iStock

Η ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΦΛΕΓΜΟΝΗ

Υπάρχει μόνο μία βασική διατροφική οδηγία κατά της φλεγμονής: Αυξήστε τις φυτικές ίνες. Διαβάστε γιατί συμβαίνει αυτό και ποιες τροφές ωφελούν ή βλάπτουν.

Τον τελευταίο καιρό ακούμε όλο και πιο συχνά τη λέξη «φλεγμονή». Παρουσιάζεται ως η βασική αιτία όλων των προβλημάτων της υγείας μας, πράγμα που δεν απέχει πάρα πολύ από την πραγματικότητα.

Η φλεγμονή είναι η υγιής αντίδραση του σώματος σε έναν εισβολέα. Όταν κολλάμε κάποιον ιό, για παράδειγμα, ο οργανισμός μας επιστρατεύει τον μηχανισμό των φλεγμονωδών αντιδράσεων, προκειμένου να εξολοθρεύσει τον ιό. Το αποτέλεσμα είναι να προκληθεί μια λοίμωξη.

Το ίδιο συμβαίνει και όταν τραυματιζόμαστε: ένας ιστός του σώματος έχει υποστεί βλάβη και πρέπει να επουλωθεί. Ο μηχανισμός της φλεγμονής το αναλαμβάνει και αυτό. Ουσιαστικά, η φλεγμονή ενεργοποιεί την αύξηση παραγωγής και ροής των λευκών αιμοσφαιρίων, που δρουν ως νοσοκόμοι.

Χρόνια φλεγμονή: μια σημαντική δυσλειτουργία

Το πρόβλημα προκύπτει όταν η αντίδραση της φλεγμονής δεν είναι απαραίτητη. Αν εκτεθούμε σε τοξίνες ή χρόνιο στρες, ή αν επιβαρύνουμε τον οργανισμό με λιποκύτταρα (παχυσαρκία) –για να αναφερθούμε σε μερικές συχνές περιπτώσεις–, ο οργανισμός νιώθει ότι απειλείται και δημιουργεί μια συνθήκη φλεγμονής η οποία καθίσταται χρόνια.

αιμοσφαίρια
Φωτορεαλιστική απεικόνιση ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων στο αίμα. iStock
Φωτορεαλιστική απεικόνιση ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων στο αίμα.

Χρόνιες φλεγμονές βρίσκονται πίσω από αρκετά προβλήματα υγείας, όπως τα αυτοάνοσα νοσήματα, το Αλτσχάιμερ και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά και πίσω από την πρόωρη γήρανση. Σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα, μάλιστα, η χρόνια φλεγμονή στο σώμα μας καθορίζει την αληθινή, βιολογική μας ηλικία.

Καθώς η φλεγμονή αναδεικνύεται σε Νο 1 εχθρό της υγείας, η έρευνα έχει στραφεί στην καταπολέμησή της και ο ρόλος των διατροφικών επιλογών έχει αποδειχτεί τεράστιος. Οι σωστές διατροφικές επιλογές είναι απαραίτητες για την καταπολέμηση της βλάβης που προκαλείται από τη χρόνια φλεγμονή, σε συνδυασμό με την αποφυγή τροφίμων που μπορούν να επιδεινώσουν το πρόβλημα.

Πώς η διατροφή καταπολεμά τη φλεγμονή;

Έχουν ακουστεί πολλά για τον ρόλο της αντιφλεγμονώδους διατροφής σε ασθένειες όπως η αρθρίτιδα ή για τα μπαχαρικά που καταπολεμούν τη φλεγμονή. Υπάρχει όμως μία βασική, διατροφική οδηγία που μπορούμε εύκολα να θυμόμαστε και να την ακολουθούμε τόσο για την πρόληψη, όσο και για την επικουρική θεραπεία της χρόνιας φλεγμονής; Ναι, υπάρχει!

Μια διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου έχει αποδειχτεί ότι βελτιώνει την υγεία και είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για όσους είναι υπέρβαροι, αλλά και για όσους αντιμετωπίζουν αυτοάνοσα νοσήματα ή κάνουν καθιστική ζωή. Η διατροφή αυτή αυξάνει στο αίμα τα επίπεδα μιας πρωτεϊνικής ορμόνης που ονομάζεται αδιπονεκτίνη, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία μας από διάφορους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένου του μαστού.

όσπρια
Τα όσπρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. iStock
Τα όσπρια και τα λαχανικά είναι πλόυσια σε φυτικές ίνες.

Το γλυκαιμικό φορτίο είναι ο τρόπος με τον οποίο η πρόσληψη υδατανθράκων επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας. Άρα, πρακτικά, αν κόψουμε τη ζάχαρη και περιορίσουμε την πρόσληψη υδατανθράκων, έχουμε πετύχει το πρώτο σκέλος της οδηγίας. Ας δούμε ποια άλλα τρόφιμα θα μας βοηθήσουν να το πετύχουμε αυτό.

Τι να επιλέξετε και τι να αποφύγετε

Οι φακές και τα φασόλια, για παράδειγμα, έχουν γλυκαιμικό φορτίο που είναι 3 φορές χαμηλότερο από τον πουρέ πατάτας και δεν προκαλεί αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Τι έχουν τα φασόλια σε αντίθεση με τον πουρέ πατάτας; Φυτικές ίνες.

Οι υδατάνθρακες αργής απορρόφησης, όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια και άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μειώνουν σημαντικά τους δείκτες φλεγμονής που σχετίζονται με χρόνιες παθήσεις.

Επιλέξτε λοιπόν δημητριακά ολικής άλεσης, βρόμη, όσπρια, φασόλια, φρούτα και πράσινα φυλλώδη λαχανικά, και αποφύγετε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, οτιδήποτε περιέχει ζάχαρη και λευκό αλεύρι, όπως δημητριακά και αρτοσκευάσματα.

Αν μάλιστα, προσθέσετε την προπόνηση με βάρη στην καθημερινότητά σας, το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη καλύτερο. Η άρση βαρών βοηθά στην εκπαίδευση των μυών σας για την αποθήκευση γλυκόζης στο αίμα με τη μορφή γλυκογόνου, το οποίο μειώνει περαιτέρω τη γλυκόζη στο αίμα.

Αν λοιπόν αναζητάτε μία μόνο διατροφική οδηγία που συμβάλλει στην καταπολέμηση της φλεγμονής, η απάντηση βρίσκεται στις φυτικές ίνες!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.