ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΟ ΤΟ ΓΑΛΑ ΣΤΟΝ ΚΑΦΕ;
Ο συνδυασμός καφέ με γάλα πάντα θεωρούνταν προβληματικός (για πολλούς και διάφορους λόγους). Είναι πραγματικότητα ή ένας ακόμα διατροφικός μύθος;
«Καφές με ζάχαρη και γάλα δεν είναι καφές». «Για να εκτιμήσεις τις γεύσεις και τα αρώματα ενός καλού καφέ ή για να απολαύσεις “σωστά” έναν καφέ δεν πρέπει να βάλεις γάλα». Πόσες φορές έχω ακούσει ατάκες όπως οι παραπάνω. Επίσης, έχω διαβάσει κάμποσα άρθρα για τις αρνητικές επιδράσεις που έχει ο συνδυασμός γάλακτος και καφέ στην υγεία μας, αφού σύμφωνα με τα δημοσιεύματα συμβάλλει στην αποβολή ασβεστίου.
Τώρα, όμως, ήρθε η ώρα να πάρω το αίμα μου πίσω. Η επιστήμη είναι, επιτέλους, με το μέρος μου κι εγώ θα συνεχίσω να πίνω ζεστό καπουτσίνο όλο τον χρόνο και να βάζω γάλα ακόμα και στον ελληνικό καφέ.
Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry, η προσθήκη γάλακτος στον καφέ διπλασιάζει την προστατευτική δύναμη των κυττάρων του ανοσοποιητικού.
Η ομάδα πραγματοποίησε πειράματα και αυτό που διαπίστωσε είναι ότι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με πολυφαινόλες και αμινοξέα ήταν δύο φορές πιο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της φλεγμονής από ότι τα κύτταρα που έλαβαν μόνο πολυφαινόλες.
Συνδυάζοντας πρωτεΐνη & αντιοξειδωτικά
Κάθε φορά που βακτήρια, ιοί και άλλες ξένες ουσίες εισέρχονται στο σώμα, το ανοσοποιητικό μας σύστημα αντιδρά για να μας προστατεύσει. Αυτή η αντίδραση είναι γνωστή ως φλεγμονή. Εμφανίζεται, επίσης, κάθε φορά που καταπονούμε τένοντες και μύες και είναι χαρακτηριστική σε ασθένειες, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Οι πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκουμε σε φρούτα και λαχανικά και χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία τροφίμων για να επιβραδύνει την οξείδωση και την υποβάθμιση της ποιότητας των τροφίμων, είναι ωφέλιμες για τον άνθρωπο, καθώς βοηθούν στη μείωση του οξειδωτικού στρες στο σώμα που προκαλεί φλεγμονή.
Ωστόσο, λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει τι συμβαίνει όταν οι πολυφαινόλες αντιδρούν με άλλα μόρια, όπως οι πρωτεΐνες. Ερευνητές από το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και το Τμήμα Κτηνιατρικών και Ζωικών Επιστημών διεξήγαγαν μελέτη, προκειμένου να απαντήσουν στο ερώτημα αυτό.
«Όσον αφορά τα ανοσοκύτταρα, καθώς μια πολυφαινόλη αντιδρά με ένα αμινοξύ, η ανασταλτική της δράση στη φλεγμονή ενισχύεται. Αυτό το "κοκτέιλ" θα μπορούσε να έχει ευεργετική επίδραση και στους ανθρώπους», λέει η καθηγήτρια Marianne Nissen Lund.
Να τα πιούμε στο ποτήρι
Προηγούμενα ευρήματα της ίδιας ομάδας έδειξαν ότι οι πολυφαινόλες είναι ικανές να συνδέονται με τις πρωτεΐνες των προϊόντων κρέατος, του γάλακτος και της μπύρας. Επίσης, σε άλλη μελέτη, εξέτασαν αν τα παραπάνω μόρια συνδέονται μεταξύ τους σε ένα ρόφημα καφέ με γάλα. «Τα αποτέλεσμά μας δείχνουν ότι η αντίδραση μεταξύ πολυφαινολών και πρωτεϊνών συμβαίνει σε ορισμένα από τα ροφήματα καφέ με γάλα που μελετήσαμε. Στην πραγματικότητα, η αντίδραση συμβαίνει τόσο γρήγορα που ήταν δύσκολο να αποφευχθεί σε οποιοδήποτε από τα τρόφιμα που έχουμε μελετήσει μέχρι τώρα», εξηγεί η Lund. Καλά τα νέα, επομένως, για τους λάτρεις του καφέ, αφού οι κόκκοι καφέ είναι γεμάτοι αντιοξειδωτικά και το γάλα γεμάτο πρωτεΐνες.
Η αντίδραση αυτή και η δυνητικά ευεργετική αντιφλεγμονώδης δράση της, εικάζει η Lund, μπορεί να εμφανίζονται και όταν συνδυάζονται άλλα τρόφιμα που αποτελούνται από πρωτεΐνες με φρούτα ή λαχανικά. «Μπορώ να φανταστώ ότι κάτι παρόμοιο συμβαίνει, για παράδειγμα, σε ένα πιάτο με κρέας και λαχανικά ή σε ένα smoothie, αν προσθέσουμε κάποια πρωτεΐνη, όπως γάλα ή γιαούρτι», λέει η Marianne Nissen Lund.