iStock

ΤΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΥΝΔΕΘΕΙ ΜΕ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Το γανόδερμα είναι ένα μανιτάρι με σχεδόν μαγικές ιδιότητες αφού η αντιοξειδωτικη, αντιφλεγμονώδης και αντιική του δράση μπορούν να ενισχύσουν την υγεία όσο λίγες τροφές.

Στην ανατολή το αποκαλούν «μανιτάρι της αθανασίας» και το χρησιμοποιούν εδώ και αιώνες για την αντιμετώπιση διάφορων ασθενειών, ακόμα και του καρκίνου, καθώς και για βακτηριακές και δερματικές λοιμώξεις. Ο λόγος για το γανόδερμα, το οποίο θεωρείται μέχρι σήμερα υπερτροφή με φαρμακολογικές ιδιότητες.

Η Ελένη Καπόλου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με ειδίκευση στα βότανα και την ολιστική διατροφή, εξηγεί στο OW ποια είναι τα συστατικά που κάνουν το μανιτάρι αυτό να ξεχωρίζει, πού θα το βρούμε και τι έχουμε να κερδίσουμε στην υγεία και την ευεξία μας αν εντάξουμε το γανόδερμα στην καθημερινή διατροφή μας.

– Τι είναι το γανόδερμα;

Το γανόδερμα είναι ένα μανιτάρι, ένα είδος μύκητα και συγκεκριμένα βασιδιομύκητα, με ξυλώδη υφή και γυαλιστερή επιφάνεια. Το γανόδερμα το γυαλιστερό (Ganoderma Lucidum) ευδοκιμεί σε ζεστά και υγρά κλίματα και είναι ευρέως διαδεδομένο σε τροπικές και εύκρατες περιοχές στην Ευρώπη, την βόρεια Αμερική και την Ασία. Έχει βρώσιμες και θεραπευτικές ιδιότητες, με μακρά ιστορία στην Κίνα, την Ιαπωνία, την Κορέα και άλλες ασιατικές χώρες. Μάλιστα, η ονομασία του αλλάζει αναλόγως την περιοχή, π.χ. στην Κίνα αποκαλείται Lingzhi, στην Ιαπωνία Reishi, στην Κορέα Youngzhi και στο Βιετνάμ Linh chi.

Το «μαγικό μανιτάρι» που ενισχύει την υγεία και την ευεξία δεν είναι αυτό που φαντάζεσαι
iStock

– Ποια είναι τα οφέλη του;

Το γανόδερμα έχει χρησιμοποιηθεί θεραπευτικά στην Κίνα για περισσότερο από 2000 χρόνια, αλλά έγινε γνωστό στον δυτικό πολιτισμό κατά τον 20ό αιώνα. Οι πρώτες καταγραφές αναφορικά με τις θεραπευτικές του ιδιότητες υπάρχουν στο κείμενο «Shen Nong Ben Cao Jing» (25-220 μ.Χ.), όπου αναφέρεται ότι τονώνει την ζωτική ενέργεια (Qi), ηρεμεί το πνεύμα και ανακουφίζει από βήχα, άσθμα, δύσπνοια, αϋπνία, αίσθημα παλμών, ανεπάρκεια πνευμόνων και ανορεξία.

Τα τρία βασικά βιοενεργά συστατικά στο γανόδερμα είναι οι πολυσακχαρίτες, οι πεπτιδογλυκάνες και τα τριτερπένια, στα οποία οφείλονται οι προστατευτικές δράσεις του έναντι κάποιων μορφών καρκίνου, βλαβών στο ήπαρ, νεφρικών νόσων, διαβήτη κ.ά.

Πιο αναλυτικά, οι πολυσακχαρίτες που εντοπίζονται στο γανόδερμα φαίνεται να έχουν ένα ευρύ φάσμα βιοενεργότητας, με αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινική και ανοσοδιεγερτική δράση. Οι πεπτιδογλυκάνες που εχουν απομονωθεί από το γανόδερμα φαίνεται να έχουν αντιική και ανοσοτροποποιητική δράση. Τέλος, το γανόδερμα είναι πλούσιο σε τριτερπένια, αφού έχουν ταυτοποιηθεί περισσότερα από 100 τριτερπένια, με την πλειοψηφία αυτών να είναι γανοδερικά και λουσιδενικά οξέα. Στα τριτερπένια οφείλεται τόσο η πικρή γεύση του όσο και πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η αντιοξειδωτική και υπολιπιδαιμική δράση του.

– Γιατί έγινε γνωστό ανά τον κόσμο κατά την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού;

Όπως εξηγήσαμε, πρόκειται για μία τροφή που εμφανίζει αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αντιική δράση. Υπήρξαν κάποιες δοκιμές στο εργαστήριο (in vitro) που έδειξαν ότι οι πολυσακχαρίτες και τα τριτερπενοειδή στο γανόδερμα έχουν αντιική δράση έναντι του κορονοϊού. Παρ' όλα αυτά, τα συγκεκριμένα αποτελέσματα δεν έχουν επιβεβαιωθεί με κλινικές δοκιμές.

Το «μαγικό μανιτάρι» που ενισχύει την υγεία και την ευεξία δεν είναι αυτό που φαντάζεσαι
iStock

– Πού θα βρούμε το γανόδερμα στην αγορά και σε ποια μορφή;

Στην αγορά το βρίσκουμε σε καταστήματα ειδικής διατροφής, βιολογικά καταστήματα και κάποια φαρμακεία. Στην Ελλάδα παράγεται εγχώρια από εταιρείες που εξειδικεύονται στην παραγωγή μανιταριών. Υπάρχει κυρίως γανόδερμα σε σκόνη/πούδρα, το οποίο προστίθεται σε σούπες, όσπρια, ζεστά ροφήματα, ή απλώς σε σκέτο ζεστό νερό. Έχει πικρή γεύση, βέβαια, αλλά αξίζει την υπομονή και την επιμονή να τη συνηθίσει κανείς.

Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιεί επίσης γανόδερμα για να «αντιδοτήσει» τον καφέ, γι’ αυτό και υπάρχουν σκευάσματα καφέ συμπληρωμένα με γανόδερμα. Ακόμα, υπάρχει αποξηραμένο μανιτάρι γανόδερμα σε φέτες, το οποίο κανείς μπορεί να βράσει για να φτιάξει αφέψημα ή να το χρησιμοποιήσει για αποτοξινωτικό ποδόλουτρο.

– Ποιοι έχει νόημα να καταναλώνουν γανόδερμα και πόσο συχνά;

Το γανόδερμα είναι ουσιαστικά ένα φυσικό αντιοξειδωτικό, μία φυσική, υπερτροφή με φαρμακολογικές ιδιότητες. Ιδιαιτέρως θα το σύστηνα σε περιπτώσεις κόπωσης και ατονίας, έντονου stress, προβλημάτων με το συκώτι ή τους νεφρούς, δυσλιπιδαιμίας και οικογενειακού ιστορικού κακοήθειας.

Ως προς το πώς να καταναλωθεί, εγώ συνιστώ την ενσωμάτωσή της σκόνης στο φαγητό, στον καφέ και στο κακάο. Η ποσότητα και η συχνότητα εξατομικεύονται, αλλά γενικώς είναι καλό κανείς να ξεκινήσει με μία ήπια δόση, π.χ. 1/3 κουταλάκι ημερησίως.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.