iStock

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΤΡΩΕΙ ΨΑΡΙ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΗΛΙΚΙΑ

Η κατανάλωση ψαριού από πολύ μικρή ηλικία μπορεί να βοηθήσει τη νευροανάπτυξη των παιδιών, καθώς και το εντερικό μικροβίωμά τους.

Το ψάρι εισάγεται κατά κανόνα στη διατροφή του βρέφους περί τον πρώτο χρόνο της ζωής του. Ο παιδίατρος θα συστήσει να καταναλώνεται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, καθώς αποτελεί μια τροφή άριστη από θρεπτικής άποψης, χαμηλή σε θερμίδες μα πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας. Επιπλέον, το ψάρι περιλαμβάνει πολύτιμα ω-3 λιπαρά οξέα, ενώ είναι και πολύ καλή πηγή βιταμινών (Α, D) και μετάλλων, ειδικά ασβεστίου και φωσφόρου που δυναμώνουν τα οστά και τα δόντια.

Πρόσφατες μελέτες αποδεικνύουν πως τα οφέλη του ψαριού για το παιδί δεν σταματούν εκεί. Η τακτική κατανάλωσή του, σύμφωνα με ερευνητές από το Penn State College of Medicine, φαίνεται να ωφελεί τη νευροανάπτυξη του παιδιού, ενώ άλλη μελέτη έδειξε πως μπορεί να συνδέεται με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διαταραχή αυτιστικού φάσματος, καθώς και με τη ΔΕΠΥ.

Πώς μπορεί το ψάρι να ωφελήσει την νευροανάπτυξη του παιδιού

Οι παραπάνω μελέτες, που δημοσιεύτηκαν το φθινόπωρο του 2023 στο επιστημονικό περιοδικό Microorganisms, έδειξαν ότι μωρά ενός έτους που καταναλώνουν ψάρι μία φορά την εβδομάδα έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καθυστέρηση στις κινητικές τους δεξιότητες, στη γλωσσική τους ικανότητα, την κοινωνικοποίηση και τη νοητική τους ανάπτυξη, συγκριτικά με τα μωρά που δεν τρώνε ψάρι.

Για να καταλήξουν στα παραπάνω συμπεράσματα, οι ερευνητές του Penn επιστράτευσαν 142 παιδάκια έως 18 μηνών, για τα οποία δημιουργήθηκε ένα συγκεκριμένο διατροφικό ερωτηματολόγιο. Τα μωρά αυτά εκτιμήθηκαν στους 6 και στους 12 μήνες, ενώ ελήφθησαν υπόψη η εθνικότητα, το φύλο, το οικογενειακό εισόδημα και η έκθεσή τους σε μολυσμένη ατμόσφαιρα.

Γιατί πρέπει το παιδί να τρώει ψάρι από πολύ μικρή ηλικία
iStock

Με τη λήψη σάλιου από το στόμα τους στους 6 μήνες, οι επιστήμονες μπόρεσαν να προσδιορίσουν τα επίπεδα δραστηριότητας συγκεκριμένων βακτηρίων. Έπειτα, στους 18 μήνες, οι γονείς των παιδιών συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο που αξιολογούσε τις γλωσσικές, κινητικές και κοινωνικές τους δεξιότητες.

Στα συμπεράσματα της έρευνας αποκαλύφθηκε ότι το 16% των συμμετεχόντων κινδύνευαν με νευροαναπτυξιακές διαταραχές και ότι επρόκειτο για τα ίδια παιδιά που δεν κατανάλωναν ψάρι μία φορά τη βδομάδα.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν, επίσης, πως μειωμένο κίνδυνο για τέτοιες διαταραχές έδειχναν να έχουν παιδιά που ζούσαν σε σπίτια κατασκευασμένα μετά το 1977, καθώς αυτά δεν ήταν βαμμένα με μπογιές με βάση τον μόλυβδο.

Η σημασία του υγιούς μικροβιώματος από μικρή ηλικία

Για τη σημασία του υγιούς μικροβιώματος και τον ρόλο του στην υγεία, αλλά και τη μακροζωία του ατόμου έχουμε ξαναμιλήσει, ωστόσο με την παραπάνω μελέτη γίνεται σαφές ότι η φροντίδα του πρέπει να ξεκινά από πολύ νωρίς στη ζωή, με την κατάλληλη διατροφή.

«Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας έδειξαν ότι η μικροβιακή ποικιλομορφία μπορεί να είναι σημαντική για το μεταβολισμό και τη χρήση βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως τα μακράς αλυσίδας πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που σχετίζονται με την κατανάλωση ψαριών», σχολιάζει ένας εκ των συγγραφέων της, ο καθηγητής Steven Hicks, M.D., Ph.D.

Και παρόλο που στην ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου συμβάλλουν πολλοί περισσότεροι παράγοντες, όπως η γενετική και το περιβάλλον (πρόσφατα μιλούσαμε για τη χρήση οθονών), παρόλο που απαιτούνται πολλές ακόμα μελέτες για να εξακριβωθεί ο ρόλος της διατροφής, όλα δείχνουν πως καθιερώνοντας το ψάρι στο διατροφικό πρόγραμμα του παιδιού, του κάνουμε ένα σπουδαίο δώρο για την ανάπτυξη και την υγεία του.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.