Καρολίνα Δωρίτη

VEGAN ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

Ακόμα κι αν δεν είστε vegan, αξίζει να δοκιμάσετε αυτή την εναλλακτική μαγειρίτσα, που γίνεται με μανιτάρια και ταχινολέμονο.

Η αγαπημένη μαγειρίτσα, αλλιώς! Τα μανιτάρια έρχονται να αντικαταστήσουν με τεράστια επιτυχία τη συκωταριά και τα έντερα, ενώ το αβγολέμονο γίνεται μοναστηριακό, με ταχίνι και λεμόνι. Το αποτέλεσμα είναι αρωματικό και ελαφρύ, ό,τι πρέπει για μετά την Ανάσταση. Είναι μια συνταγή που αξίζει να δοκιμάσουν ακόμα και όσοι δεν είναι vegan.

Για να δώσω ποικιλία στις υφές, όπως γίνεται και στην παραδοσιακή μαγειρίτσα με τα εντόσθια, χρησιμοποιώ διάφορα μανιτάρια. Την επιλογή την αφήνω πάνω σας, όσα πιο πολλά τα είδη τόσο πιο νόστιμη.

Εγώ χρησιμοποίησα τέσσερα βασικά είδη μανιταριών που μπορούμε να βρούμε εύκολα παντού: πλευρώτους, πορτομπέλο, button και brown. Τα κόβω κυβάκια, όπως ακριβώς κάνουμε με τη συκωταριά στην κλασική εκδοχή της μαγειρίτσας, για να τη θυμίζει και στην όψη.

μανιτάρια
Καρολίνα Δωρίτη

Βάζω μαρούλι και πολλά μυρωδικά της άνοιξης, άνηθο, μάραθο και δυόσμο. Χρησιμοποιώ όλο το πράσινο τμήμα από τα φρέσκα κρεμμυδάκια, που τώρα είναι στα φόρτε τους και δίνουν άρωμα και γεύση άνοιξης στο πιάτο.

Από μπαχαρικά, επιλέγω την πιο απλή οδό, με μόνο αλάτι και μαύρο πιπέρι, αφού θέλω να πρωταγωνιστούν στη γεύση τα φρέσκα μυρωδικά και το μπόλικο λεμόνι που προσθέτω στο ταχινολέμονο.

Χρησιμοποιώ ταχίνι ολικής άλεσης γιατί είναι πιο θρεπτικό. Η συνταγή είναι εύκολη και απολαυστική, ενώ η μόνη της δυσκολία είναι το κόψιμο για την προετοιμασία. Φέρτε παρέα στην κουζίνα και ετοιμάστε τη μαζί!

Συνταγή για vegan μαγειρίτσα με μανιτάρια

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
  • Vegan, Gluten-free

μαγειρίτσα
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 4-5 μερίδες

  • 750 γρ. μανιτάρια διάφορα, κομμένα σε κυβάκια
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μεσαίο μαρούλι, λεπτοκομμένο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα με το πράσινο τμήμα τους
  • 100 γρ. ρύζι Καρολίνα
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι
  • ½ κούπα μάραθο ψιλοκομμένο
  • ½ κούπα άνηθος, ψιλοκομμένος
  • ½ κούπα δυόσμος φρέσκος, ψιλοκομμένος
  • 1 λίτρο ζεστό ζωμό λαχανικών (ή νερό)

Για το ταχινολέμονο

  • 50 γρ. ταχίνι ολικής άλεσης
  • 70 ml χυμός λεμονιού

Εκτέλεση

Πλένουμε το ρύζι και το στραγγίζουμε καλά. Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια ανακατεύοντας.

Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε 2-3 φορές. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και στη συνέχεια αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν και να πιουν τα υγρά. Αυτό θα πάρει περίπου 10-15 λεπτά.

μαρούλι
Καρολίνα Δωρίτη

Προσθέτουμε το μαρούλι και τα μυρωδικά, ανακατεύουμε και ρίχνουμε τον ζεστό ζωμό. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά. Αν χρειάζεται διόρθωση, το αλατοπίπερο το κάνουμε τώρα.

Σε ένα μπολ χτυπάμε το ταχίνι με το λεμόνι. Προσθέτουμε σταδιακά περίπου 3-4 κουτάλες της σούπας από τον ζωμό, ενώ χτυπάμε με σύρμα.

Ρίχνουμε το ταχινολέμονο στη σούπα και ανακατεύουμε.

μαγειρίτσα
Καρολίνα Δωρίτη

Σερβίρουμε με επιπλέον πιπέρι αν θέλουμε.