iStock

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΣΕ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΜΥΡΙΖΕΙΣ ΩΡΑΙΑ;

Πέρα από το πόσο καθαροί είμαστε, το αν μυρίζει ωραία το δέρμα μας έχει να κάνει και με το τι τρώμε. Μάντεψε ποια διατροφή παίρνει και εδώ το προβάδισμα!

Έχουμε εξηγήσει και στο παρελθόν ότι η μυρωδιά του σώματος και του ιδρώτα μας προκύπτει από τους αποκρινείς ιδρωτοποιούς αδένες. Αυτοί βρίσκονται σε συγκεκριμένα σημεία, π.χ. στις μασχάλες και το στήθος, και ευθύνονται για τη συχνά άσχημη οσμή που αποπνέει κάποιος. Για την ακρίβεια, αυτό που μυρίζει είναι τα βακτήρια που συχνάζουν στις συγκεκριμένες περιοχές και που χρησιμοποιούν ως τροφή ό,τι παράγουν αυτοί οι αδένες. Αυτό που δεν έχουμε εξηγήσει είναι το πώς αυτά που εμείς τρώμε μπορούν να επηρεάσουν τη μυρωδιά του σώματός μας.

Η γαστρεντερολόγος Christine Lee λέει ότι υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που επηρεάζουν τον τρόπο που μυρίζει το σώμα. Τροφές, για παράδειγμα, όπως τα μπαχαρικά, το σκόρδο και το κρεμμύδι, το κόκκινο κρέας τείνουν να κάνουν τα άτομα που τις καταναλώνουν συχνά να μυρίζουν κάπως χειρότερα.

Αν και δεν έχει ξεκαθαριστεί απόλυτα γιατί συμβαίνει αυτό, η Lee πιστεύει ότι έχει να κάνει με τον τρόπο που τα συστατικά τους απορροφώνται μέσω του εντέρου από την κυκλοφορία του αίματος και απελευθερώνεται έπειτα μέσω των ιδρωτοποιών αδένων στο δέρμα.

Ποιες τροφές σε κάνουν να μυρίζεις ωραία

Οι τροφές που σε κάνουν να μη μυρίζεις ωραία είναι λίγο-πολύ γνωστές: είναι αυτές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θειϊκό οξύ (π.χ. τα σπαράγγια, το μπρόκολο, το λάχανο), αλλά και στη χημική ένωση καψαϊκίνη, που ανεβάζει ούτως ή άλλως τη θερμοκρασία του σώματος κάνοντάς μας να ιδρώνουμε περισσότερο. Υπάρχουν, άραγε, άλλες τροφές που αν τις καταναλώσουμε να πετύχουμε το ακριβώς αντίθετο; Να μυρίζουμε ωραιότερα;

Υπάρχουν τροφές που σε κάνουν να μυρίζεις ωραία;
iStock
Mixed berries

Απάντηση σε αυτό επιχείρησαν να δώσουν μέσω πειράματος επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Macquarie της Αυστραλίας, που κάλεσαν 43 άνδρες και τους ζήτησαν το εξής: Να πλυθούν αποκλειστικά με νερό (χωρίς να χρησιμοποιήσουν καθόλου σαπούνι ή αποσμητικό) και έπειτα να φορέσουν ένα βαμβακερό t-shirt. Από τους άνδρες ζητήθηκε να μείνουν με το ίδιο t-shirt για 48 ώρες, κατά τις οποίες συμμετείχαν και σε ένα μονόωρο πρόγραμμα γυμναστικής, ώστε να ενεργοποιηθούν οι ιδρωτοποιοί αδένες τους. Στη συνέχεια έδωσαν τα μπλουζάκια τους στους ειδικούς για οσφρητική ανάλυση. Το αποτέλεσμα;

Οι άνδρες που δήλωσαν ότι ακολουθούν διατροφή με περισσότερα φρούτα και λαχανικά «συσχετίστηκαν σημαντικά με πιο ευχάριστο άρωμα ιδρώτα (με πιο λουλουδένιες, φρουτώδεις, γλυκές νότες, με μια ιδέα αποστειρωμένου), ανεξάρτητα από την ένταση του ιδρώτα».

Στην κλίμακα ευχάριστης μυρωδιάς ακολούθησαν οι άνδρες που κατανάλωναν λιπαρά, κρέας, αβγά και τόφου. Ωστόσο, χειρότερα από όλους βρέθηκαν να μυρίζουν αυτοί με μεγαλύτερη πρόσληψη υδατανθράκων.

Υπάρχουν τροφές που σε κάνουν να μυρίζεις ωραία;
iStock

Λιγότερο κρέας και περισσότερα φρούτα για καλύτερη μυρωδιά

Άλλη μελέτη που έγινε σε δύο ομάδες ανδρών, μία που κατανάλωνε πολύ κρέας και μία καθόλου, επιβεβαίωσε ότι όσοι απείχαν από το κρέας μύριζαν πιο ευχάριστα και λιγότερο έντονα. Όπως συμπέραναν οι ειδικοί, «η κατανάλωση κόκκινου κρέατος έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αντιληπτή ηδονικότητα της οσμής του σώματος».

Αναφορικά με τις γυναίκες, που πάντα επιστρατεύονται σε πολύ λιγότερες επιστημονικές μελέτες, μια μικρής κλίμακας έρευνα έδειξε πως η μυρωδιά τους είναι πολύ πιο ευχάριστη στους άνδρες την περίοδο που δεν ακολουθούν κάποια δίαιτα με αυστηρό θερμιδικό περιορισμό, παρά τις ημέρες της διατροφικής στέρησης.

Σημαίνουν όλα τα παραπάνω ότι έχει νόημα να αυξήσεις την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και να μειώσεις το κρέας και τους υδατάνθρακες; Ούτως ή άλλως δεν έχει; Αυτό δεν αναιρεί, βέβαια, την πρωταρχική σημασία της καλής υγιεινής και τη μεγάλη αλήθεια ότι κάποιοι θα έλκονται πάντα από το φυσικό σου άρωμα και κάποιοι όχι, ό,τι κι αν έχεις φάει μέσα στη μέρα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.