Unsplash Brittani Burns

ΜΠΟΡΕΙ Η ΜΠΙΡΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ;

Η μπίρα είναι ένα ποτό με μεγάλη ιστορία και πολύ περισσότερες διαστάσεις από όσες γνωρίζουμε. Έχει, όμως, να μας προσφέρει κάτι πέρα από δροσιά και γεύση;

Έμαθα να πίνω μπίρα γύρω στο 2011, όταν με μια παρέα φίλων επισκεφτήκαμε μια από τις λίγες παμπ που υπήρχαν τότε στην Αθήνα. Παντού ξύλο, αμέτρητες βρύσες που έρεαν ζύθο, ροκ μουσική και ένας κατάλογος γεμάτος άγνωστες λέξεις: Ale, Stout, Trappist, IPA. Μπίρες ξανθές, κόκκινες, μαύρες. Πικρές, καπνιστές, με μέλι, παλαιωμένες σε παλιά βαρέλια ρουμιού.

Ο «κρίθινος οίνος» των Αρχαίων Ελλήνων κέρδισε τη γευστική μου παλέτα και μπουκάλια μπίρας άρχισαν να καταλαμβάνουν χώρο στη βιβλιοθήκη μου. Τότε κατάλαβα τι εννοούσε ο Stephen Beaumont, συυγραφέας πολλών βιβλίων με θέμα τη μπύρα, με τη φράση «Ο καθένας μπορεί να πιει μπίρα, αλλά χρειάζεται ευφυΐα για να την απολαύσεις».

Η διατροφική αξία της μπίρας

Η μπίρα είναι ένα ποτό μάλλον παρεξηγημένο. Δεν μας προσφέρει μόνο γεύση, αρώματα και δροσιά. Με εξαίρεση το κρασί, είναι πιο θρεπτική από άλλες αλκοολούχες επιλογές. Προσφέρει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα (κυρίως σελήνιο και πυρίτιο), υψηλή αναλογία καλίου/νατρίου και διαιτητικές ίνες. Περιέχει επίσης φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικές ουσίες που προέρχονται από τη βύνη του κριθαριού και τον λυκίσκο.

Τα πιθανά οφέλη του ζύθου

Μπορεί να μην έχει μελετηθεί όσο το κρασί, αλλά σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η μικρή έως μέτρια κατανάλωση μπίρας έχει τα δικά της οφέλη για την υγεία μας. Γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι ένα ποτηράκι κρασί κάνει καλό στην καρδιά μας. Το ίδιο ισχύει και για ένα ποτηράκι μπίρα. Αρκετές έρευνες δείχνουν ότι η χαμηλή έως μέτρια κατανάλωσή της σχετίζεται με μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου. Μάλιστα, μελέτη στο European Heart Journal, αναφέρει ότι ένα ποτήρι μπίρα μπορεί να ωφελήσει ακόμα και εκείνους που έχουν αναρρώσει από ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Μπορεί η μπίρα να κάνει καλό;
Unsplash Marina Zaharkina

Θετικά είναι τα νέα και όσον αφορά την πρόληψη του διαβήτη, καθώς η μπίρα φαίνεται να μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη (παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη) και τον συνολικό κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Βέβαια, «τα άτομα που λαμβάνουν ινσουλίνη ή/και ινσουλινοεκκριτικά φάρμακα πρέπει να είναι προσεκτικά στην κατανάλωση αλκοόλ, λόγω κινδύνου εμφάνισης υπογλυκαιμίας, ακόμα και αρκετές ώρες μετά την κατανάλωση του αλκοόλ», τονίζει η Δρ Παρασκευή Ντετοπούλου, προϊσταμένη του Τμήματος Κλινικής Διατροφής στο ΓΝΑ Κοργιαλένειο Μπενάκειο.

Θα μπορούσε η μπίρα να κάνει καλό και στα οστά μας; Ναι, απαντά ανασκόπηση ερευνών στο International Journal of Endocrinology, που διαπίστωσε ότι η μέτρια κατανάλωση μπίρας αύξησε την οστική πυκνότητα σε άνδρες, ενώ ανάλογες μελέτες έχουν καταλήξει σε αντίστοιχα συμπεράσματα για μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Πού οφείλεται αυτό; Πιθανότατα στο ότι ο ζύθος είναι μια καλή πηγή πυριτίου, στοιχείου σημαντικού για τον σχηματισμό και τη διατήρηση υγιών οστών.

Ένας ακόμα λόγος για να προτιμήσουμε τη μπίρα έναντι άλλων αλκοολούχων ποτών είναι η συσχέτισή της με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας. Η μέτρια κατανάλωση φαίνεται να έχει αντιοξειδωτική επίδραση στον εγκέφαλο, ενώ το πυρίτιο τον προστατεύει από ουσίες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση της νόσου του Alzheimer. Επιπλέον, φαίνεται να αυξάνει την καλή χοληστερόλη, γεγονός που βελτιώνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλό μας.

Πρόσφατη έρευνα συνέδεσε επίσης την κατανάλωση μπίρας (σε περιορισμένη φυσικά ποσότητα) με την υγεία του εντέρου.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΜΠΙΡΑΣ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΗΣ. Η ΥΠΕΡΒΟΛΗ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΖΕΙ ΤΙΣ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ.

Τι πρέπει να προσέχουμε

Τα οφέλη της μπίρας προκύπτουν από τη λογική κατανάλωσή της. Η υπερβολή αντισταθμίζει τις όποιες θετικές επιδράσεις και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων, διαβήτη και άλλων σοβαρών παθήσεων.

«Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεκινήσουμε να καταναλώνουμε αλκοόλ, αν δεν το συνηθίζουμε. Τα παραπάνω αφορούν άτομα που ήδη το καταναλώνουν. Η κατανάλωση μπίρας δεν προτείνεται για παιδιά, εφήβους, εγκύους, άτομα με καρδιομυοπάθεια, αρρυθμίες, ηπατοπάθειες, υπερτριγλυκεριδαιμία, αυξημένο ουρικό οξύ, έλκος, καθώς και για άτομα σε κίνδυνο να αναπτύξουν αλκοολισμό. Σε κάθε περίπτωση, ο ασθενής πρέπει να συμβουλεύεται τον γιατρό του για το αν επιτρέπεται η κατανάλωση αλκοόλ ή για τυχόν αλληλεπιδράσεις με τη φαρμακευτική του αγωγή», συμβουλεύει η κα. Ντετοπούλου.

  • Για να μειώσουμε τον κίνδυνο αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία, περιορίζουμε την πρόσληψη μπίρας στο ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και στα δύο ποτά για τους άνδρες.
  • Κατά προτίμηση, η λήψη αλκοόλ γίνεται μαζί με το γεύμα (όχι με άδειο στομάχι), στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

Μπορεί η μπίρα να κάνει καλό;
Unsplash Sebastian Coman photography

Ο μύθος της… μπιρoκοιλιάς

Χρόνια ολόκληρα κατηγορούσαμε την μπίρα ότι αυξάνει την περίμετρο της κοιλιακής περιοχής. Όμως, όπως αναφέρει το European Journal of Clinical Nutrition, τα διαθέσιμα στοιχεία δεν δείχνουν η μέτρια κατανάλωσή της (λιγότερο από 500 ml την ημέρα) να σχετίζεται με γενική ή κοιλιακή παχυσαρκία. Το αντίθετο ισχύει για τη μεγαλύτερη κατανάλωση.

Με άλλα λόγια, το πρόβλημα δεν είναι το ένα ποτηράκι την ημέρα, αλλά τα παραπάνω. Η μπίρα έχει περισσότερες θερμίδες από άλλα ποτά. Αν υπερβαίνουμε τις συνιστώμενες δόσεις, αυξάνονται οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε. Συμπέρασμα; Η μεγάλη ποσότητα μπίρας μας παχαίνει γενικά, όχι μόνο στην κοιλιά.

Η Δρ Παρασκευή Ντετοπούλου είναι Προϊσταμένη Τμήματος Κλινικής Διατροφής στο ΓΝΑ Κοργιαλένειο Μπενάκειο και Διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.