Καρολίνα Δωρίτη

ΤΟ ΚΕΪΚ ΜΕ ΜΥΡΤΙΛΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙΣ

Γίνεται να απολαύσεις ένα κέικ χωρίς ενοχές; Ένα κέικ αρωματικό, ελαφρύ και πιο υγιεινό από τα συνηθισμένα; Γίνεται! Θα έχει απολαυστικά μύρτιλα, ένα μόνο αβγό και καθόλου βούτυρο.

Φοβάσαι ότι όλα τα κέικ είναι παχυντικά; Ορισμένα είναι, χωρίς αμφιβολία. Υπάρχουν όμως αμέτρητοι τρόποι για να κάνουμε ένα κέικ ελαφρύ και πιο υγιεινό από τα συνηθισμένα. Για παράδειγμα, χωρίς βούτυρο, με ένα μόνο αβγό και λαχταριστά μύρτιλα.

Το κέικ με μύρτιλα φουσκώνει ωραία και βγαίνει αφράτο – παρόλο που έχει μόνο ένα αβγό. Συχνά, αντικαθιστώ το βούτυρο στα κέικ με κάποιο λάδι, όπως το ηλιέλαιο, που είναι διακριτικό στη γεύση, ή βάζω λάδι καρύδας, κυρίως όταν θέλω να δώσω μια πιο τροπική χροιά στη συνταγή μου.

Στη συνταγή αυτή χρησιμοποιώ βιολογική ακατέργαστη ζάχαρη επειδή είναι σε πιο φυσική μορφή, αλλά μπορεί να αντικατασταθεί και από καστανή ή κοινή λευκή ζάχαρη. Μου αρέσει πολύ να προσθέτω φρέσκα φρούτα στα κέικ. Προσδίδουν φυσική γεύση και εξισορροπούν τη γλυκύτητα. Τα φρέσκα μύρτιλα τα αγαπώ ιδιαιτέρως και τώρα πλέον, που παράγονται και στην Ελλάδα, είναι καιρός να τα εντάξουμε στις συνταγές μας!

Συνταγή για κέικ με μύρτιλα

  • Χρόνος προετοιμασίας: 10-15 λεπτά
  • Χρόνος ψησίματος: 40-45 λεπτά
  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη

κέικ με μύρτιλλα
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 8-12 κομμάτια

  • 125 γρ. ηλιέλαιο, συν λίγο ακόμα για τη φόρμα του κέικ
  • 200 γρ. ακατέργαστη ζάχαρη (ψιλή)
  • 1 μεγάλο αβγό
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
  • 1 κ.γ. βανίλια
  • 330 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. σκόνη τζίντζερ
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 90 γρ. μύρτιλα, φρέσκα ή κατεψυγμένα
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 3 κ.σ. γάλα αμυγδάλου, ή κανονικό

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα κέικ, διαστάσεων περίπου 12 x 25 cm.

Κοσκινίζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι και το ανακατεύουμε με τη μαγειρική σόδα, το μπέικιν πάουντερ, το τζίντζερ και το αλάτι.

Βάζουμε το λάδι και τη ζάχαρη σε ένα δεύτερο μεγάλο μπολ, και χτυπάμε με μίξερ χειρός σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ασπρίσει και να δέσει.

Προσθέτουμε το αβγό και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 1 λεπτό περίπου. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το γάλα, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε καλά.

Βάζουμε τα μύρτιλα σε ένα μικρό μπολ. Προσθέτουμε τρία κουταλάκια του γλυκού από το μείγμα με το αλεύρι, τα πασπαλίζουμε με αυτό τριγύρω και τα αφήνουμε στην άκρη.

Αρχίζουμε σιγά σιγά να προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού στο μείγμα με το λάδι, ενώ ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα. Εναλλάξ προσθέτουμε σταδιακά και το γιαούρτι, μέχρι το μείγμα να πάρει όλο το αλεύρι και το γιαούρτι. Το μείγμα μας πρέπει να είναι λείο.

Απαλά, ανακατεύουμε μέσα τα μύρτιλα. Αδειάζουμε το μείγμα στην έτοιμη φόρμα και ψήνουμε στη χαμηλή σχάρα του φούρνου για περίπου 40 λεπτά, ή μέχρι να βάλουμε στο κέντρο του κέικ ένα μαχαίρι και να βγει καθαρό.

Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για τουλάχιστον 20 λεπτά πριν το βγάλουμε από τη φόρμα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.