iStock

ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΝΑ ΤΡΩΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΠΡΩΤΕΪΝΗ ΑΠΟ ΟΣΗ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ;

H πρωτεΐνη είναι απόλυτα απαραίτητη στη διατροφή σου, ειδικά αν γυμνάζεσαι και θέλεις να χάσεις βάρος. Ωστόσο, αν το παρακάνεις υπάρχουν κίνδυνοι.

«Τρώγε παραπάνω πρωτεΐνη», συμβουλεύουν γιατροί και διατροφολόγοι απευθυνόμενοι κυρίως στους άνω των 40, καθώς είναι απαραίτητη (μαζί με τη γυμναστική) για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας που χάνουμε μεγαλώνοντας. Επιπλέον, η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη αν θέλουμε να χάσουμε βάρος, ενώ μελέτες συνιστούν τις vegan εκδοχές της, και σε μετριασμένες ποσότητες τα αβγά, το κοτόπουλο και τα γαλακτοκομικά, για την αποφυγή του Αλτσχάιμερ.

Αυτά ακούνε πολλοί και πλακώνονται στα κρέατα, τα ασπράδια αβγών και τα συμπληρώματα σε μορφή σκόνης. Και ναι, μπορεί η πρωτεΐνη να είναι πολύτιμη για τις βασικές λειτουργίες του οργανισμού μας και την ανάπλαση των ιστών με τη δημιουργία νέων κυττάρων, όμως μήπως συχνά φτάνουμε στα όρια της υπερβολής; Και πώς θα το καταλάβουμε;

Πόση πρωτεΐνη πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά;

Σύμφωνα με άρθρο του Harvard η ιδανική ποσότητα πρωτεΐνης που πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά είναι κάπως αβέβαιη. «Αναφέρεται συχνά ότι η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για τους άνδρες είναι 56 γρ. και για τις γυναίκες 46 γρ. Αυτή την ποσότητα μπορείς να λάβεις αν φας 1 μερίδα γιαούρτι χαμηλών λιπαρών ή 115 γρ. άπαχο κοτόπουλο και ένα μπολ δημητριακών με άπαχο γάλα.

Πειράζει να τρώω παραπάνω πρωτεϊνη από όση χρειάζομαι;
iStock

Υπάρχει επίσης η θεωρία των 0,8 γρ. ανά κιλό σωματικού βάρους, δηλαδή ένας άνθρωπος 63 κιλών μπορεί να φάει 51 γρ. πρωτεΐνης ανά ημέρα. Ωστόσο, τα άτομα που γυμνάζονται συστηματικά και που προσπαθούν να χτίσουν μυϊκή μάζα μπορεί να χρειάζονται περισσότερη».

Βέβαια, συμπληρώνει το άρθρο, παίζει ρόλο και ο τύπος πρωτεΐνης που καταναλώνεις. Πρέπει να προτιμάται, λοιπόν, η κατανάλωση πρωτεΐνης μέσα από υγιείς πηγές, όπως ο σολομός, το γιαούρτι και τα όσπρια, παρά από το κόκκινο κρέας.

Και τότε έρχονται κάποιοι άλλοι ειδικοί που λένε πως όλες οι παραπάνω συστάσεις είναι λάθος και πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερη πρωτεΐνη, ίσως και σε διπλάσια ποσότητα. Οπότε, άντε να βγάλεις άκρη!

Μπορεί η υπερβολική κατανάλωση πρωτεΐνης να ενέχει κινδύνους;

Το Harvard λέει ορθά κοφτά «ναι», καθώς –όπως στα περισσότερα πράγματα σε αυτή τη ζωή– η υπερβολή βλάπτει. «Άτομα με δίαιτες υψηλές σε πρωτεΐνη έχουν υψηλότερο κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά. Η διατροφή με πολύ κόκκινο κρέας και υψηλότερα ποσοστά κορεσμένων λιπαρών μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου του παχέος εντέρου. Στον αντίποδα, μια δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης μπορεί να μην ενέχει παρόμοιους κινδύνους».

Πειράζει να τρώω παραπάνω πρωτεϊνη από όση χρειάζομαι;
iStock

Καθώς όμως οι ειδικοί δεν συμφωνούν απόλυτα στην ιδανική ποσότητα και απαιτούνται περισσότερες μελέτες, «ο μέσος άνθρωπος –που δεν είναι αθλητής ή body builder– καλύτερα να μην λαμβάνει περισσότερα από 2 γρ. πρωτεΐνης ανά κιλό», καταλήγει το άρθρο. Τουλάχιστον μέχρι να έχουμε νεότερα στοιχεία για το μέγιστο ασφαλές όριο.

  • Μάθε, σε συνεργασία με τον γιατρό σου, αν κινδυνεύεις από προβλήματα υγείας λόγω της διατροφής σου.
  • Προτίμησε να λαμβάνεις την πρωτεΐνη σου από υγιείς πηγές, όπως γαλακτοκομικά με λίγα λιπαρά, ψάρια, καρπούς, φασόλια, άπαχο κοτόπουλο και γαλοπούλα.
  • Επίλεξε μια ισορροπημένη διατροφή, όπως η Μεσογειακή ή η DASH που είναι πλούσιες σε λαχανικά, φρούτα και ίνες.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.