϊκίνη, όπως αναφέρει δημοσίευση της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβανίας, μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του μεταβολισμού, κάτι που μπορεί να σε βοηθήσει να κάψεις περισσότερες θερμίδες, τόσο σε κατάσταση ηρεμίας όσο και κατά τη διάρκεια της άσκησης.

iStock
Chilli, red pepper flakes and chilli powder burst

2. Μπορεί να ωφελήσουν την καρδιά σου

Τόσο στην ιστοσελίδα της British Heart Foundation όσο και στην ιστοσελίδα της American Heart Association γίνεται αναφορά σε έρευνες που συνδέουν την κατανάλωση κόκκινης καυτερής πιπεριάς με τη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα. Για παράδειγμα, έρευνα στο Journal of Functional Foods (Μάιος 2018) αναφέρει ότι η μέτρια (αλλά όχι η υψηλή) κατανάλωση σάλτσας με καυτερή πιπεριά έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία, όπως η μείωση του επιπέδου της LDL χοληστερόλης. Επίσης, έρευνες στο National Library of Medicine μιλούν για τους πιθανούς μηχανισμούς, με τους οποίους η πιπεριά τσίλι και η κατανάλωση καψαϊκίνης δρουν κατά της παχυσαρκίας που επιδρά αρνητικά στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.

iStock
Sprinkling ground red chili pepper paprika over sliced vegetables, motion blur

3. Μπορεί να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου

Οι γευστικοί κάλυκες στο στόμα σου έχουν μια στενή σχέση με το έντερό σου. Τι θέλουμε να πούμε. Όταν δαγκώνεις μια καυτερή πιπεριά, η καψαϊκίνη προσκολλάται σε έναν υποδοχέα που επικοινωνεί με άλλα κύτταρα. Αυτή η επικοινωνία έχει σαν αποτέλεσμα ένα νεύρο στη γλώσσα να... λέει στον εγκέφαλό σου ότι κάτι είναι καυτερό.

Όπως εξηγεί η παραπάνω δημοσίευση, ο ίδιος υποδοχέας βρίσκεται στο πεπτικό σύστημα. Όταν η καψαϊκίνη, λοιπόν, εισέρχεται στο πεπτικό σύστημα και προσκολλάται στον συγκεκριμένο υποδοχέα, δημιουργείται μια χημική ουσία που ονομάζεται ανανδαμίδη και η οποία φαίνεται να οδηγεί σε λιγότερη φλεγμονή στο έντερο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.