ΓΙΑΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΡΟΚΑ ΣΤΗ ΣΑΛΑΤΑ ΣΟΥ
Μπορεί η ελαφρώς πιπεράτη και πικρή γεύση της να μην σε τρελαίνει, αλλά έχεις πολλούς λόγους να βάλεις τη ρόκα στο πιάτο σου.
Περίεργη τροφή αυτή η ρόκα. Ενώ οπτικά θυμίζει πράσινο φυλλώδες λαχανικό, στην πραγματικότητα δεν είναι. Για όποιον δεν το γνωρίζει, η ρόκα ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών, εκεί δηλαδή που ανήκουν το μπρόκολο και το κουνουπίδι.
Όπως εξηγεί η διατροφολόγος Julia Zumpano, «τα φύλλα είναι το πιο δημοφιλές μέρος του φυτού, αλλά μπορείτε να φάτε τους σπόρους και τα άνθη του. Τα φύλλα και τα άνθη έχουν μια πιπεράτη γεύση, ενώ οι σπόροι χρησιμοποιούνται πολύ στη ινδική κουζίνα».
Όπως και τα υπόλοιπα σταυρανθή, έτσι και η ρόκα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Είναι καλή πηγή βιταμινών, μετάλλων και φυτοχημικών που συμβάλλουν, σύμφωνα με έρευνες, στην πρόληψη ασθενειών, ανάμεσα σε αυτές και ο καρκίνος.
Τα οφέλη της ρόκας
1. Συμβάλλει στη μάχη κατά του καρκίνου
Στοιχεία δείχνουν ότι η ρόκα και τα υπόλοιπα σταυρανθή λαχανικά ενδέχεται να βοηθούν στην πρόληψη συγκεκριμένων μορφών καρκίνου, όπως π.χ. του μαστού, του παχέος εντέρου και του πνεύμονα. Η ρόκα περιέχει γλυκοσινολάτες, φυσικές ενώσεις που δίνουν στα σταυρανθή τη χαρακτηριστική τους μυρωδιά και πικράδα και είναι ευεργετικές για την υγεία του ανθρώπου. «Όταν καταναλώνουμε τροφές με γλυκοσινολάτες, το σώμα τις διασπά σε ενώσεις με αντικαρκινική δράση, που προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες και ενδέχεται να αναστέλλουν την ανάπτυξη όγκων», εξηγεί η κα Zumpano.
2. Δυναμώνει τα οστά
Η ρόκα είναι εξαιρετική επιλογή για να φροντίσουμε διατροφικά την υγεία των οστών μας. Καταρχάς, περιέχει πολύ ασβέστιο. Επίσης, είναι εξαιρετική πηγή μαγνησίου και βιταμίνης Κ. «Το μαγνήσιο βοηθά τα οστά να απορροφήσουν το ασβέστιο που χρειάζονται και η έρευνα δείχνει ότι όσοι έχουν οστεοπόρωση και λαμβάνουν επαρκή ποσότητα βιταμίνης Κ, εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά καταγμάτων και υψηλότερη οστική πυκνότητα», εξηγεί η ειδικός.
3. Ενισχύει το ανοσοποιητικό
Τι άλλο έχει να μας προσφέρει η αγαπημένη ρόκα; Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην ενίσχυση της λειτουργίας της άμυνας του οργανισμού. Όπως εξηγεί η διατροφολόγος, «Η βιταμίνη C δεν θα σας γλιτώσει απαραίτητα από ένα κρυολόγημα, αλλά μπορεί να σας βοηθήσει να το ξεπεράσετε πιο γρήγορα».
Η ΡΟΚΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΑΣΒΕΣΤΙΟ, ΜΑΓΝΗΣΙΟ ΚΑΙ ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ, ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ.
4. Υποστηρίζει την υγεία του εντέρου
Όπως τα περισσότερα λαχανικά, έτσι και η ρόκα έχει αρκετές φυτικές ίνες, οι οποίες τροφοδοτούν το μικροβίωμα του εντέρου, βοηθώντας στη διατήρηση των ωφέλιμων βακτηρίων που ζουν εκεί. Η ισορροπία του εντερικού μικροβιώματος είναι ιδιαίτερα σημαντική, όχι μόνο για τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, αλλά μεταξύ άλλων και για την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού.
5. Κάνει καλό στην καρδιά
Το κάλιο είναι ένα μέταλλο που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υπέρτασης και εγκεφαλικού και η ρόκα είναι μια καλή πηγή του. Αυτό σε συνδυασμό με τις φυτικές της ίνες, συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιοπαθειών. «Είναι επίσης πλούσια σε μαγνήσιο, που συμβάλλει στην πρόληψη της αρτηριοσκλήρυνσης, της υπερχοληστερολαιμίας και της υπέρτασης», λέει η κα Zumpano.
Ιδέες για να απολαύσεις τη ρόκα
Η ρόκα είναι ωφέλιμη είτε την καταναλώσουμε ωμή, είτε μαγειρεμένη. Βέβαια, η ωμή διατηρεί περισσότερα θρεπτικά συστατικά.
Είναι εξαιρετική βάση για σαλάτες, αλλά δεν χρειάζεται να περιοριστούμε εκεί. Ένα γρήγορο σοτάρισμα αρκεί για να μειώσει την πικράδα της, διατηρώντας παράλληλα πολλά από τα θρεπτικά της στοιχεία. Μπορούμε να την προσθέσουμε σε ζυμαρικά, πίτσες ή σάντουιτς. Όσοι θέλουμε μερικές ιδέες για να εμπνευστούμε, μπορούμε να δοκιμάσουμε τις συνταγές με ρόκα που προτείνουν οι food editors του OW.