Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΠΟΣΟ «ΓΥΜΝΑΖΕΙ» ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΣΟΥ Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού διατροφικού μοντέλου μπορεί να επηρεάσει θετικά τη φυσική σου κατάσταση. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Είμαστε κάπως τυχεροί στο κομμάτι της διατροφής σε αυτήν τη χώρα, καθώς δεν χρειάζεται να καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια για να εντάξουμε στο καθημερινό μας μενού περισσότερα φρούτα, λαχανικά και καλά λιπαρά.

Μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή παρέχει στο σώμα την ενέργεια που χρειάζεται για να αποδίδει καλύτερα μέσα στη μέρα και να μπορεί να ανταπεξέλθει σε καθημερινές, αλλά και πιο απαιτητικές δραστηριότητες.

Μια νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Preventive Cardiology, έρχεται να προβάλει μια πλευρά που ίσως πολλοί από εμάς δεν γνωρίζαμε. Η μελέτη εξέτασε τη σχέση μεταξύ μιας υγιεινής μεσογειακής διατροφής και της φυσικής κατάστασης σε 2.380 ενήλικες μέσης ηλικίας τα 54 έτη, αφού έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, η συνολική ημερήσια πρόσληψη ενέργειας, ο δείκτης μάζας σώματος, το αν καπνίζουν ή όχι, τα επίπεδα χοληστερόλης, η αρτηριακή πίεση.

διατροφή και φυσική κατάσταση
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Πώς συνδέεται η διατροφή με τη φυσική κατάσταση

«Η μελέτη παρέχει ισχυρά στοιχεία που υποστηρίζουν τη σχέση μιας καλής διατροφής με βελτίωση της φυσικής κατάστασης. Η βελτίωση της φυσικής κατάστασης που παρατηρήσαμε σε συμμετέχοντες οι οποίοι ακολουθούσαν μια καλύτερη διατροφή ήταν παρόμοια με αυτήν που παρατηρούμε όταν κάποιος κάνει 4.000 επιπλέον βήματα κάθε μέρα», δήλωσε ο Δρ Michael Mi, συγγραφέας της μελέτης και καρδιολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess στη Βοστώνη.

Η καρδιοαναπνευστική ικανότητα αντανακλά την ικανότητα του σώματος να παρέχει και να χρησιμοποιεί οξυγόνο κατά την άσκηση. Επίσης, αφορά πολλά συστήματα οργάνων, όπως η καρδιά, οι πνεύμονες, τα αιμοφόρα αγγεία και οι μύες.

«Στους μεσήλικες, τα υγιεινά διατροφικά μοτίβα συσχετίστηκαν ευνοϊκά με τη φυσική κατάσταση, ακόμη και αφού λάβαμε υπόψη τα συνήθη επίπεδα δραστηριότητας. Η σχέση ήταν παρόμοια σε γυναίκες και άνδρες και πιο έντονη σε άτομα κάτω των 54 ετών σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους ενήλικες», συμπλήρωσε ο Mi.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της ποιότητας της διατροφής, της φυσικής κατάστασης και μεταβολιτών (ουσίες που παράγονται κατά την πέψη και απελευθερώνονται στο αίμα κατά τη διάρκεια της άσκησης). Όπως αναφέρουν, τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι η υγιεινή διατροφή σχετίζεται με καλύτερη μεταβολική υγεία, κάτι που θα μπορούσε να είναι ένας πιθανός δρόμος προς τη βελτιωμένη φυσική κατάσταση.

Βέβαια, πρόκειται για μελέτη παρατήρησης, που σημαίνει ότι οι επιστήμονες δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι η καλή διατροφή βελτιώνει την φυσική κατάσταση ή να αποκλείσουν την πιθανότητα τα άτομα που ασκούνται να τρέφονται πιο υγιεινά. Τονίζουν, επίσης, ότι η διατροφή δεν αποτελεί εναλλακτική της άσκησης. Ο συνδυασμός σωστής διατροφής και επαρκούς άσκησης είναι απαραίτητος για τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.