Freepik

ΧΡΗΣΙΜΑ TIPS ΓΙΑ ΟΤΑΝ ΑΓΟΡΑΖΕΙΣ ΦΡΕΣΚΑ ΨΑΡΙΑ

Ποιες μέρες πρέπει να αγοράζουμε ψάρια; Και τι όψη πρέπει να έχουν για να είναι φρέσκα; Υπάρχουν μερικές συμβουλές που μας βοηθούν να επιλέγουμε πιο εύκολα και πιο «σωστά» τα ψάρια που καταλήγουν στο πιάτο μας.

Η αγορά του φρέσκου ψαριού είναι για μένα η πιο δύσκολη πίστα. Βέβαια, κάποιος έμπειρος θα έλεγε ότι όπως μαθαίνεις να ψωνίζεις στη λαϊκή ή στο σούπερ μάρκετ, έτσι εξοικειώνεσαι και με τις επιλογές που πρέπει να κάνεις στο ιχθυοπωλείο.

Η αλήθεια είναι ότι τα ψάρια είναι μια πολύ ωφέλιμη τροφή την οποία οι ειδικοί συνιστούν να εντάσσουμε στη διατροφή μας μία με δύο φορές την εβδομάδα. Ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 40 ετών, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι συγκεκριμένα ψάρια ωφελούν περισσότερο.

Το μεγάλο στοίχημα στο ψάρι (εκτός από το πώς θα το μαγειρέψεις) είναι το πώς θα το επιλέξεις. Πώς θα ξέρεις ότι αυτό που θα αγοράσεις θα είναι –σχετικά– φρέσκο και δεν θα έχει ξεμείνει μέρες στο ιχθυοπωλείο; Υπάρχουν μερικές συμβουλές που μπορούν να μας βοηθήσουν.

Τσέκαρε τα μάτια, τα βράγχια και τα λέπια

Το πρώτο πράγμα που κοιτάμε στο ψάρι είναι τα μάτια του, τα οποία πρέπει να είναι καθαρά και λαμπερά, και όχι θολά. Επίσης, τα βράγχια πρέπει να είναι κόκκινα και τα λέπια σταθερά προσκολλημένα στο δέρμα του.

ψάρια
AP Photo Spyros Tsakiris

Τα μικρά ψάρια είναι παρεξηγημένα

Τα μικρά ψάρια, όπως ο γαύρος ή οι σαρδέλες, έχουν μεγάλη θρεπτική αξία, αφού είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, σίδηρο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Β12 και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Ακόμη, είναι λιγότερο πιθανό να περιέχουν ρύπους σε σύγκριση με τα μεγαλύτερα είδη.

Με λίγα λόγια, μην σνομπάρεις τα μικρά ψάρια γιατί αυτά κάνουν καλό και στην υγεία σου και στο περιβάλλον!

Τι δείχνει η μυρωδιά

«Αν μπείτε σε ένα κατάστημα και το τμήμα με τα θαλασσινά μυρίζει θαλασσινά, γυρίστε πίσω και πηγαίνετε προς την άλλη κατεύθυνση», έχει πει η Stephanie Harris-Uyidi, παρουσιάστρια της εκπομπής «Posh Pescatarian: Appetite for Adventure» η οποία επισκέπτεται εξωτικές τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο και ετοιμάζει γεύματα με θαλασσινά χρησιμοποιώντας μόνο τοπικά υλικά.

Η μυρωδιά του ψαριού παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε εάν αυτό είναι φρέσκο ή μπαγιάτικο. Να θυμάσαι ότι τα φρέσκα έχουν μια ήπια μυρωδιά, σε αντίθεση με τα μπαγιάτικα που μυρίζουν «βαριά».

ψάρια
AP Photo Lefteris Pitarakis

Πότε να προτιμάμε να αγοράζουμε ψάρια

Οι παλιοί στο άθλημα θα σου πουν ότι καλό είναι να αποφεύγουμε να παίρνουμε ψάρια εάν την προηγούμενη μέρα είχε κακοκαιρία (γιατί πιθανότατα θα είναι μπαγιάτικα).

Τέλος, μια θεωρία υποστηρίζει ότι πρέπει να αποφεύγουμε να αγοράζουμε όταν έχει πανσέληνο, επειδή εκείνες τις μέρες λόγω του γεμάτου φεγγαριού τα ψάρια μπορούν να δουν καλύτερα και να διακρίνουν τα δίχτυα των ψαράδων.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.