Illustration: Χριστίνα Αβδίκου

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΙΝΕΙΣ ΤΗ ΜΠΙΡΑ ΣΟΥ ΣΕ ΠΑΓΩΜΕΝΟ ΠΟΤΗΡΙ

Η μπίρα σε παγωμένο ποτήρι είναι σημάδι καλοκαιρινής χαλάρωσης. Είναι, όμως, αυτός ο καλύτερος τρόπος να απολαύσουμε τον κρίθινο οίνο;

Το καλοκαίρι η μπίρα «τραβιέται» λίγο περισσότερε λένε, αν και για μένα αυτό είναι μύθος. Παρ' όλα αυτά, το «φέρε μια παγωμένη μπίρα» είναι η πρώτη πρόταση που βγαίνει από τα χείλη μας, μόλις καθίσουμε σε ουζερί, ταβέρνα, μπαρ, καφέ. Συνήθως μαζί με το κρύο μπουκάλι, έρχεται και ένα παγωμένο ποτήρι, γιατί έχουμε μάθει ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να τη σερβίρεις.

Ακόμα, όμως, κι αν λατρεύουμε τις παγωμένες μπίρες, αυτός δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να τις απολαύσουμε. Οι μπίρες δεν είναι αναψυκτικά. Έχουν αρώματα και γεύσεις, τα οποία «σκοτώνει» ο πάγος.

«Καταρχάς, άλλο δροσερή και άλλο παγωμένη μπίρα. Φέρτε στον νου σας το αγαπημένο σας φαγητό ή γλυκό. Αν το καταναλώσετε στη σωστή θερμοκρασία, θα απολαύσετε όλες τις γεύσεις και τα αρώματά του. Αν το βγάλετε από την κατάψυξη και το καταναλώσετε παγωμένο, δεν θα μπορέσετε να εκτιμήσετε τη μαεστρία του σεφ και αυτό που τρώτε. Το ίδιο ισχύει και για τη μπίρα. Αν είναι παγωμένη, δεν θα μπορέσετε να διακρίνετε τα αρώματα και τις γεύσεις που έχει φανταστεί ο ζυθοποιός. Θα πρέπει να τη φέρετε στην κατάλληλη θερμοκρασία, να της συμπεριφερθείτε δηλαδή όπως στο κρασί ή στο ουίσκι», εξηγεί ο Νικολά Ραδίσης, εκδότης του περιοδικού Beer & Bar Magazine.

Ωστόσο, το προσωπικό γούστο είναι αυτό που θα καθορίσει την τελική μας επιλογή. Κανείς δεν θα μας κρίνει αν μας αρέσει να την απολαμβάνουμε παγωμένη.

Πίνεται η μπίρα παγωμένη;

Ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος να πίνουμε τη μπίρα μας σύμφωνα με όσους έχουν... εντρυφήσει στο θέμα;

μπύρα
Illustration: Χριστίνα Αβδίκου

Καταρχάς επιμένουν ότι δεν μπαίνει σε παγωμένο ποτήρι. Η κρούστα από τον πάγο θα λιώσει όταν τη σερβίρουμε και θα την νερώσει.

Επίσης, καλό είναι να την πίνουμε σε ποτήρι και όχι από το μπουκάλι, ιδιαίτερα αν είναι αφιλτράριστη.

Ένας ακόμα λόγος να την απολαύσουμε στο ποτήρι είναι ότι θέλουμε να αφρίσει στο ποτήρι και όχι στο στομάχι. «Ο παχύς αφρός την προστατεύει, δεν την αφήνει να έρθει σε επαφή με τον αέρα και να οξειδωθεί», λέει ο κ. Ραδίσης.

Τέλος, υπάρχουν μπίρες που δεν μπορούμε να μοιράσουμε σε ποτήρια, γιατί η γεύση σε κάθε ένα από αυτά θα είναι διαφορετική. Αν, για παράδειγμα, σερβίρουμε μια αφιλτράριστη μπίρα σε πολλά ποτήρια, το καθένα θα περιέχει διαφορετική ποσότητα ιζήματος.

Με τι να τη συνοδεύσουμε

Έχουμε συνδυάσει στο μυαλό μας τον ζύθο με τα λουκάνικα, το ξινολάχανο και το κότσι, ή τον γύρο και την πίτσα. «Όμως, η μπίρα είναι ένα ποτό που ταιριάζει με όλες τις κουζίνες», λέει ο κ. Ραδίσης. «Υπάρχουν τόσα διαφορετικά είδη που η μπίρα τα βγάζει πέρα ακόμα κι εκεί που το κρασί... ζορίζεται. Οι ζυθοποιοί μπορούν να πειραματιστούν με κριθάρι ή άλλα δημητριακά, λυκίσκο, μαγιά, μπαχαρικά, σοκολάτα, φλούδες από φρούτα, δημιουργώντας περισσότερο χώρο για ποικιλία γεύσεων. Δοκιμάστε, για παράδειγμα, μια μπίρα porter ή stout με τάρτα από κόκκινα φρούτα, όπως κεράσια ή φράουλες. Δοκιμάστε μια Weiss με γαλακτομπούρεκο. Το θέμα είναι να θέλουμε να πειραματιστούμε και να ψαχτούμε λίγο παραπάνω».

Tips για τους λάτρεις της μπίρας

  • Δεν αφήνουμε τις μπίρες στο αμάξι ή στο πορτ μπαγκάζ όσο κάνουμε τα ψώνια μας.
  • Τις βάζουμε στο ψυγείο ή σε δροσερό μέρος, αλλά όχι στην κατάψυξη. Είπαμε, η μπίρα πίνεται δροσερή, όχι παγωμένη.
  • Όταν έχουν ιζήματα οι μπύρες, τις φυλάσσουμε όρθιες.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.