Καρολίνα Δωρίτη

ΛΑΒΡΑΚΙΑ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ

Μια συνταγή που γίνεται με λαβράκια ή και με άλλα είδη ψαριών που ταιριάζουν στον φούρνο, όπως ο μπακαλιάρος κι η σφυρίδα.

Το ψάρι στον φούρνο το απολαμβάνουμε όλες τις εποχές, με διάφορων ειδών ψάρια – που καλό είναι να τα επιλέγουμε φρέσκα και στην εποχή τους. Εκτός από λαβράκια, για τη συγκεκριμένη συνταγή προσφέρονται για παράδειγμα ο μπακαλιάρος και η σφυρίδα, είτε ολόκληρα είτε σε φέτες. Η αλήθεια είναι ότι προτιμώ να βάζω ολόκληρο το ψάρι αντί για φέτες, γιατί το φαγητό βγαίνει πιο νόστιμο και το ψάρι πιο ζουμερό, αλλά μπροστά στην ευκολία μπορούμε και να το προσπεράσουμε αυτό!

Συμβουλευτείτε τον ιχθυοπώλη σας για το ποια από τα φρέσκα ψάρια που διαθέτει φρέσκα είναι πιο κατάλληλα για φούρνο. Κρατήστε τις αναλογίες τις συνταγής και ακολουθήστε τη με όποιο ψάρι κι αν επιλέξετε.

Τα λαβράκια μας τα ψήνουμε με λεπτοκομμένες πατάτες. Είναι σημαντικό να είναι λεπτοκομμένες, για τον χρόνο μαγειρέματος. Σε τέτοια φαγητά, που σκληρά λαχανικά όπως οι πατάτες ψήνονται με ψάρι, θέλει προσοχή στους χρόνους ψησίματος. Τα ψάρια γενικά (ανάλογα και με το μέγεθός τους) απαιτούν λίγο ψήσιμο, ενώ αν ψηθούν έστω και λίγο παραπάνω στεγνώνουν και δεν είναι τόσο ωραία.

λαβράκια
Καρολίνα Δωρίτη

Στη συγκεκριμένη συνταγή βάζουμε τις πατάτες να ψηθούν μόνες τους και όταν είναι σχεδόν έτοιμες προσθέτουμε και τα λαβράκια.

Επειδή προτιμώ έντονες τις γεύσεις των λαχανικών, αρωματίζω απλά με δενδρολίβανο, που δένει διακριτικά με όλα τα υλικά μου – τις πατάτες, τις ντομάτες, το κρεμμύδι, το σκόρδο και φυσικά το ψάρι.

Συνταγή για λαβράκια στον φούρνο με ντομάτες και πατάτες

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα και δέκα λεπτά
  • Gluten-free

λαβράκια
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 4 μερίδες

  • 2 λαβράκια περίπου 500 γρ. το καθένα, καθαρισμένα
  • 3 καρότα, κομμένα σε χοντρές φέτες
  • 3 πατάτες, καθαρισμένες
  • δυο κλωνάρια σέλινο, ψιλοκομμένο
  • 5-6 κλωναράκια δενδρολίβανο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο στη μέση και σε φέτες
  • 2 μικρές ντομάτες, κομμένες σε φέτες
  • 8 κ.σ. ελαιόλαδο
  • χυμός από ένα λεμόνι
  • 100 ml νερό
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.

Πλένουμε τα ψάρια, τα αλατίζουμε και τα κρατάμε στο ψυγείο μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.

Κόβουμε τις πατάτες σε φέτες, στρογγυλές. Τις βάζουμε σε ένα μπολ με τα καρότα, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το σέλερι. Προσθέτουμε 3 κ.σ. από το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το περιεχόμενο με τα υγρά του σε ένα πυρέξ. Τοποθετούμε το δενδρολίβανο από πάνω και περιχύνουμε με ακόμα 2 κ.σ. ελαιόλαδο και το νερό.

λαχανικά
Καρολίνα Δωρίτη

Καλύπτουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο (ώστε να μην ακουμπάει το αλουμινόχαρτο στο φαΐ). Ψήνουμε καλυμμένο για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι οι πατάτες να έχουν μαλακώσει εντελώς και να έχουν αρχίσει να παίρνουν χρώμα.

λαδόκολλα
Καρολίνα Δωρίτη

Βγάζουμε από τον φούρνο χωρίς να τον σβήσουμε και αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα (θα τα ξαναχρειαστούμε στη συνέχεια). Προσθέτουμε από πάνω τα ψάρια και τις ντομάτες.

λαβράκια
Καρολίνα Δωρίτη

Ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο (3 κ.σ.), καλύπτουμε πάλι με τη λαδόκολλα και τη αλουμινόχαρτο και ξανατοποθετούμε στο φούρνο σε χαμηλή σχάρα, για περίπου 15-20 λεπτά.

Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα και ψήνουμε για ακόμη 10 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει χρώμα. Σερβίρουμε.