iStock

ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ ΚΑΤΙ ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΑΝ ΝΗΣΤΕΨΕΙΣ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ;

Αν ακολουθείς εθιμοτυπικά τη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας, έχεις και ορισμένους πρακτικούς λόγους να συνεχίσεις να το κάνεις. Μια διαιτολόγος εξηγεί ποια θα μπορούσαν να είναι τα οφέλη μιας τέτοιας συνήθειας όσον αφορά την υγεία σου.

Όλες οι θρησκείες, από τον Ισλαμισμό μέχρι τον Βουδισμό και από τον Ιουδαϊσμό μέχρι την Αίρεση της Έβδομης Ημέρας της Εκκλησίας των Αντβεντιστών, προβλέπουν κάποια περίοδο εθελοντικής αποχής από ορισμένα τρόφιμα, συνήθως ζωικής προέλευσης. Μια νηστεία που γίνεται για λόγους θρησκευτικούς, βέβαια, όπως αυτή της Σαρακοστής, έχει συνήθως και οφέλη για την υγεία.

Το γεγονός έχει δικαίως προσελκύσει το ενδιαφέρον επιστημόνων αλλά και το απλού κόσμου, ασχέτως πίστης και δόγματος. Οι μεν έχουν διερευνήσει με μελέτες το φαινόμενο, οι δε αποφασίζουν μερικές φορές να νηστέψουν ακόμη κι αν δεν είναι οι πιο τυπικοί πιστοί.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Μεγάλης Εβδομάδας. Ακόμη κι αν δεν είμαστε τυπικοί όλο τον χρόνο με τους κανόνες της Ελληνορθόδοξης νηστείας, πολλοί από εμάς, αποφασίζουμε να νηστέψουμε μόνο για 7 ημέρες (από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι το Μεγάλο Σάββατο), είτε από συνήθεια, για λόγους δηλαδή περισσότερο εθιμοτυπικούς, είτε για λόγους αποτοξίνωσης όπως θέλουμε να πιστεύουμε.

Νηστεία τη Μεγάλη Εβδομάδα
iStock

Έχει βάση κάτι τέτοιο; Μπορεί κανείς να αποκομίσει οφέλη για την υγεία του αν νηστέψει μόνο για μία εβδομάδα; Προτού απαντήσουμε στο ερώτημα, ας δούμε συνοπτικά ποια είναι τα οφέλη της Ελληνορθόδοξης νηστείας.

Τα οφέλη της Ελληνορθόδοξης νηστείας

Επιστημονικά μιλώντας, οι Ελληνορθόδοξες πρακτικές νηστείας απαιτούν περιοδική χορτοφαγική διατροφή, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών και των θαλασσινών, μια εκδοχή δηλαδή της περίφημης μεσογειακής διατροφής, για την οποία οι ειδικοί συμφωνούν ότι αποδίδει τα μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία.

Μέχρι να πραγματοποιηθεί η πρώτη σχετική έρευνα, που δημοσιεύτηκε το 2003, λίγα στοιχεία ήταν επισήμως γνωστά για τις επιπτώσεις της παραδοσιακής, ορθόδοξης χριστιανικής διατροφής στην υγεία, και πιο συγκεκριμένα στα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα και την παχυσαρκία.

Στην έρευνα πήραν μέρος 120 ενήλικοι Έλληνες, εκ των οποίων οι μισοί τηρούσαν ευλαβικά όλες τις επιταγές της χριστιανικής παράδοσης και οι άλλοι μισοί όχι. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε για 1 χρόνο, κατά τη διάρκεια του οποίου έγιναν 6 μετρήσεις βάρους, λίπους καθώς και αιματολογικές εξετάσεις για τον προσδιορισμό της λιποπρωτεΐνης ορού.

Τελικά, αποδείχτηκε ότι η διαλείπουσα, βραχυπρόθεσμη θρησκευτική νηστεία, σύμφωνα με τους διατροφικούς κανόνες της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας, έχει σημαντικά οφέλη στη λιποπρωτεΐνη αίματος και στην παχυσαρκία. Ισχύει όμως το ίδιο για τη νηστεία της μία εβδομάδας;

Vegan διατροφή για 7 ημέρες

Όπως μας είπε η διατροφολόγος - διαιτολόγος Εύα Τσάκου, δεν έχουμε έρευνες που να έχουν μελετήσει vegan ή vegetarian diets για τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Οι περισσότερες έχουν ως ελάχιστη μελετώμενη περίοδο 16 εβδομάδες. «Αυτό από μόνο του δείχνει ότι μία εβδομάδα δεν επαρκεί για να δώσει κάποιο σημαντικό όφελος στην υγεία και χρειάζεται πιο συστηματική εφαρμογή νηστείας/χορτοφαγικής διατροφής», επισημαίνει.

Νηστεία τη Μεγάλη Εβδομάδα
iStock

Από την άλλη, υπάρχουν κάποια θετικά από μια επταήμερη νηστεία, που κάνουν την κ. Τσάκου να υπογραμμίσει: «Από το τίποτα, είναι καλό να κάνει κάποιος έστω και μία εβδομάδα ισορροπημένη και θρεπτική νηστεία». Τι εννοούμε όταν λέμε ισορροπημένη και θρεπτική νηστεία;

«Όταν λέμε θρεπτική νηστεία εννοούμε όσπρια, λαχανικά ωμά και μαγειρευτά (φαγητά κατσαρόλας), φρούτα, ξηρούς καρπούς, σπόρους, αμυλούχα ολικής, ελιές και ελαιόλαδο», λέει η ίδια.

Τα πιθανά οφέλη μιας vegan week

Πού ωφελεί λοιπόν μια τέτοια επιλογή; «Καταρχάς θα καταλάβει κανείς πως δεν είναι δύσκολο να ακολουθήσει χορτοφαγική διατροφή και μπορεί πιο εύκολα να γίνει flexitarian». Πρόκειται ουσιαστικά για ένα είδος ημι-χορτοφαγικής διατροφής, κατά την οποία καταναλώνεις κατά κύριο λόγο φυτικά προϊόντα, ταυτόχρονα όμως μπορείς και να απολαύσεις ένα χοιρινό σουβλάκι. Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται plant based flexitarian διατροφή.

Με το ίδιο σκεπτικό «μπορεί να θεσπίσει κανείς ορισμένες vegetarian, vegan ή meat free ημέρες την εβδομάδα, γεγονός που μακροπρόθεσμα θα βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, της κακής χοληστερόλης, στη διαχείριση του σακχάρου, του σωματικού βάρους και σε μεγαλύτερη προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, σε σχέση με την παμφαγική διατροφή», εξηγεί η κ. Τσάκου.

Αν λοιπόν συνηθίζεις να νηστεύεις απλώς και μόνο επειδή έτσι έχεις συνηθίσει, αυτή τη φορά δοκίμασε να το κάνεις λίγο πιο συνειδητοποιημένα. Να ξεκαθαρίσουμε βέβαια ότι η νηστεία και η διατροφή για την οποία μιλάμε δεν περιλαμβάνει τηγανητά καλαμαράκια και πατάτες, ούτε νηστίσιμα αρτοσκευάσματα και κουλουράκια. Τα τηγανητά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα δεν είναι υγιεινά και δεν έχουν κάποιο όφελος στην υγεία. Αντιθέτως συνιστούν επιβαρυντική «χορτοφαγική διατροφή».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.