iStock

ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΝΤΙΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΤΡΥΠΤΟΦΑΝΗ

Ένα αμινοξύ που συμβάλλει στον σχηματισμό της ορμόνης της ευφορίας, της περίφημης σεροτονίνης, μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικό αντικαταθλιπτικό. Μάθαμε πού βρίσκεται η τρυπτοφάνη ξεφυλλίζοντας ένα καινούργιο βιβλίο, που μας εισάγει στον κόσμο των «τροφοφαρμάκων».

Όλοι λίγο πολύ ξέρουμε ότι η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που προκαλεί το αίσθημα της ευφορίας, γι' αυτό χαρακτηρίζεται και ορμόνη της ευφορίας. Ταυτόχρονα, ενεργοποιεί τα αισθήματα απόλαυσης και θετικής διάθεσης, γι' αυτό και αποκαλείται επίσης ορμόνη της απόλαυσης.

Στον οργανισμό μας η σεροτονίνη μετατρέπεται σε μελατονίνη, η οποία συμβάλλει στη ρύθμιση του βιολογικού μας ρολογιού και εξασφαλίζει την ποιότητα του ύπνου.

Τι κάνει η τρυπτοφάνη

Εκείνο που είναι λιγότερο γνωστό είναι ότι πίσω από τον σχηματισμό της σεροτονίνης κρύβονται 8 αμινοξέα, το σημαντικότερο εκ των οποίων είναι η τρυπτοφάνη. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες μάλιστα, η τρυπτοφάνη φαίνεται ότι έχει και αναλγητική δράση σε μυοσκελετικούς πόνους, επειδή μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων β-ενδορφίνης

Χάρη σε αυτές τις δράσεις και ιδιότητες, η τρυπτοφάνη, που οδηγεί στη σύνθεση της σεροτονίνης κι εκείνη ακολούθως στον σχηματισμό μελατονίνης, φαίνεται ότι συμβάλλει στη μείωση των καταθλιπτικών συναισθημάτων και στη διαχείριση των προβλημάτων που προκύπτουν από μια κακή ποιότητα ύπνου. Μειώνει επίσης τις ημικρανίες και βοηθάει στη ρύθμιση μιας καλής ψυχικής διάθεσης.

Τρυπτοφάνη
Unsplash Nadeykina Evgeniya

Αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα, μειωμένα επίπεδα τρυπτοφάνης και ακολούθως σεροτονίνης έχουν συσχετιστεί με αυξημένη κατανάλωση υδατανθράκων. Καθώς η υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων αυξάνει την τάση για τσιμπολογήματα, η τρυπτοφάνη συνδέεται και με τη μείωση των βουλιμικών επεισοδίων.

Ποιες τροφές περιέχουν τρυπτοφάνη

Για την πιο αποτελεσματική σύνθεση της σεροτονίνης με τη βοήθεια της τρυπτοφάνης, χρήσιμο είναι να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες στο συγκεκριμένο αμινοξύ. Τέτοια είναι τα:

 • κοτόπουλο,
 • ψάρι,
 • μοσχάρι,
 • γαλοπούλα,
 • γαλακτοκομικά,
 • καστανό ρύζι,
 • ξηροί καρποί (κυρίως αμύγδαλα και φυστίκια),
 • μπανάνες,
 • κολοκύθα,
 • σπανάκι,
 • καλαμπόκι,
 • λιναρόσπορος,
 • βρόμη,
 • σπαράγγια,
 • τόφου.

Φυσικά, υπάρχουν και συμπληρώματα διατροφής, είναι όμως σημαντικό να γνωρίζετε ότι ειδικά το συγκεκριμένο αμινοξύ απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό μέσω των τροφών και είναι σίγουρα σκοπιμότερο να αυξήσετε την πρόσληψη αυτών των τροφών, από το να καταφύγετε βεβιασμένα σε κάποιο συμπλήρωμα και μάλιστα χωρίς τη γνώμη ενός γιατρού.

Άλλες τροφές που συμβάλλουν στη σύνθεση σεροτονίνης και μελατονίνης είναι τα κεράσια, τα δαμάσκηνα, τα βύσσινα, ο ανανάς και τα καρύδια.

Τρυπτοφάνη
Unsplash Virgil Cayasa

Πόση σχέση έχει η διατροφή με την ψυχική υγεία

«Παρόλο που απαιτείται περισσότερη έρευνα για να τεκμηριωθούν απόλυτα οι σχέσεις μεταξύ διατροφής και πνευματικής ισορροπίας, τα πρώτα ευρήματα δείχνουν ότι ορισμένες δίαιτες μπορεί σαφέστατα να υποστηρίξουν την ψυχική μας υγεία, κυρίως για πολλές από τις συχνότερα εμφανιζόμενες ψυχοσωματικές διαταραχές. Σε αυτές περιλαμβάνεται και η Μεσογειακή Διατροφή για την κατάθλιψη και μια διατροφή χαμηλή σε ζάχαρη, αλκοόλ και καφεΐνη για την καταπολέμηση του άγχους», σχολιάζουν οι συγγραφείς του βιβλίου Τροφογνωσία @ Ευεξία (εκδ. Τσότρας) Κώστας Σφλώμος και Δήμητρα Χούχουλα, ομότιμος καθηγητής και αναπληρώτρια καθηγήτρια αντίστοιχα της Σχολής Επιστημών Τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Το βιβλίο, που μόλις κυκλοφόρησε, αποτελεί ένα εκπαιδευτικό εργαλείο με όλη την επικαιροποιημένη γνώση σχετικά με τη διατροφή, που απευθύνεται σε σπουδαστές και επαγγελματίες υγείας. Η απλουστευμένη όμως προσέγγιση των θεμάτων του το κάνει κατανοητό και πολύ χρήσιμο για όσους ενδιαφέρονται να γνωρίζουν την προληπτική και «φαρμακευτική» δράση της τροφής στην υγεία μας.

τροφογνωσία

Το βιβλίο διατίθεται από τις εκδόσεις Τσότρα, Σμύρνης 14, Ζωγράφου, τηλ. 210 7470789 και κατόπιν παραγγελίας σε κεντρικά βιβλιοπωλεία.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.