iStock

ΠΟΙΟ ΕΙΔΟΣ ΜΑΝΙΤΑΡΙΟΥ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Αν αγαπάς τα μανιτάρια και τα συνηθίζεις στη διατροφή σου, μάθε ότι ένα συγκεκριμένο είδος κατέχει πρωτεία θρεπτικής αξίας.

Το φθινόπωρο είναι η εποχή που, μεταξύ άλλων λαχανικών και φρούτων, τα μανιτάρια βρίσκονται στα καλύτερά τους. Πιο συγκεκριμένα, την τιμητική τους αυτή την εποχή έχουν τα πορτσίνι (Boletus edulis), τα οποία αποτελούν και δημοφιλές έδεσμα της ιταλικής κουζίνας.

Τα συγκεκριμένα μανιτάρια δεν είναι μόνο πολύ γευστικά. Πρόσφατα αναδείχθηκαν από τους επιστήμονες και ως τα πιο θρεπτικά από όλα τα υπόλοιπα είδη μανιταριών, καθώς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και μπορούν να προστατεύσουν από διάφορες σοβαρές ασθένειες, μεταξύ των οποίων η νόσος του Crohn και η προεκλαμψία.

Το θρεπτικό συστατικό που κάνει τα μανιτάρια πορτσίνι να υπερέχουν

Μελέτη του 2020 αποκάλυψε ότι τα μανιτάρια πορτσίνι έρχονται δεύτερα σε περιεκτικότητα σε εργοθειονίνη (ERG), η οποία χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως η 15η βιταμίνη που χρειάζεται ο άνθρωπος. Αν ως βιταμίνη λογίζεται κάθε χημική ένωση που ένας οργανισμός χρειάζεται για να επιβιώσει και την οποία δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του, αλλά που δεν είναι μέταλλο, λιπαρό οξύ ή αμινοξύ, τότε η εργοθειονίνη είναι μία βιταμίνη. Δεν μπορούμε να τη δημιουργήσουμε μόνοι μας, ενώ στον οργανισμό μας έχουμε και ένα ενδογενές μόριο-μεταφορέα ειδικά γι’ αυτήν.

Ποια μανιτάρια έχουν τις περισσότερες βιταμίνες
iStock

Τις περισσότερες βιταμίνες μας τις λαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας και η μοναδική πηγή εργοθειονίνης για το άνθρωπο είναι τα μανιτάρια πορτσίνι. Η μη πρόσληψή της, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, μπορεί να σχετίζεται με σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, καρδιαγγειακή νόσο, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, προεκλαμψία, υπερενυδατωμένη κληρονομική στοματοκυττάρωση, ενώ εμφανίζεται «σημαντικά μειωμένη και σε ορισμένες περιπτώσεις λευχαιμίας».

Επιπλέον, αναφέρουν οι ειδικοί, χαμηλά επίπεδα ERG εμφανίζονται σε ασθενείς με Πάρκινσον, ενώ η βιταμίνη αυτή «φαίνεται να προστατεύει από β-αμυλοειδή νευρωνική βλάβη και κυτταροτοξικότητα». Οι ίδιοι επιστήμονες λένε ότι από 1 έως 5 μερίδες αυτών των μανιταριών ανά εβδομάδα μπορεί να μειώσει στο μισό τις πιθανότητες να εμφανίσει κάποιος γνωστική δυσλειτουργία.

Η διατροφική αξία των πορτσίνι

Πέρα από την εργοθειονίνη, πάντως, τα πορτσίνι έχουν πολλά ακόμα θρεπτικά στοιχεία και πολύ λίγες θερμίδες. Συγκεκριμένα, σε ένα αποξηραμένο μανιτάρι πορτσίνι περιέχονται:

  • 105 θερμίδες
  • 14 γρ. υδατάνθρακες
  • 7 γρ. πρωτεΐνη
  • 0 γρ. λίπος
  • 7 γρ. φυτικές ίνες
  • 5 mg. σίδηρο

Επιπλέον, τα μανιτάρια αυτά έχουν Βιταμίνη Α, Βιταμίνη C και ασβέστιο.

Ποια μανιτάρια έχουν τις περισσότερες βιταμίνες
iStock

Πώς θα απολαύσεις τα μανιτάρια πορτσίνι στο γεύμα σου

Τα πορτσίνι μπορεί να τα απολαύσει κανείς με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, προσθέτοντας μοναδική γήινη γεύση στα πιάτα του. Τα φρέσκα πορτσίνι είναι καλύτερα να ψήνονται στη σχάρα ή στον φούρνο και στη συνέχεια να προστίθενται στα ζυμαρικά, το ριζότο ή στα μαγειρευτά κατσαρόλας.

Καθώς, όμως, τα φρέσκα μπορεί να είναι κάπως ακριβά για πολύ τακτική κατανάλωση, δεν είναι λίγοι αυτοί που τα προτιμούν συσκευασμένα σε κονσέρβα ή, συνηθέστερα, αποξηραμένα, οπότε είναι οικονομικότερα. Σε αυτή την εκδοχή, μπορούν να αποτελέσουν βασικό συστατικό σε μια πεντανόστιμη σάλτσα μανιταριών, σε σούπες ή σε κοκκινιστά. Καλό είναι τα αποξηραμένα μανιτάρια να μουλιάζονται για 20 λεπτά σε νερό, για να είναι πιο μαλακά κατά το μαγείρεμα.

Οι συνταγές του OW

Η food expert του OW προτείνει ορισμένες φοβερές συνταγές, στα υλικά των οποίων μπορείτε όπου μανιτάρια, εσείς να επιλέξτε τα πορτσίνι:

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.