Καρολίνα Δωρίτη

ΦΤΙΑΞΕ ΕΥΚΟΛΟ ΜΑΚΙ ΣΟΥΣΙ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ

Ακόμα κι αν δεν ξέρεις να φιλετάρεις ψάρια, μπορείς να φτιάξεις εύκολο μάκι σούσι στο σπίτι, με γαρίδες ή, αν προτιμάς, vegetarian.

Το σούσι φαντάζει δύσκολο, αλλά αν το δούμε με άλλο μάτι και δεν χρησιμοποιήσουμε ψάρια που απαιτούν ειδική διαχείριση, τότε γίνεται πραγματικά εύκολο και πολύ ευχάριστο να το φτιάξει κανείς στο σπίτι.

Η μεγαλύτερη δυσκολία στο σούσι είναι η σωστή διαχείριση των ωμών ψαριών και το φιλετάρισμά τους. Ωστόσο, μπορούμε να φτιάξουμε σούσι με κατεψυγμένες γαρίδες, που τις βρίσκουμε παντού. Εκτός από μια εύκολη λύση για να κάνουμε κάτι ελαφρύ, οικονομικό και πρωτότυπο για φίλους, αυτό το σούσι είναι και τέλειο σνακ για το γραφείο ή το σχολείο (αρκεί να υπάρχει ψυγείο ή σωστό cooler)!

Το ειδικό ρύζι που θα χρειαστούμε είναι λευκό και κοντόκοκκο, και το βρίσκουμε σε ασιατικά ή ακόμα και σε κανονικά σούπερ μάρκετ. Το ίδιο και τα φύκια, όπως και το wasabi. Αν θέλουμε να βάλουμε στο ρύζι φύκι kombu (το οποίο συνιστώ για γεύση), θα το βρούμε σε ασιατικά καταστήματα ή και κάποια βιολογικά.

Στα οργανωμένα σούπερ μάρκετ, καθώς και στα ασιατικά και σε πολλά βιολογικά καταστήματα, θα βρούμε έτοιμο ξύδι για σούσι (seasoned), το οποίο περιέχει ήδη το αλάτι και τη ζάχαρη που απαιτείται, κάνοντας τη διαδικασία ακόμη πιο εύκολη και γρήγορη. Καλό είναι να προμηθευτούμε ένα bamboo rolling mat για σούσι. Αυτό θα μας βοηθήσει να σχηματίσουμε σωστά το ρολό και να «σφραγίσει». Αν δεν θέλουμε να βάλουμε γαρίδες, μπορούμε να κάνουμε απλά ρολά με λαχανικά, ώστε να είναι και vegan.

Εύκολο μάκι σούσι με γαρίδες

  • Βαθμός δυσκολίας: Μέτριος
  • Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
  • Gluten-free

σούσι
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 4 μερίδες

  • 400 γρ. ουρές από γαρίδες κατεψυγμένες (μέγεθος 26/30)
  • 7 φύκια για σούσι
  • 1 αβοκάντο, κομμένο σε μακρόστενες φέτες
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, κομμένα σε λεπτές λωρίδες
  • 1-2 μικρά αγγούρια, κομμένα σε λεπτές λωρίδες (χωρίς σπόρια)
  • 1 κ.σ. σουσάμι, καβουρδισμένο

Για το ρύζι

  • 380 γρ. ρύζι για σούσι
  • 450 ml νερό
  • 1 μικρό κομματάκι kombu (προαιρετικά)
  • 50 ml έτοιμο ξύδι ρυζιού για σούσι (seasoned, δηλ. που περιέχει ήδη ζάχαρη και αλάτι)

Για τη μαγιονέζα αβοκάντο

  • 1 αβοκάντο ώριμο
  • 2 κ.σ. μαγιονέζα
  • 1 κ.γ. wasabi paste

Για το σερβίρισμα

  • σάλτσα σόγιας
  • wasabi

υλικά
Καρολίνα Δωρίτη

Εκτέλεση

Βράζουμε τις γαρίδες σε νερό για 2-3 λεπτά. Σουρώνουμε και καθαρίζουμε.

Βάζουμε το ρύζι σε μπολ και πλένουμε καλά με νερό, ανακατεύοντας με τα χέρια. Το νερό θα είναι θολό και άσπρο. Σουρώνουμε και επαναλαμβάνουμε 4-5 φορές, μέχρι το νερό να μένει καθαρό και διάφανο.

Σουρώνουμε και βάζουμε το ρύζι σε μεσαία κατσαρόλα με την ποσότητα νερού που αναγράφεται. Μουλιάζουμε για 15-20 λεπτά. Στη συνέχεια, τοποθετούμε με το ίδιο νερό σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, με ένα κομματάκι κόμπου (αν έχουμε), κλείνουμε το καπάκι και βράζουμε για 5 λεπτά.

ρύζι
Καρολίνα Δωρίτη

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για ακόμα 20 λεπτά με κλειστό καπάκι. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το κόμπου (αν έχουμε βάλει) και ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι, αρχικά το ρύζι σκέτο, ενώ στη συνέχεια προσθέτουμε το ξύδι ανακατεύοντας καλά και προσεκτικά.

ρύζι
Καρολίνα Δωρίτη

Λιώνουμε το αβοκάντο σε ένα μπολ και μέσα τη μαγιονέζα και το wasabi. Ανακατεύουμε.

αβοκάντο
Καρολίνα Δωρίτη

Βάζουμε το πρώτο φύκι πάνω στο bamboo mat. Η άγρια πλευρά του φυκιού να κοιτάει προς εμάς. Βάζουμε περίπου 3-4 κ.σ. ρύζι απλώνοντας το με το ξύλινο κουτάλι πάνω στην επιφάνεια του φυκιού.

σούσι
Καρολίνα Δωρίτη

Προσπαθούμε να έχει ομοιόμορφο πάχος (χωρίς να είναι πάρα πολύ παχιά η στρώση, γιατί θα βγει πολύ χοντρό το ρολό). Αφήνουμε ένα εκατοστό περίπου πάνω και κάτω για να κλείσει σωστά το ρολό.

Πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι και απλώνουμε 1 κ.γ. κρέμα αβοκάντο στο κάτω μέρος, από τη μια άκρη ως την άλλη.

σούσι
Καρολίνα Δωρίτη

Τοποθετούμε παράλληλα αγγούρι, κρεμμύδι, αβοκάντο και γαρίδες, και αρχίζουμε να τυλίγουμε σε ρολό με τη βοήθεια του bamboo. Το κλείνουμε καλά και ρολάρουμε με τη βοήθεια του bamboo κατά μήκος, ώστε να πάρει όλο το ρολό ωραίο ομοιόμορφο σχήμα.

σούσι
Καρολίνα Δωρίτη

Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύκια. Κόβουμε το κάθε ρολό σε έξι μάκι. Σερβίρουμε με σάλτσα σόγιας και λίγο wasabi (προαιρετικά). Είναι καλύτερα να καταναλωθούν άμεσα, αλλά μπορούμε να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο κλεισμένα αεροστεγώς για μία ημέρα.