ΓΙΑΟΥΡΤΙ VS. COTTAGE CHEESE: ΠΟΙΟ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ;
Στο τερέν του πρωινού γεύματος, δύο από τα πιο ωφέλιμα για τον οργανισμό μας τρόφιμα διεκδικούν την κορυφή του πιο υγιεινού: υο γιαούρτι και το τυρί cottage. Ποιο άραγε θα κερδίσει;
Πρόκειται για δύο από τα πιο ωφέλιμα για τον οργανισμό γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία αποτελούν από μόνα τους εξαιρετικά πρωτεϊνούχα τρόφιμα, αλλά και συνοδευτικά σε υγιεινές συνταγές. Το γιαούρτι –το γνήσιο ελληνικό, φυσικά, όχι τα επιδόρπια– και το τυρί cottage είναι ιδανικά για την ενίσχυση του μυϊκού συστήματος, προστατεύουν και δυναμώνουν τα οστά, ενώ βοηθούν συνολικά στην υγιή σύσταση του σώματος. Έχουν, ωστόσο, μεταξύ τους κάποιες αξιοσημείωτες διαφορές, τόσο στην υφή και τη γεύση, όσο και στη θρεπτική τους αξία.
Σε μια προσπάθεια να καταλήξει στο ποιο από τα δύο τρόφιμα είναι πιο υγιεινό, Η διατροφολόγος Kayla Girgen επιχείρησε να καταγράψει σε διαφέρει το ένα από το άλλο.
Γιαούρτι ή Cottage Cheese; Ποιο είναι πιο υγιεινό
Παρόλο που είναι πολύ περισσότερες οι έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με τις ιδιότητες του γιαουρτιού, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι και τα δύο τρόφιμα είναι πολύ υγιεινά και έχουν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη στον οργανισμό.
Δεδομένου ότι παρασκευάζονται από γάλα, είναι και τα δύο πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα. Ας δούμε, όμως, συγκεκριμένα τις ομοιότητες και τις διαφορές τους:
– Η πρωτεΐνη
Τόσο το γιαούρτι όσο και το cottage έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την υγεία των μυών και των οστών, τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και τον έλεγχο της όρεξης.
Έχει βρεθεί πως μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες σχετίζεται με χαμηλότερο σωματικό λίπος και υψηλότερη μυϊκή μάζα και δύναμη. Η πρωτεΐνη βοηθά να αισθάνεται κανείς χορτάτος μετά το φαγητό, επιβραδύνοντας την πέψη και απελευθερώνοντας ορμόνες που ενισχύουν το αίσθημα κορεσμού. Η πιο αργή πέψη βοηθά, επίσης, στην επιβράδυνση της απελευθέρωσης σακχάρου στο αίμα, αποτρέποντας τις «αιχμές», δηλαδή τις απότομες αυξήσεις του σακχάρου.
– Η υγεία των οστών
Και τα δύο τρόφιμα έχουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά για την υγεία των οστών, όπως η πρωτεΐνη και το ασβέστιο. Όταν τα καταναλώνουμε σε φυσιολογική ποσότητα, ενισχύεται η υγιής οστική ανοργανοποίηση και έτσι προστατευόμαστε από κατάγματα και οστεοπόρωση, μια ασθένεια που κάνει τα οστά αδύναμα και εύθραυστα.
– Η υγεία της καρδιάς
Η κατανάλωση γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά, όπως το γιαούρτι και το cottage cheese, μπορεί να συμβάλει και στην καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία. Έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα που συνηθίζουν να τα καταναλώνουν έχουν μειωμένη αρτηριακή πίεση και μικρότερα ποσοστά καρδιοπαθειών, συγκριτικά με άτομα που δεν συνηθίζουν να τα καταναλώνουν.
– Οι βιταμίνες και τα μέταλλα
Τόσο το γιαούρτι όσο και το τυρί cottage έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αρκετές απαραίτητες για τον οργανισμό βιταμίνες και μέταλλα, όπως η βιταμίνη Β12, το ασβέστιο, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος. Η τακτική κατανάλωσή τους μπορεί να ενισχύσει τη συνολική πρόσληψη αυτών των θρεπτικών συστατικών βοηθώντας μας να καλύψουμε τις καθημερινές μας ανάγκες.
Τελικά σε τι διαφέρουν;
Η μεγαλύτερη διατροφική διαφορά ανάμεσα στο γιαούρτι και στο τυρί cottage είναι ότι το δεύτερο τείνει να έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο. Οι περισσότεροι τύποι του τυριού αυτού που κυκλοφορούν στο εμπόριο έχουν αλάτι στα συστατικά τους προκειμένου να ενισχύεται η γεύση του, κάτι που στο γιαούρτι δεν συμβαίνει.
Συνεπώς, αν κάνεις ακολουθεί μια διατροφή που απαιτεί περιορισμένη κατανάλωση άλατος είναι προτιμότερο να επιλέγει έναν τύπο τυριού cottage με όσο το δυνατόν πιο χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.
Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΙ ΤΟ COTTAGE ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΕΙΝΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΝΑΤΡΙΟ.
Μία ακόμα διαφορά μεταξύ τους –αν και όχι μεγάλη– έχει να κάνει με το ποιο μας χορταίνει περισσότερο: Καταρχάς, να διευκρινιστεί ότι δεδομένου ότι έχουν την ίδια σχεδόν περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη ανά 100 γρ. (23,5 γρ. το τυρί cottage και 25 γρ. το γιαούρτι) είναι και τα δύο χορταστικά. Ωστόσο, το cottage φαίνεται να έχει λίγες παραπάνω θερμίδες από το γιαούρτι (183 αντί για 164), ελάχιστους παραπάνω υδατάνθρακες (10,8 γρ. αντί για 8,8 γρ.), καθώς και λίγα παραπάνω λιπαρά (5,13 γρ. για το χαμηλών λιπαρών cottage αντί για 3,33 γρ. για το χαμηλών λιπαρών γιαούρτι).
Σε κάθε περίπτωση, οι μελέτες υποστηρίζουν πως τα άτομα που τρώνε τακτικά γιαούρτι είναι πιο δύσκολο να είναι παχύσαρκα – δεν υπάρχουν αντίστοιχα πολλές μελέτες για το cottage, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι διαθέτει τις ίδιες ιδιότητες στον έλεγχο του βάρους.