iStock

ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ ΠΟΥ ΝΙΩΘΕΙΣ ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΟΥΡΑΣΗ;

Νιώθεις συχνά έντονη κούραση και εξάντληση; Οι σύγχρονοι ρυθμοί της ζωής είναι απαιτητικοί και μπορεί να έχεις πολλές υποχρεώσεις, αλλά ίσως φταίει απλά η έλλειψη πρωτεΐνης.

To πρώτο πράγμα που πρέπει να αναλογιστείς αν νιώθεις έντονη κούραση και εξάντληση είναι εάν κοιμάσαι αρκετά. Το δεύτερο είναι εάν ενυδατώνεσαι επαρκώς. Αν παρά τον καλό ύπνο και τα επαρκή υγρά συνεχίζεις να νιώθεις εξάντληση, πρέπει να ελέγξεις εάν προσλαμβάνεις επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης στην καθημερινή σου διατροφή.

Ο μέσος άνθρωπος χρειάζεται τουλάχιστον 100 γραμμάρια την ημέρα πρωτεΐνη για να έχει ζωτικότητα και ενέργεια. Αντίθετα, η έλλειψη πρωτεΐνης δημιουργεί αίσθημα κόπωσης και εξάντλησης για πέντε κυρίως λόγους.

1. Έλλειψη αμινοξέων

Τα αμινοξέα είναι το καύσιμο που απαιτείται για τη σύνθεση των μυϊκών πρωτεϊνών. Ο μυϊκός ιστός ανανεώνεται συνεχώς και για τη διαδικασία αυτή απαιτείται συνεχής παροχή αμινοξέων. Χωρίς αυτή την παροχή, οι μύες αισθάνονται κουρασμένοι και αδύναμοι, ακόμη και μετά από κάτι που απαιτεί ελάχιστη προσπάθεια.

2. Μειωμένος μεταβολικός ρυθμός

Αν δεν προσλαμβάνεις αρκετή πρωτεΐνη για να διατηρήσεις την τρέχουσα μυϊκή σου μάζα, ο μεταβολικός σου ρυθμός θα επιβραδυνθεί και θα αισθάνεσαι κουρασμένος.

Νιώθεις συνεχώς κούραση; Ίσως φταίει η έλλειψη πρωτεΐνης
iStock

3. Μειωμένη παραγωγή αιμοσφαιρίνης

Η κόπωση είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα των χαμηλών επιπέδων αιμοσφαιρίνης και η χαμηλή πρόσληψη πρωτεϊνών είναι ένας από τους διατροφικούς παράγοντες που την προκαλούν. Οι υψηλής ποιότητας πηγές πρωτεΐνης (όπως αυτές που περιέχονται στο κρέας και τα ψάρια) είναι επίσης καλές πηγές σιδήρου. Καθώς ο σίδηρος συμμετέχει και στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου επηρεάζουν σημαντικά την ενέργεια και μπορεί να δημιουργήσουν αίσθημα κόπωσης.

4. Ορμονικές ανισορροπίες

Τα αμινοξέα συμβάλλουν στη ρύθμιση ορμονών όπως η αυξητική ορμόνη, οι ορμόνες του θυρεοειδούς αδένα, η ινσουλίνη που ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα, η λεπτίνη και η γκρελίνη που ελέγχουν την όρεξη. Εάν αυτές οι ορμόνες δεν βρίσκονται στην σωστή ισορροπία, αυτό επηρεάζει τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού.

5. Απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα

Η πρόσληψη υδατανθράκων αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα, ενώ η πρωτεΐνη βοηθά στη σταθεροποίησή του επιβραδύνοντας την απορρόφηση των υδατανθράκων και την απελευθέρωση της γλυκόζης στο αίμα. Εάν τα γεύματα και τα σνακ σου στερούνται πρωτεΐνης, οι απότομες διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να οδηγήσουν σε εξάντληση αλλά και νευρικότητα.

Νιώθεις συνεχώς κούραση; Ίσως φταίει η έλλειψη πρωτεΐνης
iStock

Αν πράγματι δεν καλύπτεις τις ανάγκες σου, μην ανησυχείς, είναι πιο εύκολο να αυξήσεις την πρόσληψη πρωτεΐνης από όσο νομίζεις. Και αυτό χωρίς να χρειάζεται να τρως συνέχεια κοτόπουλο.

– Αύξησε την ποσότητα των πλούσιων σε πρωτεΐνες τροφών

Κάνε πιο πλούσιες τις μερίδες σου σε τροφές όπως το κρέας, τα θαλασσινά, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και τα όσπρια.

– Επίλεξε τροφές υψηλότερης περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη

Υπάρχουν αρκετά απλά τρικ που μπορούν να σε βοηθήσουν στην αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης. Για παράδειγμα αν αγαπάς τα ζυμαρικά, επέλεξε ζυμαρικά από φακές ή ρεβίθια. Ή βράσε το ρύζι, σε ζωμό κρέατος αντί για νερό.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.