ΜΑΘΕ ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΛΙΓΟΥΡΕΣ ΣΟΥ ΓΙΑ ΣΕΝΑ
Οι λιγούρες σου και ο τρόπος που τις ικανοποιείς συνήθως μπορεί να σε βοηθήσουν να αποκωδικοποιήσεις μηνύματα για το σώμα σου.
Παρατηρώντας τις λιγούρες μας, παρατηρώντας σε τι τρόφιμα στρεφόμαστε συνήθως και τι τρόφιμα αναζητάμε, μπορούμε να αποκομίσουμε βαθύτερες πληροφορίες που λειτουργούν ως οδοδείκτης για την διατροφή μας – και όχι μόνο.
Αυτή η προσέγγιση βασίζεται στην ανάλυση των πέντε στοιχείων της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής. Πρόκειται για παραδοσιακό ιατρικό σύστημα ηλικίας 2.500 ετών, που αντιμετωπίζει το άτομο ολιστικά, ως ολοκληρωμένη οντότητα, συνδέοντας το σωματικό, το συναισθηματικό και το πνευματικό.
Σύμφωνα με αυτή την αρχαία γνώση, αν κάποια γεύση «προεξέχει» αισθητά στη διατροφή μας ή έχουμε συχνά τέτοιες λιγούρες, το σύστημα οργάνων που θρέφεται από αυτήν χρειάζεται ενίσχυση. Η ενίσχυση μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, π.χ. μέσω διατροφής, άσκησης, μάλαξης κ.λπ.
Να διευκρινιστεί εδώ πως δεν μιλάμε αναγκαστικά για κάποια παθολογία εκπεφρασμένη, αλλά για αδυναμία και ανάγκη τόνωσης του συγκεκριμένου οργάνου, προς αναζήτηση της ισορροπίας.
Πέντε γεύσεις, λοιπόν, και πέντε συστήματα οργάνων. Πάμε να ξεκινήσουμε!
1. Αν έχεις λιγούρες για αλμυρά
Αν παρατηρούμε πως έχουμε την ανάγκη να τρώμε αλμυρά σνακ ή τρόφιμα, αν γενικώς βάζουμε πολύ αλάτι σε ό,τι και να τρώμε, τα νεφρά χρειάζονται ενίσχυση.
Για τα νεφρά, ενίσχυση ενδεικτικά σημαίνει: ξεκούραση, ύπνος, ζεστά ροφήματα, σούπες και μαύρα φασόλια. Επίσης, τα νεφρά ενδυναμώνονται από τεχνικές διαχείρισης του άγχους, αφού ο φόβος είναι συναίσθημα που πλήττει τα νεφρά.
Βοηθητικά είναι και τα θερμά λουτρά, άσκηση ήπιας έντασης και διάρκειας, αλλά και ασκήσεις που επικεντρώνονται στην περιοχή γύρω από τη λεκάνη, όπου και εδράζονται τα νεφρά, όπως είναι ο χορός της κοιλιάς και το hula hoop!
2. Αν έχεις λιγούρες για ξινά ή/και τραγανά
Αν η επιθυμία μας εστιάζεται σε ξινά τρόφιμα ή/και crunchy υφές, π.χ. προσθέτουμε πολύ λεμόνι ή ξύδι σε ό,τι τρώμε ή επιλέγουμε μεγάλη ποσότητα από τρόφιμα όπως οι ξηροί καρποί, τα παξιμάδια και τα παστέλια, το συκώτι χρειάζεται στήριξη. Για το συκώτι στήριξη σημαίνει επαφή με τη φύση, ιδίως με το βουνό και το δάσος, αλλά και αποχή από βασικές τοξίνες όπως ζάχαρη, κάπνισμα και αλκοόλ.
Διατροφικά, εισάγονται κυρίως τρόφιμα φυτικής προέλευσης που ευνοούν την αποτοξίνωση του οργανισμού, όπως μπρόκολο, λάχανο, παντζάρια, καρότο, σκόρδο και γανόδερμα.
Τέλος, είναι συχνό φαινόμενο το άτομο να χρειάζεται είτε καλύτερη οργάνωση και περισσότερη τάξη στη ζωή του είτε, στο εντελώς αντίθετο άκρο, να χρειάζεται να απαγκιστρωθεί από (δυσλειτουργικούς) ψυχαναγκασμούς και εμμονές (διατροφικά, στην άσκηση κ.λπ.) και να αναπτύξει την ευελιξία και την προσαρμοστικότητά του.
3. Αν έχεις λιγούρες για γλυκά και υδατάνθρακες
Στην προεξέχουσα γλυκιά γεύση, είτε μέσω γλυκών είτε μέσω απλών υδατανθράκων, όπως μακαρονάδες, ζύμες και αρτοσκευάσματα, ο σπλήνας μπορεί να βοηθηθεί. Αυτό το σύστημα οργάνων (στην πραγματικότητα είναι στομάχι-σπλήνας-πάγκρεας) ελέγχει την περιοδικότητα και την τακτικότητα βασικών εσωτερικών κύκλων του οργανισμού μας, όπως είναι η εμμηνορρυσία στις γυναίκες αλλά και ο πεπτικός κύκλος. Έτσι, επικουρείται από ένα σταθερό πρόγραμμα – ρουτίνα, συνολικά αλλά και διατροφικά, αλλά και από συγκεκριμένες τροφές, όπως πορτοκαλί κολοκύθα, γλυκοπατάτα και μοσχάρι.
Επιπλέον, η συγκεκριμένη γεύση σχετίζεται με τον μητρικό δεσμό και το αίσθημα συναισθηματικής θρέψης, ασφάλειας και γείωσης που προσφέρεται από την/τον τροφό στη βρεφική και παιδική ηλικία. Αν κάτι τέτοιο δεν έχει θεμελιωθεί, συχνά η βιολογική πείνα συγχέεται με τη συναισθηματική πείνα και η γλυκιά γεύση χρησιμοποιείται ασυνείδητα ως καταπραϋντικό της τελευταίας.
4. Αν έχεις λιγούρες για πικάντικα
Στις λιγούρες για πικάντικες γεύσεις, το μήνυμα δίδεται από το σύστημα πνεύμονες-παχύ έντερο. Τα όργανα αυτά εργάζονται αδιάκοπα για να διαχωρίζουν το πολύτιμο από το άχρηστο ή και βλαβερό σε όλα τα επίπεδα, τόσο στο σωματικό όσο και στο συναισθηματικό και πνευματικό. Η βαθιά εισπνοή των πνευμόνων δίνει την ώθηση στο παχύ έντερο να αποβάλλει. Γι’ αυτό, κάποιες φορές, η δυσκοιλιότητα παρατηρείται σε φάσεις ζωής όπου το άτομο δυσκολεύεται να επεξεργαστεί τα δεδομένα του και να τα φιλτράρει, ώστε να προχωρήσει παρακάτω.
Το συναίσθημα που πλήττει τα όργανα αυτά είναι η θλίψη, η βαθιά και παρατεταμένη. Η τόνωσή τους έρχεται φυσικά από ασκήσεις αναπνοής, όπως pranayama, διαλογισμό και τη μέθοδο Buteyko, αλλά και από τεχνικές μάλαξης. Τροφές βοηθητικές είναι τα κάστανα, το κρεμμύδι και το ρύζι.
5. Αν έχεις λιγούρες για πικρά
Στην επιθυμία για πικρή γεύση, το μήνυμα δίδεται από την καρδιά και το λεπτό έντερο. Στην κινέζικη ιατρική η καρδιά θεωρείται ο αυτοκράτορας των οργάνων, αφού είναι υπεύθυνη να αντλεί πληροφορίες από το κληρονομημένο δυναμικό που βρίσκεται στα νεφρά και να φωτίζει το δρομολόγιό μας.
Η καρδιά τονώνεται όταν δημιουργεί με ενθουσιασμό και πάθος. Όταν μετέχει στη χαρά της ζωής και στη θέρμη της ουσιαστικής επαφής και επικοινωνίας. Βοηθητικές τροφές συνιστούν το κολοκυθάκι, το φαγόπυρο, το βερίκοκο καθώς και το ρόφημα από ιβίσκο.
Η Ελένη Καπόλου είναι Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος.