Πάνος Γιαννακόπουλος

ΚΟΡΜΟΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΜΟΝΟ 4 ΥΛΙΚΑ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ ΠΑΡΛΙΑΡΟ

Ένας λαχταριστός κορμός με extra bitter σοκολάτα, από τον Στέλιο Παρλιάρο. Με 4 μόνο υλικά.  

Τα Χριστούγεννα είναι συνυφασμένα με έναν εντυπωσιακό κορμό και τα χριστουγεννιάτικα γλυκά «φωνάζουν» Στέλιος Παρλιάρος. Αποτέλεσμα; Αυτός ο λαχταριστός σοκολατένιος κορμός από τα χέρια του αγαπημένου μας ζαχαροπλάστη.

Ο χριστουγεννιάτικος κορμός ή Buche de Noël είναι από τα πιο διάσημα γαλλικά γλυκά που επικράτησαν σε όλο τον κόσμο, δίνοντας εορταστική νότα στα χριστουγεννιάτικα ή Πρωτοχρονιάτικα τραπέζια. Η όψη του, που παραπέμπει σε κούτσουρο, μας μεταφέρει νοητά σε ένα σκηνικό χειμωνιάτικου δάσους βγαλμένο από παραμύθι.

Στην κλασική του εκδοχή, αποτελείται από ένα αέρινο παντεσπάνι τυλιγμένο σε ρολό, γεμισμένο με κρέμα σοκολάτας ή κάστανου, και καλυμμένο με γκανάζ. Τα σχέδια πάνω στην γκανάζ δίνουν αυτή την ξεχωριστή μορφή στο τελικό αποτέλεσμα. Η όψη κούτσουρου, συχνά πασπαλισμένου με ζάχαρη άχνη, φέρνει στο μυαλό μας εικόνες χιονιού, τζακιού, θαλπωρής.

κορμός σοκολάτας
Πάνος Γιαννακόπουλος

Ο Στέλιος Παρλιάρος φτιάχνει κορμό σοκολάτας με 4 υλικά

Ζητήσαμε από τον Στέλιο Παρλιάρο να δημιουργήσει έναν χριστουγεννιάτικο κορμό για το φετινό εορταστικό τραπέζι. Κάτι απλό, γευστικό, εντυπωσιακό. Και μας έφερε αυτόν τον υπέροχο όρθιο χριστουγεννιάτικο κορμό. Χωρίς παντεσπάνι, με extra bitter γεύση για τους λάτρεις της μαύρης σοκολάτας. Απολαύστε τον!

Συνταγή για τον κορμό σοκολάτας

κορμός
Πάνος Γιαννακόπουλος

Υλικά

  • 900 γρ. κρέμα γάλακτος 35-36% λιπαρά
  • 150 γρ. μέλι
  • 770 γρ. κουβερτούρα extra bitter
  • 50 γρ. μαύρο ρούμι

Εκτέλεση για την γκανάζ

Βράζουμε την κρέμα γάλακτος και την αδειάζουμε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα μαζί με το μέλι και το ρούμι. Ομογενοποιούμε πολύ καλά και την αφήνουμε για λίγο να σταθεροποιηθεί.

Συναρμολόγηση

Παίρνουμε έναν πλαστικό σωλήνα* διαμέτρου 10 εκ. και ύψους 20 εκ. Καλύπτουμε το εσωτερικό του με χοντρό νάιλον για να μπορέσουμε να ξεφορμάρουμε το γλυκό. Κλείνουμε το κάτω μέρος με μία μεμβράνη.

Γεμίζουμε τον σωλήνα με τη ζεστή γκανάζ και αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει πολύ καλά. Ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε.

Αν δεν θέλουμε να κάνουμε τον κορμό όρθιο, μπορούμε αντί για τον σωλήνα να χρησιμοποιήσουμε μία φόρμα για κορμό ή και μία μακρόστενη φόρμα του κέικ. Εναλλακτικά, μπορούμε να αδειάσουμε τη γκανάζ σε ένα πυρέξ και το βάλουμε στο ψυγείο για να σταθεροποιηθεί. Στη συνέχεια, το βγάζουμε από το ψυγείο και ρολάρουμε πάνω σε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί, έτσι ώστε να πάρει το επιθυμητό σχήμα.

Με ένα πιρούνι κάνουμε κυματιστές γραμμές πάνω στον κορμό, ώστε να μοιάζει με κούτσουρο δέντρου.

* Μπορείτε να βρείτε πλαστικό σωλήνα σε καταστήματα υδραυλικών. Ζητήστε να σας κόψουν έναν στις παραπάνω διαστάσεις.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.