Freepik

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ ΜΥΡΤΙΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΦΡΕΣΚΑ

Τα μύρτιλα, γνωστά και ως blueberries, είναι πραγματικά οφέλιμα. Το παράξενο είναι ότι στην κατεψυγμένη τους εκδοχή μπορεί να είναι ακόμη πιο υγιεινά.

Για τα μύρτιλα έχουμε ακούσει και διαβάσει πολλά, σχεδόν ποτέ όμως δεν πάμε να τα αγοράσουμε. Συνήθως τα δοκιμάζουμε σε περιποιημένα brunches, σε κέικ, pancakes και διάφορα τέτοια πεντανόστιμα, ξεχνώντας πόσο πολλά έχουν να μας προσφέρουν.

Συνοψίζοντας τα οφέλη τους, θα λέγαμε ότι τα μύρτιλα είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, C, E, που έχουν αντιοξειδωτική δράση. Ένα φλιτζάνι μύρτιλα παρέχει το 16% της συνιστώμενης ποσότητας βιταμίνης C ημερησίως για τους άντρες και το 19% για τις γυναίκες.

Τα μύρτιλα είναι πλούσια σε β-καροτίνη, αλλά και μέταλλα όπως μαγνήσιο, κάλιο και φώσφορο. Περιέχουν φλαβονοειδή, που σύμφωνα με έρευνες έχουν αντικαρκινική δράση. Έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες, βελτιώνουν τη μνήμη, θωρακίζουν την καρδιά και συμβάλλουν σε ένα δυνατό ανοσοποιητικό.

Μύρτιλα: Ποια είναι η μυστική τους δύναμη;

Οι σούπερ δυνάμεις των μπλε καρπών οφείλονται στην ανθοκυανίνη, μια φυτική ένωση, η οποία τους χαρίζει και αυτό το ιδιαίτερο χρώμα. Είναι ένας τύπος φλαβονοειδούς -τα φλαβονοειδή είναι φυτικές ενώσεις με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση- που συμβάλλει στη σταθεροποίηση και την προστασία του κολλαγόνου. Το κολλαγόνο είναι η πρωτεΐνη, που αποτελεί κύριο δομικό στοιχείο των φλεβών, των αρτηριών, των τριχοειδών αγγείων και του συνδετικού ιστού.

Μύρτιλα
Freepik

Έτσι, τα μύρτιλα ενισχύουν τα αιμοφόρα αγγεία και προλαμβάνουν την οξείδωση της LDL (κακής) χοληστερόλης. Οι ανθοκυανίνες έχουν συνδεθεί επίσης με υγιή μικροχλωρίδα του εντέρου και βελτιωμένη γνωστική λειτουργία. Ακόμη, μελέτες έχουν δείξει ότι τα μύρτιλα βοηθούν στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σε ανθρώπους με διαβήτη.

Γλυκιά γεύση χωρίς πολλά σάκχαρα

Άλλα τρόφιμα, όπως το τσάι ή τα cranberries, έχουν επίσης υψηλά επίπεδα φλαβονοειδών, αλλά μπορεί να έχουν στυφή γεύση. Το καλό με τα μύρτιλα είναι ότι έχουν πιο γλυκιά γεύση, αλλά πολύ λιγότερα φυσικά σάκχαρα σε σχέση ας πούμε με τα κόκκινα σταφύλια.

Το καλύτερο είναι ότι μπορούν να καταναλωθούν με πολλούς και διάφορους τρόπους, όπως σε αυτά τα vegan pancakes ή σε ένα πεντανόστιμο κέικ χωρίς βούτυρο. Η πιο εντυπωσιακή όμως πληροφορία σχετικά με τα μύρτιλα είναι ότι στην καταψυγμένη τους εκδοχή μπορεί να είναι και πιο υγιεινά και αυτό επειδή η κατάψυξη αυξάνει τη συγκέντρωσή τους σε αθοκυανίνες.

Είναι τα κατεψυγμένα μύρτιλα πιο υγιεινά;

Πιο συγκεκριμένα, μελέτες που διεξήχθησαν στο κρατικό πανεπιστήμιο της Νότιας Ντακότα δείχνουν ότι η κατάψυξη των μύρτιλων καθιστά τα ισχυρά αντιοξειδωτικά τους πιο διαθέσιμα στο ανθρώπινο σώμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ανθοκυανίνες, οι αντιοξειδωτικές ενώσεις που κάνουν τα μύρτιλα μπλε, βρίσκονται στη φλούδα του καρπού.

Μύρτιλα
Pexels

Η κατάψυξη δημιουργεί μικροσκοπικούς κρυστάλλους πάγου που διαταράσσουν τη δομή των κυττάρων, γεγονός που με τη σειρά του κάνει τα συστατικά που περιέχονται στη φλούδα, όπως οι ανθοκυανίνες, πιο ανθεκτικά και πιο χρήσιμα στον ανθρώπινο οργανισμό.

Σύμφωνα με τον ερευνητή πίσω από τη μελέτη, Marin Plumb, τα συσκευασμένα μύρτιλα καταψύχονται αμέσως μετά τη συλλογή τους και αυτό τα καθιστά σίγουρα ποιοτικά. Ίσως το να πούμε ότι είναι πολύ πιο υγιεινά από τα φρέσκα να είναι υπερβολή. Είναι σίγουρα όμως εξίσου οφέλιμα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.